Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 10:38, 29 maj 2019

makadamia napisał(a)
Ooo, jest dokumentacja zdjęciowa - super

Zaokrąglenie linii odniosło taki sukces, że Iwonka zapewne za chwilę zacznie szukać kolejnego miejsca do zmiany.
Nieśmiało zasugeruję to:

Jak to pisałaś to ja patrzyłam na zdjęcie dokładnie tej rabaty i tak sobie myślałam, że jednak trochę za mała jest i jeżówki dostają za mało słońca i że podkłady są jednak zbyt od siebie oddalone i może warto by je było ściągnąć bliżej siebie . Telepatia?
Na razie nie wiem czy chcę tego typu łuczek czy trzeba będzie pomyśleć o czymś innym bo to zależy od huśtawki. Jak widać na zdjęciu straciła siedzenie, znów. Co 2-3 lata wymieniam siedzisko. Najpierw było materiałowe - mega niepraktyczne i szybko się rozpadło od słońca i deszczu a potem z taśmy transportowej - to z kolei drogo wychodzi bo 60 metrów taśmy jest potrzebne. NO i ta huśtawka jest za wąska - nie da się na niej położyć. Brakuje z 20 cm. W związku z powyższym zastanawiam się nad postawieniem pergoli na stałe z opcją zawieszenia hamaka lub takich koszy lub huśtawki ale innej. Nadal nie mam koncepcji finalnej i boję się, że zbyt mocno może przytłoczyć tę część. A jak nie jestem przekonana do czegoś to pomysł czeka na wyklarowanie wstępnie coś takiego mi chodzi.

i od tego jak to tam będzie zależy czy ta rabata pójdzie w tę stronę czy inaczej, szerzej nawet zakrywając huśtawkę od strony frontu. Po przełożeniu podkładów byłoby to co zaproponowała Asia spójne...
inka74 10:40, 29 maj 2019

Zana napisał(a)

Welcome to the jungle?
oj tak, gorzej bo to są czeremchy i jarzębiny i dzikie gruszki/jabłka. Sieje się to strasznie. Ostatnie takiego 2 metrowego dęba odkryłam za płotem, chyba go wytnę bo jak urośnie to dramat będzie.
inka74 10:43, 29 maj 2019

jolanka napisał(a)
Wzdycham tylko, buszowisko śliczne, a że róże już kwitną? Oj, u mnie jakoś się ociągają
Asia, super ta linia rabaty
Iwonka, masz co myśleć
Buszowisko jest i na ogrodzie bo jeszcze liście tulipanów zostawione na rabatach tam gdzie ich nie usuwam. I za płotem i ogólne bo tak posadzone ))

Jola myślę właśnie. Trochę mi to może zajmie, albo i nie zależy kiedy eM mnie doprowadzi do apopleksji lub w pracy następną ciekawostkę wymyślą.
inka74 10:44, 29 maj 2019

Magleska napisał(a)
pooglądałam wszystkie nowe zdjęcia te szerokie kadry super taras prześliczny placyk z krzesełkami,ognisko -no wszędzie pięknie

i może rozważ pomysł Asi -bo wg mnie rewelacyjny
No i kto powiedział, że ogród to niekończąca się rewolucja? ))))
inka74 10:48, 29 maj 2019

mrokasia napisał(a)

Tez uważam, że świetny pomysł!!!
Iwonka, kocham Twój ogród . A ta hortka piękna...
zdjęcia z lotu sa jednak niebezpieczne, ujawniają nowe możliwości zmian i sadzenia )))

Hortka mnie urzekła. 2 tygodnie wkoło niej chodziłam. W końcu jak wyszło, że ubiegłoroczna tam wsadzona nie wykazuje chęci do życia - znalazłam dla niej miejsce )) wyobrażasz sobie moją radość oby tylko kwitła na jednorocznych...
tulucy 10:57, 29 maj 2019

Hortkę pewnie, że tak, poproszę

A tak a propos huśtawki / pergoli - nie wolałabyś przełożyć podkładów jako dojścia do niej? I wtedy wyciągasz tę rabatę ile Ci pasuje, nie patrząc na podkłady. Tylko one chyba cholernie ciężkie są?
inka74 11:21, 29 maj 2019

aaa, może jeszcze tak finalnie wyjść, że huśtawki nie będzie w ogóle, i pergoli nie będzie a przy kostce powstanie nowa rabata słoneczna...

albo jedna wielka rabata powstanie a hamak zwiśnie w rogu pod jabłonką gdzie cień jest (tam można go na słupkach od płotu zamocować jakby się człowiek uparł) wtedy huśtawka niepotrzebna jest. Ja i tak nie mam kiedy na niej się bujać, niestety.

Albo w miejsce huśtawki powstanie stałe grillowisko/wędzarnia. Na razie w sumie nic mi się z tego nie podoba tak, abym powiedziała - to jest to, robimy. Więc temat musi po prostu dojrzeć. W sumie cała ta część od frontu może być przeznaczona rabaty. Do naprawy jest fontanna - zepsuła się. Skrzynie też jeszcze może z 5 -7 lat pociągną i trzeba będzie wymieniać. Kiedyś marzyła mi się taka mała ścianka wodna. Z boku musi zostać duży trawnik do biesiad czy grania w kometkę. Ale tu w sumie można poszaleć
inka74 11:26, 29 maj 2019

tulucy napisał(a)
Hortkę pewnie, że tak, poproszę

A tak a propos huśtawki / pergoli - nie wolałabyś przełożyć podkładów jako dojścia do niej? I wtedy wyciągasz tę rabatę ile Ci pasuje, nie patrząc na podkłady. Tylko one chyba cholernie ciężkie są?
Małą czy dużą hortkę?
makadamia 11:50, 29 maj 2019

Jak widać: możliwości jest wiele
Dołożę jeszcze jedną, do przemyślenia na długie, zimowe wieczory

A ja myślałam, że po położeniu trawnika skończą się u Ciebie rewolucje

Ta hortka bardzo ładna i nietypowa. Mam nadzieję, że dobrze się będzie sprawowała
tulucy 12:07, 29 maj 2019

Małą dużej nie zmieszczę