Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

hanka_andrus 22:26, 28 paź 2016

Iwonko, napisałam u Izabelki o czosnku. Czosnek jest jary i zimowy. Ten ze spożywczaka też możesz wsadzić teraz, To przewaznie zimowy jest. Górale preferują swojego "Harnasia". W sprzedaży ogólnej główki sprzedają bez nazwy odmiany. Najlepsze są czosnki "Mega" i "Ornak" Oczywiście sadzi sie pojedyncze ząbki, czym większe tym lepiej.

10. 15 cm odstęp.
tulucy 22:28, 28 paź 2016

Iwonko ja sadziłam zwykły kuchenny czosnek, bez podziału na ozimy czy jary na jesieni sadzenie jest trochę głębiej i można odkryć - ja nie okrywam. Sadzę od kilku lat, nie co roku, bo czasem jak zostawię i zakwitnie (powinno się wyłamywać pęd kwiatowy) to jak mi się nasionka posypały to potem miałam siewek multum. A z siewek jest czosnek na drugi rok dopiero. Teraz mam tyle, że w przyszłym roku dopiero poradzę. Jak zbierałam, to zapach był ...
tulucy 22:30, 28 paź 2016

Aha, i najlepiej sadzić w truskawkach pomaga na coś, allelopatia.
polinka 22:39, 28 paź 2016

Iwk4 napisał(a)

Polinko, teraz się sporo dzieje, każdy stara się przed zimą ogarnąć ogród, rozbudowy, przeróbki ...
Na forum brak czasu, czasami nie zdążam nic napisać nawet u siebie, czasami zaglądam na dobranoc do moich stałych wątków i czytam, czasami dam radę odpisać, ale nie ręczę za słownictwo pisane z telefonu, kiedy zasypiam. Modne ostatnio stało się z tego powodu "sadzenie członków", zamiast czosnków, hi, hi

Nie przepraszaj, czasem wpadnij, jak ci sił i czasu starczy

Jutro może wpadną moi panowie od dachu. Czekam na potwierdzenie. Dokupiłam nową papę, bo podbitka będzie wymieniana i dwie belki...
Czemu ta papa taka droga?
Remonty kosztują

Buziaki Polinko.

Zobacz, jak się moje berberysy przy tarasie wybarwiły pięknie:
Taki widok mam z salonu. Jak podrosną szmaragdy, zasłonią ulicę I będą zielonym tłem dla berberysów.

Dzięki za wyrozumiałość i cieszę się razem z Tobą na panów od dachu
Moi może w następnym tygodniu. Przekładaja te terminy ale nie mam do nich pretensji bo wiem, że przyjdą Mój eM budowlaniec to wiem co nieco o terminowości

Berberysy piękne i tylko czekac dwa,trzy lata aż smaragdy urosną i przechodnie nie będą zaglądać co spożywacie na tarasie

Iwk4 23:04, 28 paź 2016

Polinko, na większe posiedzenie robimy kącik w głębi, gdzie nam nie zaglądają do talerzy
Jak skończymy z dachem, na wiosnę zrobimy trawniczek i będzie przyjemny zakątek lawendowy
Na tarasie lubię sobie usiąść, wypić szybką kawkę i popatrzeć na ogródek i motylki latem
Zawsze wtedy coś wymyślę i nie zdążę kawy wypić, hi, hi

Łucjo, fajny pomysł z posadzeniem w truskawkach.
To mi się podoba. Chyba spróbuję

Haniu, bardzo dziękuję za rady. To może wypróbuję. Będę w poniedziałek w mieście, jak w ogrodniczym będzie czosnek jary - to kupię. Jak nie, to wezmę taki ze spożywczego
Nie mam wiele do stracenia. Miejsca osobno nie zajmie, bo w truskawki posadzę.

blyxa 02:22, 29 paź 2016

Iwonka - sadzenie czosnku polecam. Sadze co roku - wysiłek niezbyt wielki, a zawsze to swoje własne

Nie pamiętam czy Ci pisałam - śliczna ta Twoja jesień
Iwk4 08:32, 29 paź 2016

Huraaaaaa!
Przyjechali cieśle zabezpieczyć dach.
Pan powiedział, że poprzestawiał terminy, bo dach nie może czekać.
Szkoda, że pierwsza firma tak nie myślała...

Nawet jeden pan poprzestawiał mi doniczki z rubrum i obiecali, że nie zadepczą moich sadzonek hameln
olga80 08:56, 29 paź 2016

Iwonko ogród w jesiennej odsłonie też zachwyca, mieni się kolorami,jednak jesień mimo pochmurnej pogody daje nam spore fory,bo jeszcze nic nie przymroziło i wszystko wybarwione piękne. Moją uwagę w tym roku przyciągają klony wiosną muszę sobie sprawić.Wczoraj byłam w trasie i jechałam taką boczną szosą gdzie rosły wielkie klony i aż zwolniłam aby nacieszyć oczy żółcią. Pozdrawiam
Basilikum 09:28, 29 paź 2016

Iwona pojedyncze czosnki, ja kupilam w nasiennym glowki dwie

Czekam na Twoja radosc niech sie speni jutro juz jest
Basilikum 09:34, 29 paź 2016

a juz doczytalam, ze panowie przyjechali

pomysl z czosnkiem w truskawkach mi sie podoba, wiec zaraz tam wyladuje