Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 23:22, 20 maj 2017

Miałam dziś pracowity dzień.
Koszenie trawnika - sama nie dałam rady. Nie umiałam drugi raz odpalić kosiarki spalinowej. Pierwszy raz się udało. Potem wyłączyłam, by wysypać pojemnik z trawą - trawa poszła jako ściółka na rabaty różane. Szczerze polecam
Drugi raz już nie odpaliłam. Kiedy Zbyszek przyjechał, dokończył. I dobrze, bo od drgań świece się odkręciły, to jak miała dobrze palić? Trawa skoszona, po tygodniu wyglądała, jak łąka.

Potem wiało, pewien młody ogrodnik wpadł na chwilkę poradzić się, czy może teraz przesadzać róże? Musi
(Ciężki okres dla przesadzanych róż ). Sam lepszy jest w sprawach warzywnych, doradził, by pomidorkom zrobić parawan foliowy. Zatem pomidorki dostały kołnierze z obciętych doniczek - lepiej się je podlewa w takim stanie, do kołnierza. Potem wbiliśmy kijki w ziemię i owinęliśmy rabatę folią. Miałam wrażenie, ze przeciąg jest w całym ogrodzie. Nawet w osłoniętych miejscach

Ogórki skiełkowane posadziłam kilka dni temu na rabacie. Pierwszy raz sadziłam takie kiełki. Mam nadzieję, że to lepsze rozwiązanie
Został mi obelisk od róży. W części warzywnej postawiłam go i obsiałam groszkiem pachnącym. Udało mi się kupić biały i niebieski
Na likwidowanym kompostowniku wysypałam ziemię na podkładzie z kompostu i posiałam fasolkę. A w donicę z kompostem wysiałam kabaczka. Postawiłam w słoneczym miejscu. Może wypłynie z doniczki i będę miała kabaczki

Zbyszek pomógł mi uporządkować kącik ogrodnika. Wszystkie narzędzia dostały haczyki i wiszą rządkiem, drobne leżą w skrzyneczkach posegregowane na półkach

Nawiozłam dziś róże, tuje, rododendrony i hortensje. Wszystko odpowiednimi nawozami.
Nastawiłam gnojówkę z pokrzyw
Luki 23:27, 20 maj 2017

Nie ma co jutro idę na pokrzywę, mam za płotem to może się zmobilizuję bo od roku za gnojówkę się zabieram
tulucy 09:33, 21 maj 2017

Iwonko miałaś pracowity dzień...
Ja też, choć nieogrodowy totalnie. Ale już po komunii, wszyscy zadowoleni, my też pewnie będziemy, jak już​ odpoczniemy.
Chociaż, chociaż... Jednak częściowo ogrodowy przyjęcie nam się rozniosło na ogród, gościom się kwiaty wszystkie podobały... Dziś rocznica komunii syna, ale to już bez pompy...
Mnie zostało posadzenie kilku zakupów donicowych i dokupionych po przymrozku pomidorów. I ułożenie ścieżek w warzywniku...
Basilikum 16:02, 21 maj 2017

pracus

no popatrz jednak u Ciebie tez juz duzo kwitnie
moje tulipany juz przekwitly, te ktore Maja platki nie nadaja sie do pokazywania.

Dzis w miescie widzialam pieknie skomponowyne tulipany z szawia albo kociomietka (jechalismy autem i nie zdarzylam sie dobrze przyjrzec) super wygladaly jak bede w poblizu zrobie im fotke. jedna rabatke z czosnkami uwiecznilam i tam sa tez schowane za czyms wyzszym.

Ja pomidorom wstawiam doniczki w korzenie i do tych doniczek podlewam. Kiedys pokazywalam. Wogole u mnie pomidory w donicach rosna.
Anusia 17:16, 21 maj 2017

Piękne prezentują się tulipany Quen of night. Moje zgrały się z Elegant Lady. Ciepełko, przyjemny wietrzyk czego chcieć więcej Melduję, że moje ogórki posiane 12 maja prosto w grunt, wzeszły. Było wtedy jeszcze bardzo zimno, dały radę. Pozdrawiam i macham z Żuław
Madzenka 07:00, 22 maj 2017

Ignorujemy
trzymaj się Iwonko , piekne zmiany worowadzasz, jestem nieustannie w szoku oglądajac Twoje metamorfozy
07:24, 22 maj 2017
Luki napisał(a)
Nie ma co jutro idę na pokrzywę, mam za płotem to może się zmobilizuję bo od roku za gnojówkę się zabieram

zrobiłam 2 wiadra z mniszka i pokrzywy ..juz w tym tygodniu mozna bedzie ja rozlewać ..i kolejna nastawić
Iwk4 08:04, 22 maj 2017

Pokrzywa chyba sobie poradzi z mszycami?
Ewa777 13:23, 22 maj 2017

Bardzo pracowitą miałaś sobotę ja też To była moja pierwsza sobota w ogrodzie w tym roku
Zana 13:30, 22 maj 2017

Iwonka, nieustannie podziwiam zmiany jakie wprowadzasz w swoim ogrodzie. Rabaty robią się z roku na rok coraz bujniejsze, coraz piękniejsze.

Tak jak napisała Madżenka: ignorować! Wiadomy wpis jest napisany takim tonem, że byłam w szoku jak przeczytałam. Forum jest po to aby wymieniać się opiniami, podsuwać inne rozwiązania i pomysły, ale forma tego wpisu jest po prostu poniżej pasa.

Trzymam kciuki za Twoje dalsze działania i poczynania ogrodowe