Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 15:55, 07 sie 2017

Myślę nad szlifem tej rabaty.

Miały kwitnąć herbaciane róże, a one w tym sezonie kapryśne. Kwitną pojedynczymi kwiatami. Poczekam jeden sezon, bo to młode nasadzenia, ale efektu wow nie ma. Żurawki trochę przypala, choć w ciągu dnia panuje tu półcień.

Wywalam stąd wysoką szałwię wysoką, bo gdy kwitnie, pożera kwitnące róże. Kwitnie w tym samym czasie, a potem jest przestój.
Miały być takie, tylko nie kwitną razem i takiego efektu jeszcze nie zaobserwowałam.

Doszła jeszcze NN i Westerland - ta mi się podobała, gdy pierwszy raz kwitła, buduje ładny krzaczek... Summer Song był kapryśna, pokazała dwa kwiatki mocno położone w dół przez deszcze Teraz znowu zbiera się do kwitnienia.
Abraham Derby za pierwszym kwitnieniem był bardziej różowy, niż herbaciany, teraz jest taki

Do tego Ashram

Iwk4 16:11, 07 sie 2017

Tak zaprojektowała kiedyś Sylvia - styczeń 2016
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1187

Rysunki zapierają dech. Ciągle wracam do tych rysunków. Kilku roślin do tych kompozycji bym nie miała, niektóre, jak lawenda w cieniu tu by nie rosła. Wydaje mi się też, że cis rośnie zbyt duży, nie sadziłabym tutaj. Ale sama koncepcja do przemyślenia. Może coś wykorzystać?
Iwk4 16:18, 07 sie 2017

Idę sadzonkować ścinki bukszpanu. Może się przydadzą.
Zbyszek podciął duży żywopłot bukszpanowy

Fama 16:28, 07 sie 2017

Wypasiony ten Twój bukszpanowy żywopłot.
Co rośnie nas tej rabacie o którą pytasz na kratce z tyłu?
tulucy 17:25, 07 sie 2017

Iwonko, mnie rabata się podoba, bardziej natomiast rzuca mi się w oczy rura spustowa... nie dałoby rady jej może osłonić? Rośliny za rok się rozrosną i będzie inny efekt...
21:35, 07 sie 2017
ale balujesz porzegnanie jabłoknki zanotowałam ...skoda ...bo to ladne drzeo ...a kolor lisci wyjatkowy

PS. szkic mi sie bardzo podoba ...cisy ciete nie przytłocza rabaty
Iwk4 22:01, 07 sie 2017

Fama napisał(a)
Wypasiony ten Twój bukszpanowy żywopłot.
Co rośnie nas tej rabacie o którą pytasz na kratce z tyłu?

Fama, na kratce winobluszcz - do wykopania!!!!!
do tego odbija po przemarznięciu na nowo wiciokrzew, ale jego lubią mszyce.
Rośnie tu jeden clematis z grupy Montana, kwitnie na fioletowo, na razie malutki. Clematis zostanie, tylko w przyszłorocznych planach mam wymianę listewek na pergoli na proste, tak, jak w pozostałej części ogrodu.
Hortensje pójdą do szpaleru z przodu przed domem, by ujednolicić nasadzenia i aby wcześniej kwitły - tu późno startują ...

Zastanawiam się, czy nie dać przed różami kilku kulek albo żywopłotu bukszpanowego. Wtedy jeżówki wylewały by się zza bukszpanu ...
Bergenia mi tu pasuje, bo ma inną fakturę liści, fajnie to wygląda.
Iwk4 22:13, 07 sie 2017

tulucy napisał(a)
Iwonko, mnie rabata się podoba, bardziej natomiast rzuca mi się w oczy rura spustowa... nie dałoby rady jej może osłonić? Rośliny za rok się rozrosną i będzie inny efekt...

Łucjo, rura spustowa, czyli rynna musi być. Zawsze gdzieś w kadr wpadnie (ucięłam ją na fotce, skoro musi być, nie kombinujemy nad nią - kiedyś będzie pomalowana, myślę o odzyskaniu wody deszczowej z rynny, obecnie leci sobie na trawnik, a że trawnik na piaskach, to nie jest to wielki problem). Oglądałam osłonki na pinteresie, sadzi się tam pnącza, ale woda wypłukuje ziemię i nie bardzo coś blisko chce rosnąć. Troszkę dalej posadziłam różę Westerland, ona jest pnąca, dostała obelisk, czekam, aż się rozrośnie ładnie. Na razie młodziutka
Może się czepiam, ale jakoś nie widzę szału w kwitnieniu tych róż. Może trzeba czekać jeszcze ... Jakieś pąki są, fajnie by było, by między kwitnieniem coś się działo. Dziś patrzyłam na tę rabatę i zastanawiałam się nad trawkami pomiędzy kulkami. Fajnie by się wylewały...

Tak sobie piszę i klaruje mi się koncepcja, hi, hi
Fama 22:18, 07 sie 2017

Wiesz, może tulucy ma rację i warto by dac roślinom szansę się rozrosnąć jeszcze . Ja u siebie zbyt pochopnie przasadziłam jednego powojnika arabelle spod róż. Ten drugi, co pozostał fantastycznie się zgrał z lawendą i w nią wplótł.nie pozostaje nic innego jak tego pierwszego przenieść z powrotem. Może te herbaciane róże sie ładnie rozrosną za rok. Mi się herbaciane róże z szałwią baardzo podobają. Ale Żurawki z różami już mniej.Możnaby rzeczywiście bardziej ujednolicić te rabatę gatunkowo. POWOJNIK z różami też fajnie. Jeslibtóże za rok nie będą szalał będziesz wiedziała,co robic
Iwk4 22:18, 07 sie 2017

eee_taam napisał(a)
ale balujesz porzegnanie jabłoknki zanotowałam ...skoda ...bo to ladne drzeo ...a kolor lisci wyjatkowy

PS. szkic mi sie bardzo podoba ...cisy ciete nie przytłocza rabaty

Justynko, przez moment byłam gotowa kupić kolejną, ale najchętniej na przedpłociu w przyszłości posadziłabym kilka jednakowych drzew. Kiedyś...
Nie będę więc szybko działać w tym temacie. Muszę poobserwować to miejsce. Dać sobie czas. U mnie to jest droga wewnętrzna, nawet nieutwardzona. Nawet nie wiem, czy kiedyś doczekam się chodnika. Byłaby więc taka możliwość. Ale jeszcze nie teraz. Na razie są inne priorytety

Cisy, to spory wydatek. Szczególnie szpaler.