Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 17:28, 22 maj 2017

Poszłam zrobić fotki czosnkom. Trochę bardziej rozkwitnięte, niż wcześniej. Mniej, niż u innych, co u mnie normalne, hi, hi Zawsze w tyle jestem
Niewiele różnią się wysokością u mnie. Mieszanka Purple Sensation i Gladiatorów:

Może te mniej rozkwitnięte - to Gladiatory?

Nie przejmuję się, że nie widzę różnicy. Może za wcześnie? Czosnki mam pierwszy rok, z wyjątkiem kilku zeszłorocznych. Niuansów jeszcze nie dostrzegam

frezja 17:51, 22 maj 2017

Iwk4 napisał(a)
Pokrzywa chyba sobie poradzi z mszycami?

Dzisiaj eksperymentalnie przeprowadzam oprysk wodą z mlekiem...mam mnóstwo tego dziadostwa na różach ;(

Czosnki mają dobre tło
Moje gladiatory też już się szykują. Krzysztof ma ponad metr wysokości.Reszta innych już wystartowała kilka dni temu.
Iwk4 18:07, 22 maj 2017

Ewa, koniecznie daj znać, czy skuteczne. Pokrzywa dopiero będzie za tydzień, a małpy ( czyt.: mszyce) rządzą się na różach i śliwce. Do ogrodniczego mi nie po drodze
MirellaB 19:17, 22 maj 2017

Iwonka u mnie mszycy pełno. Nawet jakaś brązowa się pojawiła. Musiałam sięgnąć po cięższą chemię, bo tymi naturalnymi sposobami nic nie dało i mszyce załatwiły mi pomponelę
Basilikum 21:11, 22 maj 2017

Iwonko wpadlam Ci napisac, ze nowe fotki pomidorow wstawilam u mnie z instrukcja doniczkowa.

Mszyce zwalczam woda z mydlem szarym. Odkrajam male kawaleczki mydla i zalewam ciepla woda by sie rozpuscily. Potem czesc wlewam do spryskiwacza, dolewam wody i pryskam i mszyc nie mam. Nie potrafie podac proporcji, bo na oko robie. W kazdym badzo razie ten pierwszy roztwor jet dosc gesty a potem go porzadnie rozcienczam.
Luki 21:41, 22 maj 2017

Iwonko ja kupiłem Purple Sensation w lidlu jesienią i coś mi się wydaje, że są podmienione bo zakupione rok wcześniej mają intensywny fioletowy kolor, a te nowe kwitną tak samo jak Gladiatory
Iwk4 21:48, 22 maj 2017

Mirelko, wieczorem podlewałam ogród. To najlepszy moment, by przyjrzeć się rośliom. Mszyc sporo. Nawet na brzozie i klonach.

Mieszałam dziś gnojówkę z pokrzyw. Śmierdzi i pieni się. Trzeci dzień.

Czytam w dziale "choroby i szkodniki..."
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=155
i doczytałam, ze jednak trzeba wytoczyć wojnę "Mospilanem". Zamówiłam, będę mieć w czwartek ...

Iwk4 21:52, 22 maj 2017

Luki napisał(a)
Iwonko ja kupiłem Purple Sensation w lidlu jesienią i coś mi się wydaje, że są podmienione bo zakupione rok wcześniej mają intensywny fioletowy kolor, a te nowe kwitną tak samo jak Gladiatory

No to wszystko jasne
Też tam kupowałam. Nawet nie były drogie i pakowane chyba po 8 sztuk były.
Zatem mam same Gladiatory, hi, hi. Tylko z róznych źródeł.

Właśnie widziałam u Jazzy intensywnie fioletowe i chciałam się pytać, dlaczego u niej takie w mocnym fiolecie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4867-w-moim-ogrodzie-gdzie-czas-leniwy?page=925#post_9
22:02, 22 maj 2017
Jejku, muszę obejrzeć moje śliwki i czereśnie, bo zawsze pierwsze są atakowane przez te brzydale.

Edit: ja moje czosnki też kupowałam w L i są różnej wysokości, większe gladiatory mniejsze PS, wstawiłam właśnie foty.
Zana 22:07, 22 maj 2017

Co do czosnków to w ubiegłym roku miałam obydwie odmiany: Gladiatory i Purple Sensation. Gladiatory wyrosły ogromne, ca. 160 cm a Purple były dużo niższe i zdecydowanie ciemniejsze niż Gladiatory.