Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

asiak 12:57, 20 maj 2017

Iwonko, ja również pozdrawiam cieplutko
Mirka 13:13, 20 maj 2017

Szkoda że nie ma możliwości blokowania niechcianych gości. Hm to pytanie trzeba zadać adminowi.Iwonka pozdrawiam cieplutko i zbieram się na moją dzialeczke troszkę potyrać☺
13:24, 20 maj 2017
Myślę, że najlepiej ignorować takie wpisy, na priv można co najwyżej coś dosadnie przesłać, po co denerwować Iwonkę i prowokować innych do dalszej dyskusji.

Pozdrawiam cię Iwonko i nie denerwuj się kochana
gobasia 13:35, 20 maj 2017

Iwona !! co raz ładniej u Ciebie pozdrawiam
Toszka 14:01, 20 maj 2017

Rosa napisał(a)

Toszka piszesz o tzw. kratce betonowej inaczej nieprawidłowo zwaną ekokratką.
Mam na myśli coś innego, coś co od lat stosuje się na parkingach i przed marketami i co już się sprawdziło .
http://www.kratkatrawnikowa.pl/realizacje.html
https://www.google.pl/search?q=ekokratka&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwizrNHPiv7TAhXLa5oKHSGiDrQQ_AUICigB&biw=1515&bih=934#imgrc=v97dCC5DLKFhNM:
Wydaje mi się to o wiele lepszym rozwiązaniem niż kilka ton żwiru na tłuczniu .

To rozwiązanie też doskonale znam. Z praktyki w ogrodach też, w Beneluxach. Drogie u nas.
Także nie ma możliwości wertykulacji. Po kilku latach rośnie mech... tam, w Beneluxach, bo tam nie ma dnia by deszcze nie padały. A u nas bywa, że deszczu nie ma i miesiąc
Inny jest odbiór wrażeń estetycznych na duzych powierzchniach użyteczności publicznej, a zupełnie inny w intymnym ogrodzie.
Jeszcze jedna sprawa - mróz. Nie wiadomo (przy takich kosztach) jak ten materiał da radę zjeżdżany samochodem. Popęka? Jestem pewna, ze przy użytkowaniu popęka. Tamuj, w Beneluxach, sroga zima to -10, a przy -5 nie chodżą do szkół i pracy. Inne realia.
Widziałam też tą kratkę ze żwirem po ponad 10latach użytkowania...masakra stercząca tu i ówdzie, pozapadana, rozjechana, popękana. Prywatny ogród, nie zaden parking.
Mam okazję oglądać wiele nowoczesnych rozwiązań w prywatnych, bogatych ogrodach. I już wiem, że coś jak nowe to śliczne... po latach użytkowania wychodzą wady i jest problem co z tym zrobić. Ja staram się wyciągać wnioski dla siebie.

Edit. przepraszam za ciągnięcie tematu, ale może praktyczne spostrzeżenia komuś z tym pomysłem się przydadzą.
Basilikum 21:24, 20 maj 2017

Iwonko wstawilam czosnki

Rosa moim zdaniem powinnas przemyslec styl swoich wypowiedzi
Iwk4 22:54, 20 maj 2017

Iza, byłam. W szoku jestem, ile już u Ciebie kwitnie. Chociaż po dzisiejszym obchodzie ogrodu stwierdziłam, że bez żalu mogę pożegnać się z tulipanami.

Pnące róże mają pączki, kwitnie serduszka, zaczyna kocimiętka, puszczają bzy.
Orliki rozpoczynają spektakl

Hortensje pnące też pączkują

A najbardziej ucieszył mnie dziś widok pączków kwiatowych w hortensji ogrodowej

Już pisałam u Ciebie, że najlepiej czosnki wyglądają w bukszpanie. Za kulkami
Iwk4 22:56, 20 maj 2017

Toszko, dobrze, że napisałaś, zawsze masz mądre przemyślenia ze swoich obserwacji. Ważne jest, jak materiał się sprawdza po latach. W tym przypadku chyba nie najlepiej
Luki 23:03, 20 maj 2017

Iwonko trzymaj się dzielnie i zostaw niektóre wypowiedzi bez komentarza. Ja na szczęście ochłonąłem i usunąłem to co napisałem
Margerytka40 23:08, 20 maj 2017

Luki napisał(a)
Iwonko trzymaj się dzielnie i zostaw niektóre wypowiedzi bez komentarza. Ja na szczęście ochłonąłem i usunąłem to co napisałem

Ja też,choć pierwszy odruch był inny. Lepiej milczeć