Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 23:23, 16 sie 2017

eee_taam napisał(a)

ja mam jeszcze pomidory i maliny ...słoikuje wszystko jak leci to jest tez bardzo czasochłonne ale przeciez tego chciałam to i mam

Justynko, też mam pomidorki - koktajlowe, maliny też, ale jakieś późne - mają pełno owoców, zielonych. Buraczki, por, seler, koper, truskawki. Wszystkiego po trochu. Fasolkę już całą zebrałam do obiadu, ogórki nastawiam na kiszone. Z buraczków robię chłodnik albo botwinkę. Muszę przerywać, bo za gęsto posiałam... W donicy mam szczypiorek, a w drugiej posadziłam cukinię. Na rabatach miejsca brakło.
Tutaj pną się ogórki

MirellaB 23:34, 16 sie 2017

Iwonka ja dzisiaj byłam w moim rodzinnym mieście Nakle nad Notecią w Kujawsko-Pomorskim - szok. Dwóch parków nie ma. Wiele innych strat. Na cmentarz zakaz wstępu. Drzewa, groby poprzewracane - straszne

Bałam się jechać, ale musiałam. Na szczęście nie było dzisiaj powtórki nawałnicy.
Iwk4 23:36, 16 sie 2017

inka74 napisał(a)
Imienniczko - pięknie ci się ogród rozrósł. Mega dojrzały już jest. A to sałatka do obiadu się szykuje czy przetwory?

Anabelkowy ładny szpaler ma też Andżelika - https://www.ogrodowisko.pl/watek/7843-wizytowka-na-zielonej-trawce

Iwonko, dzięki za namiary. Angeliki Anabelkami się zachwyciłam. Śliczne są. I tyle kwiatów mają
Ogórki poszły na zaprawę, ale sałatkę z większych też robię do obiadu i mizerię dzieci uwielbiają. A najlepiej smakują warzywa prosto z krzaczka
Iwk4 23:46, 16 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Iwonka ja dzisiaj byłam w moim rodzinnym mieście Nakle nad Notecią w Kujawsko-Pomorskim - szok. Dwóch parków nie ma. Wiele innych strat. Na cmentarz zakaz wstępu. Drzewa, groby poprzewracane - straszne

Bałam się jechać, ale musiałam. Na szczęście nie było dzisiaj powtórki nawałnicy.

Mirelko, o wielu miejscowościach się nie mówi, ale przecież wichura nie zniszczyła tylko jednej miejscowości. Niestety, z żywiołem człowiek jeszcze nei wygrał.
Kilka lat temu taki huragan przeszedł przez Szarłaty. I powędrował w kierunku Skórcza, tam trochę zwolnił. Było podobnie.
Wiem, gdzie jest Nakło, Zbyszek ma tam rodzinę... Mirelko, chyba jakieś smuteczki masz ...
MirellaB 00:05, 17 sie 2017

No mam smutny czas - cóż takie kruche to życie. W takich sytuacjach uświadamiam sobie, że należy się cieszyć każdym dniem.

Tym razem nawałnica nas oszczędziła. Przeżyłam już trąbę powietrzną, burzę piaskową i nawałnicę na drodze między lasami gdzie byliśmy uwięzieni w samochodzie. Mam traumę. Strasznie się boję jak tylko zbierają się chmury.

W poniedziałek Ci wyślę

Iwonka dobrze pamiętam, że jesteś zadowolona z Miskantów Klaine Fontana?
Iwk4 00:06, 17 sie 2017

Miałam zrobić przegląd moich hortensji dla Ani.
Zmieniłam zdanie po wichurze i burzy. Mam nowy typ najlepiej zachowanej hortensji. Wcześniej myślałam, by polecić Phantom. Teraz jestem przekonana, że najlepszym typem spośród hortensji, które mam w ogrodzie - to Polar Bear.

Zacznę od początku.
Vanilia Fraize - obecnie u mnie jeszcze biała, z powodu prawdopodobnie deszczów ma wielkie w tym roku kwiaty. Po wichurze musiałam największą podwiązać. Leżała, nie podniosła się ...

Rok temu, koniec września:

Iwk4 00:27, 17 sie 2017

Drugą hortensją w moim ogrodzie jest popularna Limlight. Kolor limonkowy obecnie. Ładna, po wichurze przez chwilę leżała, ale szybko sama się podniosłą.
Jeszcze niezbyt wysokie, jesienią tworzyłam szpaler z dwuletnich sadzonek.

Ładny limonkowy kwiat, przebarwia się jesienią na różowy...

Takie mogą być po kilku latach
bacowa napisał(a)

Iwk4 00:33, 17 sie 2017

Polar Bear - numer jeden. Rośnie w najbardziej przewiewnym miejscu, w samym epicentrum zawirowań i nic jej nie było. Grube, pełne, gęste kwiaty. Przebarwia się najpóźniej.

Iwk4 00:41, 17 sie 2017

Phantom - szybko zakwita, ma duże kwiaty, ale trochę luźne. Pachnie, ale też pachną inne hortensje
ładnie przebarwia się jesienią. Łodygi sztywne, u mnie przy murku, nie mam więc zdania na temat pokładania się

Koniec września zeszłego roku

Iwk4 00:45, 17 sie 2017

Jeszcze NN, piękna, gęsty kwiat, ale musiałam ją podeprzeć po burzy