Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

ren133 22:22, 22 maj 2017

Iwk4 napisał(a)

No to wszystko jasne
Też tam kupowałam. Nawet nie były drogie i pakowane chyba po 8 sztuk były.
Zatem mam same Gladiatory, hi, hi. Tylko z róznych źródeł.

Właśnie widziałam u Jazzy intensywnie fioletowe i chciałam się pytać, dlaczego u niej takie w mocnym fiolecie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4867-w-moim-ogrodzie-gdzie-czas-leniwy?page=925#post_9

Właśnie miałam pisać, ze purple sensation na tym zdjęciu nie widzę
Iwk4 22:25, 22 maj 2017

A ja myślałam, żem taka niedokształcona, że nie rozróżniam gatunków, hi, hi
Iwk4 22:51, 22 maj 2017

Basilikum napisał(a)
Iwonko wpadlam Ci napisac, ze nowe fotki pomidorow wstawilam u mnie z instrukcja doniczkowa.

Mszyce zwalczam woda z mydlem szarym. Odkrajam male kawaleczki mydla i zalewam ciepla woda by sie rozpuscily. Potem czesc wlewam do spryskiwacza, dolewam wody i pryskam i mszyc nie mam. Nie potrafie podac proporcji, bo na oko robie. W kazdym badzo razie ten pierwszy roztwor jet dosc gesty a potem go porzadnie rozcienczam.

Iza, byłam zobaczyć, nawet sobie twoje rady skopiowałam do wydrukowania. Pokrzywa pocięta w doniczkę z pomidorami - fajny pomysł.

W sobotę pomidorki opatuliłam folią. Zrobiłam im mini domek, taki półtunel.
Osłonięte boki rabaty i trochę góra.

Zbyszek całą niedzielę przesiedział z tabletem i szukał szklarenki. W końcu oświadczył, że mi kupi i postawi w ogrodzie, a ja mam mu zapewnić ładne pomidorki.
Wręcz błagałam, by swoje plany chciał zrealizować na przyszły sezon dopiero. On w gorącej wodzie kąpany. A ja jeszcze niczego się nie nauczyłam o uprawie pomidorków. No i podejść do tematu muszę poważniej, bo teraz tylko koktajlowe do gruntu kupiłam. A do szklarenki trzeba wybrać gatunki, pozyskać nasionka zimą, wysiać własną rozsadę, doradzić się co do odmian oczywiście i jest jeszcze sto innych kwestii do poczytania. Sporo trzeba się nauczyć

Wczoraj mierzyliśmy, jak duża może być szklarenka. Rok temu nawet nie pomyślałam, ze mi się takie cudo w ogrodzie może zmieścić
Iwk4 23:09, 22 maj 2017

Zana napisał(a)
Co do czosnków to w ubiegłym roku miałam obydwie odmiany: Gladiatory i Purple Sensation. Gladiatory wyrosły ogromne, ca. 160 cm a Purple były dużo niższe i zdecydowanie ciemniejsze niż Gladiatory.

Wygląda na to, ze będę polować jesienią na Purple Sensation. Podobają mi się czosnki, jak sa w różnych odcieniach, różnej wielkości
bacowa 23:16, 22 maj 2017

Pisardi ci zmarzła ?
Iwk4 23:33, 22 maj 2017

Ewuniu, mam 3 Nigry tutaj:

Kwitły tylko dwa dni, bo mróz ściął kwiaty. Ale listki wypuściły.
A tutaj jedna Pisardii, od początku kiepska, ale na nią chuchałam i dmuchałam.
Wypuściła kwiaty - zmarzły. Liści nie ma do tej pory.

Podobnie tulipanowec. Milczy Jeszcze czekam na niego...

frezja 23:38, 22 maj 2017

Pięknie wybarwione Nigry moje Pissardi tez stały się Nigrami
Czekaj na drzewka cierpliwie.
Iwk4 23:43, 22 maj 2017

W tym sezonie nic im robić nie będę. Niech się zbierają. Wyglądają, jakby były żywe. Muszą teraz wyprodukować drugi komplet pąków liściowych.
Iwk4 23:46, 22 maj 2017

tulucy napisał(a)
...
Chociaż, chociaż... Jednak częściowo ogrodowy przyjęcie nam się rozniosło na ogród, gościom się kwiaty wszystkie podobały... Dziś rocznica komunii syna, ale to już bez pompy...
Mnie zostało posadzenie kilku zakupów donicowych i dokupionych po przymrozku pomidorów. I ułożenie ścieżek w warzywniku...

Łucjo, pracę zawsze sobie znajdziemy.
A goście zainteresowani ogrodem cieszą. To motywuje do działania.
Fajnie, ze już odetchnęłaś po przyjęciu
Iwk4 23:48, 22 maj 2017

Anusia napisał(a)
Piękne prezentują się tulipany Quen of night. Moje zgrały się z Elegant Lady. Ciepełko, przyjemny wietrzyk czego chcieć więcej Melduję, że moje ogórki posiane 12 maja prosto w grunt, wzeszły. Było wtedy jeszcze bardzo zimno, dały radę. Pozdrawiam i macham z Żuław

Aniu, ja pierwszy raz kiełkowałam ogórki. Dziś już są na wierzchu. Rzodkiewka siana w piątek też
To teraz niech nam wszystko rośnie