Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

popcorn 09:38, 24 kwi 2012

Śliczne bratki
A jaką ładną krzaczastą masz magnolię! Teściowej chcę taką kupić, ale jakoś nie mogę trafić - wszędzie takie wyciągnięte 1-2 pędowe prowadzone na drzewka...
brusznica wymaga kwaśnej ziemi? Magnolia też? Nie mam żadnych i nie wiem

Wiesz chyba nie przyjęły mi się ani bluszcze ani te płożące na żółto kwitnące nic nie ma po zimie, bluszcze uschnięte patyczki. Buu, chyba się zapłaczę. Nie wiem może coś źle zrobiłam, może powinnam przykryć??

pozdrówka!!
ell 10:49, 24 kwi 2012

popcarol napisał(a)
Śliczne bratki
A jaką ładną krzaczastą masz magnolię! Teściowej chcę taką kupić, ale jakoś nie mogę trafić - wszędzie takie wyciągnięte 1-2 pędowe prowadzone na drzewka...
brusznica wymaga kwaśnej ziemi? Magnolia też? Nie mam żadnych i nie wiem

Wiesz chyba nie przyjęły mi się ani bluszcze ani te płożące na żółto kwitnące nic nie ma po zimie, bluszcze uschnięte patyczki. Buu, chyba się zapłaczę. Nie wiem może coś źle zrobiłam, może powinnam przykryć??

pozdrówka!!

Magnolia i borówki potrzebują kwaśnej gleby, więc powinny ładnie rosnąć.

Co do bluszczu to czytałam, że niestety przemarzło wszystko.
Przywiozę ze sobą do Bogdzi, to zasadzisz na nowo. Nawet jak nie przyjedziesz, to Ci podrzucę do domku, bo i tak mam po drodze.
ell 10:56, 24 kwi 2012

Miro , Marto - też bardzo mi się spodobały.
Niektóre mają już imiona

to Sójka

a to Mopsik
bogumila 11:13, 24 kwi 2012

ell 14:20, 24 kwi 2012

Też macham - niestety nie umiem tak jak Ty Bogusiu.
popcorn 14:28, 24 kwi 2012

ell napisał(a)

Magnolia i borówki potrzebują kwaśnej gleby, więc powinny ładnie rosnąć.

Co do bluszczu to czytałam, że niestety przemarzło wszystko.
Przywiozę ze sobą do Bogdzi, to zasadzisz na nowo. Nawet jak nie przyjedziesz, to Ci podrzucę do domku, bo i tak mam po drodze.

Witaj Elu!
Dzięki za info - brusznicy nie mam, ale magnolię może kupię w końcu - nie wiedziałabym że kwaśnej ziemi potrzebuje!
Nie śmiałabym Cię prosić - ale gdybyś obcinała swój bluszcz, to chętnie przygarnę
Nie wiedziałam że się wybierasz do Bogdzi, od Ciebie pewnie ze 4,5h tutaj... ja przynajmniej tyle ostatnio jechałam do Krakowa... ale fajnie! Poznamy się! Jupi!

Jeśli chcesz wezmę ze sobą mozgę (trawa ozdobna rośnie jak szalona), rozchodnik okazały, kocimiętkę i zobaczę może coś jeszcze - chętnie się podzielę!

A do mnie zapraszam! Ale fajnie!!
ell 14:32, 24 kwi 2012

Karola - Mozgę mam i rośnie jak szalona, ale i tak ją uwielbiam, więc już na nowo porozsadzałam w inne miejsca. Kocimiętkę chętnie przygarnę.
Ja też się cieszę na to spotkanie.
popcorn 14:34, 24 kwi 2012

Kocimiętka dla Eli - raz! Albo dwa! a może trzy! Zobaczę ile będzie jak rozsadzę
dzięki wielkie
Ale fajnie

PS myślisz że by nie przemarzły gdyby je przykryć?? hmm może na zimę tak zrobię... myślałam że ten betonowy płot je osłoni, ale może za późno sadziłąm i nie zdążyły się przed zimą przyjąć?? hmm...
ell 14:39, 24 kwi 2012

Nie mam pojęcia - u mamy też podmarzł i buszcz i tojeść. Ta zima dała popalić, ale jest jeszcze z czego sadzonki pozbierać.
popcorn 14:42, 24 kwi 2012

To tojeść była. Nie mogłam sobie przypomnieć jak się zwała
To fajnie - głównie o bluszcz mi chodzi, chcę zakryć ten betonowy płot. Szukałam w ogrodniczych ale bluszczu (jeszcze?) nie mają... dzięki wielkie że mogę jeszcze liczyć na sadzoneczki - mam nadzieję te się zdążą ładnie ukorzenić do zimy!

W miejscach tojeści zamierzam posiać... fasolkę szparagową Skończyło mi się miejsce w warzywniku więc kombinuję