Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 23:24, 04 sty 2017

Ewa, a jak chcesz to zrobić? Ja obsypałam kompostem u nasady przy ziemi. Jak zmarzną, najwyżej krócej przytnę ...
Danusia w wątku o okrywaniu dziś pisała, żeby nie szaleć z okrywaniem. tak zrozumiałam ...
23:26, 04 sty 2017
Jej ja niczego nie okrywam i najwyżej, trawy pierwszy rok, a hortensje ogrodową nigdy nie okrywałam i żyję, w tym roku jesienią nawet przesunęłąm, co będzie to będzie.

Jak was czytam to wyrzuty sumienia mam
bacowa 23:29, 04 sty 2017

Chciałam te nowe pnące róże włókniną opatulić, W zeszłym roku mi zmarzły do wysokości kopczyka.
Iwk4 23:31, 04 sty 2017

Moni, wiosną sporo traw mi pomarzło. Żal mi strasznie było, miałam wyrzuty sumienia, że nie dopilnowałam, choć nie wiem, czy to była moja wina ...
Ogrodowe hortensje w tym roku nie kwitły, bo pączki zmarzły. Wprawdzie w tym roku dostałam od Mirki hortki, co powinny kwitnąć co roku, ale u mnie pierwszy sezon, więc trochę okryłam. Więcej grzechów nie pamiętam
Iwk4 23:33, 04 sty 2017

Ewa, aż tak mocno zmarzły? Mi się skończyła włóknina, a jeśli masz, okryj. Na próbę chociaż. Ciekawa jestem, czy będzie jakaś różnica...
Sebek 00:02, 05 sty 2017

U mnie nic nie okryte, po raz pierwszy nawet róże nie dostaną kopczyków. Co prawda jakbym miał możliwość pewnie bym im coś sypnął, ale eksternistycznie to sobie mogę tylko zdjęcia z ogrodu pooglądać No trudno - poeksperymentuję tym razem
bacowa 00:09, 05 sty 2017

Sebek, tylko żeby saldo tego eksperymentu wyszło na zero.
m_gocha 00:55, 05 sty 2017

Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, dziś okryłam hortensje. Obwiązałam agrowłókniną do okrywania i obsypałam kopczyki naokoło z ziemi. W środku mają kopczyki z kompostu.

Iwonko masz na myśli ogrodówki czy bukietowe? Ogrodowe u mnie trochę okryte a bukietowe nic (choć w każdym roku trochę też okrywałam)
hanka_andrus 06:24, 05 sty 2017

Pogodowo nie mogę się z Tobą równać, bo u mnie nawet teraz nie ma zapowiedzi wielkiego mrozu. Może na -5 si e skończy? Nie okrywam na zimę niczego tylko piwonię drzewiastą i kopczyki dla róż.
Co nie przeżyje, będzie miejsce na lepszą zmianę. Powodzenia w nowym roku!
Iwk4 07:38, 05 sty 2017

m_gocha napisał(a)
Iwonko masz na myśli ogrodówki czy bukietowe? Ogrodowe u mnie trochę okryte a bukietowe nic (choć w każdym roku trochę też okrywałam)

Gosiu, ogrodowe zabezpieczylam. Mam kilka sztuk. One kwitną przeważnie na pąkach zeszłorocznych. Choć są odmiany, które kwitną co roku także na nowych pędach. Nie znam odmian moich. Jakie są. Przeważnie są to podarowane hortensje. Chciałabym, by miały szansę na kwitnienienie.

Bukietowe hortensje: Vanilia Fraize, Limlight, Phantom, Polar Bear dadzą sobie doskonale radę bez okrywania. Wiosną po cięciu ładnie się rozkrzewiają i kwitną na tegorocznych pędach.