Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

sylwia_slomc... 21:29, 29 paź 2016

Piękną masz jesień Iwonko
Jesień powinna być kolorowa by od deprechy ratować
Mirka 21:41, 29 paź 2016

hanka_andrus napisał(a)
Iwonko, napisałam u Izabelki o czosnku. Czosnek jest jary i zimowy. Ten ze spożywczaka też możesz wsadzić teraz, To przewaznie zimowy jest. Górale preferują swojego "Harnasia". W sprzedaży ogólnej główki sprzedają bez nazwy odmiany. Najlepsze są czosnki "Mega" i "Ornak" Oczywiście sadzi sie pojedyncze ząbki, czym większe tym lepiej.

10. 15 cm odstęp.
Haniu przy okazji bycia u Iwonki to i ja z twoich rad korzystam dziękuję .
Madzenka 10:39, 30 paź 2016

Cieszę się ze nowa solidną ekipę znalazłaś!
Piękna masz kolrową jesień, koloru potrzebujemy teraz gdy dni krótkie i coraz cześciej szarobure
LyraBea 10:45, 30 paź 2016

hanka_andrus napisał(a)
Iwonko, napisałam u Izabelki o czosnku. Czosnek jest jary i zimowy. Ten ze spożywczaka też możesz wsadzić teraz, To przewaznie zimowy jest. Górale preferują swojego "Harnasia". W sprzedaży ogólnej główki sprzedają bez nazwy odmiany. Najlepsze są czosnki "Mega" i "Ornak" Oczywiście sadzi sie pojedyncze ząbki, czym większe tym lepiej.

10. 15 cm odstęp.
Istotna dla mnie informacja. W tym roku będę po raz pierwszy sadzić czosnek. Dostałam od mamy taki z czerwoną łupinką. Ponoć właśnie idealny na sadzenie zimą. Mam tylko nadzieję, że mroz za szybko nie przyjdzie i nie będę musiala kilofem ziemi skuwać, bo za diabły nie mogę się wyrobić z pracami w ogrodzie.
LyraBea 10:48, 30 paź 2016

Iwk4 napisał(a)
Beatko, zebrałam z rubrum nasionka. Trochę nie mam miejsca, by przechować ją, w garażu nie da rady, a w domu za ciepło. W domu przechowam natomiast werbenę i będę przez zimę robić sadzonki.
Słowni fachowcy cieszą. Gorzej, jak sen z powiek spędzają
Człowiek czuje niemoc, że sam nie może ...
Panowie przygotują dachy do położenia blachy... Potem będę czekać w kolejce. Ale już nie będzie zaciekać. Jak ja się cieszę
Dostałam sadzonki werbeny od Iggi (Agnieszki) Za jej radą częsć posadziłam w ziemi (w trawiastej) a część mam w doniczkach, ale te stoja jeszcze na dworze. Obawiam sie, że w garażu przy luksferach nie będą chcialy przezimować. Iwonka, gdzie soje siewki werbeny będziesz trzymać zimą?
LyraBea 11:18, 30 paź 2016

Iwk4 napisał(a)

Mam nadzieję, ze rozpoznam. Pozapisywałam sobie, gdzie jakiecebulki sadziłąm, by wiosną nie dziwić się... Ale itak jeden rodzaj cebulek chyba mi sie pomieszał, bo Van Eijków nie mogę znaleźć. Wiosną będzie niespodzianka

Beatko, Toszka radziła główkowate w lawendę, a ja duze czosnki tam posadziłam. Rak mnie korciło to zestawienie ... Obym nie żałowała wiosną

Za rok będziesz miała większe doświadczenie, zrobisz jak należy

Głowkowate miałam posadzić w trawiastej, ale tak naprawdę nie wiem, co z traw mi przezimuje i potem miałabym problem z ruszeniem jej, by trawy wymienieć, bo głowkowate przecież późno kwitną. Posadziłąm więc całe140sztuk między stipą na "rozłożystej". Nawet jeśli stipa tam nie przezimuje, to i tak będę miała inne rabaty na głowie a zamiast niej będę miała las czosnków latem. W lawendzie duze czosnki mogą być tochę przytłaczające. Zwłaszcza, że ich liście dosyć rozłożyste są i brzydko brązowieją. Lawenda nie zdąży na tyle urosnąć, by je przyslonić. Ale to mój tok myślenia. Wiosną przyroda sama wymaluje wszystko po swojemu. Ja wszystkie wielkoludy wsadziłam między "kule" bukszpanowe. Brzydkie te moje bukszpany, chorują, odbarwione. Jeśli przeżyją zimę, wiosną dalej będę je reanimować. Tyle im florowitu przez lato dawałam w liście, tyle wody lałam, ale to były wiekowe okazy, przesadzone z cienistego miejsca, potem drastycznie przycięte. Ciężko znoszą pełne nasłonecznienie. Oczami wyobraźni widzę kulki czosnków wystające ponad kule bukszpanowe i ML (mam nadzieję, że mi przezimuje). Niższą odnianę o dużych kwiatostanach powtykałam pomiędzy kuleczki bukszpanów na rabacie, którą machnęłam ostatnio. Też wydaje mi się, że fajnie będą wyglądać. No właśnie, może mi się tylko wydaje
No to czekamy na wiosnę
Anda 12:48, 30 paź 2016

Doczytałam o prawdziwych fachowcach Wreszcie masz porządna ekipę
W ogrodzie końcówka sezonu, ale ładnie u Ciebie wyglada. Fajnie, że będziesz miała czosnek.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margo 14:39, 30 paź 2016

Fajnie, że prace w końcu ruszyły. Szkoda tylko, że tak wszystko się odwlekło...
Czytam o Rubrum, to ja z moich też pozbieram nasionka, może wiosną uda się coś wyhodować
jolanka 17:01, 30 paź 2016

Fachowcy to inny gatunek człowieka. Chroniony
Makao_J 19:07, 30 paź 2016

Pozdrawiam gorąco i uściski zostawiam