Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 01:06, 25 sie 2016

ana_art napisał(a)
tnę dokładnie takimi samymi jak Beata, testowałam rózne włącznie z tymi owczarskimi od Danusi ze sklepu, te F według mnie są najlepsze

Ana, ja tez mam takie i tnę nimi. Bukszpany się nauczyłam, ale teraz cięłam lawendę i szczerze ... wzięłam nożyczki krawieckie i nimi poduszki wycinałam, bo łatwiej mi było jedną ręką manipulować
Jak sa duże formy bukszpanowe, to te F są fajne, ale małe kuleczki, jak się pomylisz i krzywo ciachniesz, to kwadratowe kulki mogą wyjść
Iwk4 01:18, 25 sie 2016

Pisałam ostatnio o rozwożeniu ziemi.
W wyniku podnoszenia chodnika z przodu trzeba było wyrównać teren pod trawnik. Dwa tygodnie temu zdążyliśmy nawieźć kawałek, w tą sobotę resztę. Ziemia wyrównała poziom do obrzeży, teraz będzie łatwiej kosić, a ziemia, którą wysypaliśmy lepiej trzyma wilgoć
Posialiśmy jeszcze raz trawę i czekamy na efekt. Przyznam, z e wciągu dwóch tygodni tylko 3 razy podlewałam, resztę załatwił deszcz
Trochę głupio wygląda ogród bez trawnika, tym bardziej, ze brakuje mi teraz komunikacji i kombinuję czasami jak koń pod górkę, by na jakieś rabaty dojść.

Trawka zaczyna kiełkować, po tygodniu pojawiła się pierwsza

Pozostanie mi jeszcze kupić żwirek i rozwieźć na żwirowe rabaty. Ale to poczeka troszkę, bo za dużo rzeczy składowanych jest na podwórku i już nie mam miejsca

Iwk4 01:36, 25 sie 2016

Różyczki w pąkach, ale się zawiodłam.

Wyobrażałam sobie, ze rabaty różane zachwycać będą cały sezon. A tu bum był na przełomie czerwca i lipca, a potem spora przerwa. teraz, jak ogród zdobią hortensje, nie zależy mi już tak bardzo na ich kwitnięciu. Musze się przyzwyczaić do takiej postaci rzeczy.
A ja myślałam, ze wszystkie się zachowują w podobny sposób, jak moje czerwone Montany, które kwitną nieprzerwanie
Iwk4 01:36, 25 sie 2016

Późno już, więc zostawiam moje motylki i lecę spać

Iwk4 01:49, 25 sie 2016

Miałam już iść spać, ale sprawdzałam jeszcze odpowiedzi w innych wątkach an moje pytania. Pytałam się Ani z kamiennego o żłobek tulipanowy. Otrzymałam odpowiedź, wiec kopiuję, by mieć też u siebie
Dziękuję Aniu za odpowiedź

GorAna napisał(a)

Z tymi tulipanami to jest tak:
- wydałam już dwie duże, pełne skrzynie, ok 30kg cebulek i rzeki tulipanowej już w przyszłym roku nie będzie
- wszystkie tulipany odmianowe pozostały, obieram je ze starej luski i oddzielam cebulki przybyszowe, takie, które wydają mi się odpowiednie do zakwitnięcia sadzę w grupy, a pozostałe malutkie (nawet takie jak paznokieć) wrzucam wszystkie razem do koszyczka i sadzę je gdzieś w ustronnym miejscu, żeby w przyszłym roku podrosły. To jest właśnie żłobek W następnym roku, po wykopaniu robię ponownie selekcję i większe ...sadzę w inne miejsce, bo one już zazwyczaj zakwitną ( to jest przedszkole ) zaznaczam je i po wykopaniu dodaję je do odpowiadającej odmiany
Tak co roku jak Syzyf
Tulipany sadzę dopiero w październiku, jak zmarzną wszystkie kwiaty jednoroczne

A tak przy okazji, w tym roku będę sadzić tulipany, które mam z poprzedniego roku i wtedy ta instrukcja mi się przyda
Kupiłam też w Janinie kilka nowych tulipanów i udało mi się kupić iryski. Zbyszek je wypatrzył. Szkoda tylko, ze nie było tych ciemno niebieskich
Katkak 07:45, 25 sie 2016

Iwonko ja przygodę z różaki zaczęłam dopiero w zeszłym roku, nie wliczajac mojej pnacej, która mam od 2013r i ona jest the best. Kwitnie nieprzerwanie cały czas. A CO DOszkoły to te ciagłe reklamy w telewizji mnie osłabiaja. Całe wakacje nie pozwolili ani na moment zapomnieć o szkole,bleee. Ubolewam nad końcem wakacji, bo sama od szkoly synka ździebko odsapnęłam. Ale wszystko co dobre... póki co cieszymy się ostatnim dniem nad morzem. Dziś odwiedzimy Ewcięw Gdańsku .
Sylvana 08:55, 25 sie 2016

Iwonko...przeglądam czasami inne wątki i muszę Ci powiedzieć, że jesteś chyba rekordzistką jeśli chodzi o zmiany w tym sezonie....zrobiliście nowy ogród....tamten mi się podobał...ale ten jest jeszcze piękniejszy.
Ps. a mi piszesz żebym się oszczędzała
Anusia 09:28, 25 sie 2016

Twórcza noc Ci się przydarzyła. Motylki piękne.

Jeśli chodzi o róże ja też byłam przekonana, że nieprzerwanie będą kwitły. A tu jak piszesz wielkie show w połowie czerwca i na początku lipca a póżniej długo cisza.
Moja New Dawn wypuściła dwa długie pędy, będzie z niej potwór.
Iwk4 09:34, 25 sie 2016

Sebek napisał(a)
Też nie śpisz? Ja wczoraj do 3 zasnąć nie mogłem - o dziwo pierwszy raz z powodu pracy Dziś... znów się mi nie chce - na szczęście mam na 15tą

Czytam kolejny raz wpis i dopiero teraz do mnie dotarło to, o czym pisałam kilka dni temu, że od przepracowania bywa, że nie możemy zasnąć. Podobnie stres tak wpływa. Nasz system nerwowy wtedy wariuje.
Mam nadzieję Sebku, że się wyspałeś.

margaretka3 09:42, 25 sie 2016

Iwk4 napisał(a)
W zeszłym roku z patyczków rozmnażałam kilka hortensji. Udało się taką kwadratową rozmnożyć. Nie wiem, jak się nazywa, ale kwiaty ma w kwadraty. I miała się kłaść, a ładnie rośnie w górę ...

Kwiatki się rozwiną. Jakaś spóźniona jest

Iwonka, a nie jest to czasem 'Hayes Starburst'?