Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 09:03, 16 sie 2016

Mirka napisał(a)
Iwonko chętnie przyjmę kilka nasionek jeśli można ☺

Mirko, w tym tygodniu będę wysyła nasionka do wszystkich, co się zadeklarowali na nasionka maków, do Ciebie też, tylko wyślij mi adres

hindsight napisał(a)
Teraz to chyba za późno na obornik. Na jesieni daj.

Dominiko, tak, masz rację. Teraz za chwilę roślinki idą w spoczynek, zimno już,
nawóz mógłby pobudzić roślinki bardziej ...
Teraz tylko jesienne nawozy bez azotu ...

Ale czemu na jesieni obornik, a nie na wiosnę?

ren133 napisał(a)

To możemy sobie wszystkie łapki podać Mnie też dopadł minimalizm i ograniczenie gatunków

PS Jeśli jesteś spragniona kolorów wiosną to sadź cebulowe Zanim wyrosły pierwsze takie u mnie to zastanawiałam się długo czy warto? "przecież to kwitnie chwilę" ale po pierwszym sezonie cebulowych u mnie stwierdzam, ze warto ale najlepiej sadzić je w grupie wtedy jest efekt

Tulipany potrafią kwitnąć ponad miesiąc. Na dodatek mają różne pory kwitnięcia, więc przez dwa miesiące coś się dzieje na rabatach. Do tego szafirki, wcześniej krokusy... Może być znowu fajnie
Problem tylko z tym wykopywaniem.
Ale cieszę się, ze wykopałam, bo planuję zmianę na jednej rabacie i cebulki by mi przeszkadzały teraz

Reniu, u Ciebie były prawdziwe łany kwiatowe. U mnie było skromnie, ale też się z tych nasadzeń cieszyłam

Iwk4 09:54, 16 sie 2016

Ewa777 napisał(a)
Pergolę na różę chwaliłam już, ale powtórzę, że wygląda rewelacyjnie. Kuszą Cię widzę nowoczesne nasadzenia. One ładnie wyglądają przy nowoczesnym budownictwie - dużo szkła, proste ściany i ogrodzenie. Twoje rabaty pasują do Twojego domu i ogrodzenia

Ewuniu, czasami potrzebne jest inne spojrzenie na ogród, innymi oczami.
Była u mnie w zeszłym tygodniu Gosia Margo. Podpowiedziała mi kilka rzeczy, fajnie tak jest, jak ktoś, kto jest w tematach ogrodowych coś podpowie
Jak byliście u mnie, to też popatrzyliście na mój ogródek innymi oczami. Łatwiej jest coś planować, jak wie się, gdzie co jest.
Masz rację, że ta nowoczesność u mnie by nie pasowała, mimo to bardzo mi się podoba i lubię zaglądać do nowoczesnych ogrodów.
Iwk4 09:55, 16 sie 2016

Ewa777 napisał(a)
Iwonko, u Ciebie zmiany awatarka i zmiany w ogrodzie Bardzo podoba mi się chodniczek - teraz tworzy całość

Co do okolic chodniczka, myślałam, że na razie będzie wszystko rozgrzebane, bo nie miałam ani obrzeży, ani ziemi, ani kasy ...

Sama myśl o tym, że tam jest tyle pracy, zniechęcała mnie do działania.
Zbyszek przyjechał już w czwartek do domu. W piątek kupił obrzeża, a w sobotę, kiedy wstałam rano, miał już wybraną podsypkę betonową, by wymienić wszystko na dobrą ziemię.

Oświadczył mi, że był już u pana zamówić ziemię i ok. 14.00 przyjedzie ziemia. Czasami fajnie, jak ma swoje kieszonkowe Ziemia przyjechała

Wieczorem w sobotę założył obrzeża, nawiózł na kawałku ziemi, więc nie pozostało nic innego, jak w niedzielę zakupić trochę trawy i zrobić wysiew.
Wcześniej trawa rosła za nisko, więc podwyższyliśmy trawnik nasypując dobrej ziemi na starą trawę równo z obrzeżami, by lepiej się kosiło, tylko chodniczek jest wyżej. Został schodek na trawnik. Nasionka na kawałku już posiane
Przy samym ganku będzie rabata żwirowa i dojście w żwirku do ujęcia wody

Taki jest plan:

Ja mam w tym tygodniu nawieźć jeszcze dalej ziemi, Zbyszek będzie to równał, jak przyjedzie. On ma poziomicę w oczach, zrobi to o niebo lepiej Mi wychodzą góry i doliny
Iwk4 10:14, 16 sie 2016

Kacha123 napisał(a)
Nadrobiłam! Piękna pergola i dobrze, że zdecydowaliście się ją dalej pociągnąć.
Wyprostowanie kostki to kropka nad i. Jest super! Bardzo mi się u Ciebie podoba ta różnorodność gatunków i kolorów. To mi bardzo do Ciebie pasuje.

Kasia, dzięki za potwierdzenie, ze idę w dobrym kierunku
I niech tak zostanie.
Czytałam przez ostatnie kilka dni Danusiową książkę. Wiadomo, że pierwszy raz człowiek chłonie głównie pismo obrazkowe. Dopiero za kolejnym razem czyta wszelkie rady i tekst pisany bardziej dogłębnie. Jest tam taki dział
"Przykłady ogrodów z charakterem". Charakteru mogą nadawać nie tylko kolory, ale też architektura, specyficzna roślinność, np. ogród pachnący, rabaty angielskie, trawy ...
Tą część ogrodu lubię chyba najbardziej
Wąski zakątek, nie ma tu wiele miejsca, ale pięknie wygląda w słońcu

I jeszcze to miejsce:

Mirka 10:21, 16 sie 2016

Iwona ale wy macie tempo fajnie to wygląda.Jakie trawy u ciebie przetrwały po zimie?
Iwk4 10:27, 16 sie 2016

Mirka napisał(a)
Iwona ale wy macie tempo fajnie to wygląda.Jakie trawy u ciebie przetrwały po zimie?

Niewiele. Z miskantów Kleine Fontane. Właśnie kwitnie, widać go na zdjęciach wyżej.
Z carexów ptasie łapki bezproblemowo. ID długo się zbierał, tak właściwie odbił z korzenia. I Red Baron. Niezawodny był trzcinnik FC, Molinia Variegata.
Kilka trawek dokupiłam w tym roku, kilka dostałam.
Boję się następnej zimy. Ale tym razem trawki okopczykuję jak róże kompostem.
olga80 10:31, 16 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

Kasia, dzięki za potwierdzenie, ze idę w dobrym kierunku
I niech tak zostanie.
Czytałam przez ostatnie kilka dni Danusiową książkę. Wiadomo, że pierwszy raz człowiek chłonie głównie pismo obrazkowe. Dopiero za kolejnym razem czyta wszelkie rady i tekst pisany bardziej dogłębnie. Jest tam taki dział
"Przykłady ogrodów z charakterem". Charakteru mogą nadawać nie tylko kolory, ale też architektura, specyficzna roślinność, np. ogród pachnący, rabaty angielskie, trawy ...
Tą część ogrodu lubię chyba najbardziej
Wąski zakątek, nie ma tu wiele miejsca, ale pięknie wygląda w słońcu

I jeszcze to miejsce:

Iwonka praca na najwyższych obrotach. Pięknie masz I Zbyszek taki zaangażowany
Iwk4 10:31, 16 sie 2016

Zana napisał(a)

Ha, ha, ha, no to łapka Tylko, że ja nawet tych cebulowych za dużo nasadzić nie mogę, bo ciągle coś jest do zmieniania i potem cebule przeszkadzają

Aniu, cebulowe w takiej sytuacji sadź w koszyczkach. Ja bardzo szybko wykopałam koszyczki i zadołowałam w innym miejscu. Na początku lipca dopiero oczyściłam cebulki i włożyłam do papierowych torebek opisane odmianami.
Mirka 10:32, 16 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

Niewiele. Z miskantów Kleine Fontane. Właśnie kwitnie, widać go na zdjęciach wyżej.
Z carexów ptasie łapki bezproblemowo. ID długo się zbierał, tak właściwie odbił z korzenia. I Red Baron. Niezawodny był trzcinnik FC, Molinia Variegata.
Kilka trawek dokupiłam w tym roku, kilka dostałam.
Boję się następnej zimy. Ale tym razem trawki okopczykuję jak róże kompostem.
Ja mam ID,rozplenice i małe sadzonki z nasion brazowych trawek i o nie najbardziej się martwię że nie przezimują.O kopczkowaniu też pomyślałam tych duzych traw.
Iwk4 10:47, 16 sie 2016

olga80 napisał(a)

Iwonka praca na najwyższych obrotach. Pięknie masz I Zbyszek taki zaangażowany

Tereniu, dziękuję
Tereniu, ja już nie wiem, kto tu rządzi
Czy głowa, czy szyja
Wczoraj wieczorem zebrał jeszcze wiaderko śliwek z drzewa i zaproponował, że na tarasie wypestkujemy. (to powinna być moja rola )
Dziś robię dżem z naszych śliweczek
Ogórki też on zbiera.
Tylko z ogórkami zrobiłam błąd, bo za gęsto posiałam chciwa baba ze mnie

Potem ruszane w poszukiwaniu ogórków słabo owocowały. I miałam niewiele ogórków. Na drugi rok zrobimy podpory. W tym roku chciałam zrobić zbyt późno i wszystkie odnogi były już poplątane... Miałam tylko 10 słoików litrowych i trochę na sałatki swoich. No, ale trzeba uczyć się na błędach ...
Za to buraczki mam już zrobione.
Kupiłam koperek i dziś wysieję na zielony
Ostatecznie mam tylko dwie skrzynki warzywne, a rabat kwiatowych nie zamienię na warzywnik