elmagra
12:09, 29 mar 2016
Witam was wszystkich. Mam na imię Ela i mieszkam w najmniejszej gminie w Polsce, stąd tytuł wątku. (okolice Rybnika). No i oczywiście potrzebuję pomocy fachowej z ogrodowiska, bo ... chciałabym mieć fajny ogród. Jestem fanką waszą i waszych ogrodów - ogrodowisko to ostatnio mój narkotyk... 
Poniżej zamieszczam odręczny plan mojej działki (lepiej nie potrafię...)
Parę informacji: brązowe to kostka, pomarańczowe taras (rozmiar tarasu to 3,6mx5m).
Trawa posiana została jesienią 2015r, jak również trochę roślinek. Te zdjęcia niektórzy już znają...
Parę moich marzeń dotyczących mojego ogrodu:
Podobają mi się:
1. tawuły (np. Golden Princess)
2. żurawki (te żółte i bordowe)
3. hortensje też są ok
4. iglaki ogólnie bo są zielone cały rok
5. azalie
6. róże
7. wrzosy
8. marzą mi się jakieś trawy (np. turzyce) ale niekoniecznie te z takimi kwiatostanami na końcach...
9. hosty
10. lawenda
11. trzmielina
Mam wrażenie, że te rośliny się ciągle powtarzają na ogrodowisku, prawda?
Nie podobają mi się bukszpany.
Jak widzicie na zdjęciu nasadziłam trochę krzewów z przodu, do przeróbki. Tylko nie wiem jak. No nie chciałabym jakoś tak wysoko się odgradzać w tym fragmencie, jeśli można. Maksymalnie do wysokości płotu/siatki. Z pozostałych stron to co innego. Czy wystarczy coś posadzić pomiędzy to, co już jest i coś niższego z przodu, czy całe do przeróbki?
Aha, no i ta rabata okrągła będzie wywalona jak mi przekwitną tulipany. Mam tam po dwie żurawki bordowe, żółte i jakieś zielone, lawendę, 2 trzmieliny (zmieniły barwę na czerwoną...) i hostę, ale liście odpadły to i nie wiem, czy ona mi się pojawi jeszcze.
Na razie tyle. Pomożecie?

Poniżej zamieszczam odręczny plan mojej działki (lepiej nie potrafię...)

Trawa posiana została jesienią 2015r, jak również trochę roślinek. Te zdjęcia niektórzy już znają...

Parę moich marzeń dotyczących mojego ogrodu:
Podobają mi się:
1. tawuły (np. Golden Princess)
2. żurawki (te żółte i bordowe)
3. hortensje też są ok
4. iglaki ogólnie bo są zielone cały rok
5. azalie
6. róże
7. wrzosy
8. marzą mi się jakieś trawy (np. turzyce) ale niekoniecznie te z takimi kwiatostanami na końcach...
9. hosty
10. lawenda

11. trzmielina
Mam wrażenie, że te rośliny się ciągle powtarzają na ogrodowisku, prawda?
Nie podobają mi się bukszpany.
Jak widzicie na zdjęciu nasadziłam trochę krzewów z przodu, do przeróbki. Tylko nie wiem jak. No nie chciałabym jakoś tak wysoko się odgradzać w tym fragmencie, jeśli można. Maksymalnie do wysokości płotu/siatki. Z pozostałych stron to co innego. Czy wystarczy coś posadzić pomiędzy to, co już jest i coś niższego z przodu, czy całe do przeróbki?
Aha, no i ta rabata okrągła będzie wywalona jak mi przekwitną tulipany. Mam tam po dwie żurawki bordowe, żółte i jakieś zielone, lawendę, 2 trzmieliny (zmieniły barwę na czerwoną...) i hostę, ale liście odpadły to i nie wiem, czy ona mi się pojawi jeszcze.
Na razie tyle. Pomożecie?