Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 06:24, 25 lut 2018

MirellaB napisał(a)

Nie chciałam bawić się już w wysiewy, bo wiesz, że mam dostęp do ładnej dorodnej stipy za małe pieniądze, ale mam 6 opakowań nasion i szkoda mi ich wywalić więc wysieję

I jak? Wysiane? Ja wysłałam dwa pudelka. Chyba dosieję jeszcze...
Iwk4 06:25, 25 lut 2018

MirellaB napisał(a)

Pierwszy raz widzę to miejsce u Ciebie - bardzo mi się podoba

Chyba nie pokazywałam. Nie wiem, dlaczego...
anna_t 06:28, 25 lut 2018

Iwk4 napisał(a)

Ewa, róża biała pnąca - Schneewittchen, dostaliśmy na urodziny zamiast ciętego kwiatka - wtedy 3 róże u nas zamieszkały. Kwitłą do mrozów. Szybko przyrasta.
Musiałam jej znaleźć miejsce.
Tu pisałam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=778#post_8
A potem Zbyszek zrobił pergolę

to jest chyba tak jak ja kiedyś pisałam u siebie, nie wszystko co aktualnie robimy w ogrodzie pokazujemy na forum
Ślicznie Iwona!
Iwk4 06:45, 25 lut 2018

lindsay80 napisał(a)

Też nie zarejestrowałem, że masz takie miejsce w ogrodzie - ślicznie!

Edytko, tam docelowo mam być dojście z kostki. Ale jeszcze nie wiem, kiedy. Za dużo naraz nie ogarniam. Teraz powoli ogarniamy w domu...
Iwk4 06:53, 25 lut 2018

anna_t napisał(a)
to jest chyba tak jak ja kiedyś pisałam u siebie, nie wszystko co aktualnie robimy w ogrodzie pokazujemy na forum
Ślicznie Iwona!

Ania, wolałam, jak robiłam na bieżąco. To był taki rodzaj kroniki. Tylko czasami dzieje się za dużo. I wtedy nie zawsze mam czas na wstawienie fotek, na pisanie. Myślałam, że zimą będę miała więcej czasu. Nieprawda. Ktoś strasznie kradnie czas. I to nieuczciwy złodziej. Zawsze kradnie tym starszym. Nie czuję się stara, ale 10 lat temu mialam więcej czasu.
Iwk4 07:00, 25 lut 2018

Dziś dopadł mróz. Straszliwy. O 6.30 zanotowalismy -20 stopni. Nic nie poradzę na taką pogodę. Więc pozostaje poczekać do wiosny i sprawdzić, co przeżyło. A prognoza pokazywała u mnie -10

Iwk4 07:11, 25 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
Witaj Iwonko!

Doczytałam, że masz u siebie trzcinnika krótkowłosego i rozważam go u siebie Ale w różnych źródłach rózne informacje i nie wiem jak jest w rzeczywistości. Do jakiej wysokości dochodzą miotełki tego trzcinnika ? Jeszcze jestem ciekawa jak bardzo rozrastają się jego kępy i czy wymaga częstego dzielenia. Myślę o wciśnięciu go między róże i mogę mieć z tym kłopot, więc to istotna informacja.

Pozdrowienia w ten piękny słonecznu dzień

Kasiu, na fotce zimowej powyżej pokazałam ci trzcinnika krótkowłosego. U mnie drugi sezon. Wysokość osiągnął podobną jak gracilimusy. Rozrasta się kępką, niestety nie wiem, jak szybko trzeba go dzielić. Natomiast nie jestem pewna, czy on pasuje do róż. Bardziej trzcinniki pasują mi do rozchodników, hortensji... Być może dlatego, ze kwitnie dopiero we wrześniu i jesienią wygląda najładniej...

Tu w październiku

Ale to kwestia gustu. Uważam, ze każdą kompozycja warta jest próby. Roślinki, to nie jajo, przesadzić można, gdyby nie pasowały. Róże mają różny pokrój. Więc może różnie kompozycja wyglądać. A nóż będzie pasował...

PS. Kompa kilka dni juz nie odpalilam, walczę z grypą. Stąd opóźnienie w odpowiedzi...
tulucy 07:40, 25 lut 2018

Kuruj się!!!

U nas teraz -13 i na szczęście wczoraj trochę kołderki spadło
bacowa 08:12, 25 lut 2018

U nas też -20 . Wczoraj trochę śniegu spadło, ale na moje oko to stanowczo za mało tego śniegu. W ogrodzie nic nie przykrywałam , zobaczę co przeżyje. Szkoda by było żeby piwonie drzewiaste zmarzły, o różach nie wspomnę.

Iwonka , zdrówka !!!
Iwk4 09:41, 25 lut 2018

No, szkoda by było
Dziwna ta pogoda. Najpierw łągodna zima, teraz ostatni etap dość mroźny...Straty traw przeżyłam w pierwszym sezonie dość boleśnie... Oby się teraz nie powtórzyło...
Choć róże, bywa, że odbijają z kawałeczka, jeśli są dobrze ukorzenione...
Ciekawa jestem moich pnących, jak daleko przyjdzie mi wyciąć...

Ps. Znowu opał muszę kupić, ech... Wszystko ostatnio kręci się wkoło przyziemnych potrzeb...