Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Jagna 09:11, 10 lip 2011

u mnie też plastikowa i daje radę. TA pewnie też by dała ale nie zdążyła się"osadzić" i ją wypchnęło. Przy suchej pogodzie trzeba by ją wkopać okładać gliną i podlewać warstwami żeby jednota masa była a potem czekać aż woda odparuje z gliny. TYlko to jednak kilka dni bez większego deszczu musiałoby być.
Względne teraz zalać ja woda dla obciążenia żeby wypchnęła wódę spod siebie o znów gliną obłożyć.
Sebek 09:56, 10 lip 2011

Hania ma rację. U siebie też tak ostatnio kombinowałem, tylko że jest bez dna. Zakopałem ją trochę poniżej poziomu ziemi, ale jest nią ona dobrze obłożona. Mam ją przykrytą pokrywą jak od studzienki kanalizacyjnej, ale na ściance mam wydrążoną dziurę i tam się ta woda wlewa. W sumie spełnia swoją funkcję, ale ta woda do podlewania nie służy.
Jeśli chcesz zbierać deszczówkę to daj tą beczkę pod rynnę - tam będzie lepiej ją zbierać i na pewno będzie czystsza.
A na miejscu podmokłym powinno rosnąć wiele roślin takich co rosną przy oczkach wodnych jak hosty, liliowce, irysy?
Neska 12:37, 10 lip 2011

kaisog1 napisał(a)
Jak pieknusia i zieloniutka! Ja mam tylko brudnoszare potwory na tej mojej wsi

Ja też a dodatkowo olbrzymią ropuchę.
ell 21:43, 11 lip 2011

Dzięki za radę - na pewno skorzystam. Rzeczywiście nie pomyśleliśmy, żeby powoli i po trochę to zasypywać i zalewać. Jak na razie czasu brak, więc do 20-tego pewnie nic z tym nie ruszymy.

Sebek - wodę z rynien już mamy odprowadzoną do beczek bez dna, a ta woda zbiera się po każdym silniejszym deszczu przy samym płocie, któremu z tego powodu już popękała podmurówka. Miałam plany, że zasadzę tam troszkę wyższe roślinki niż kosaćce, a tu kicha.
Roślinki, które miały zamieszkać pod płotem porozsadzałam w różne miejsca dopóki nie uporamy się z beczką.
ell 19:24, 12 lip 2011

5 min odpoczynku z aparatem w ręce
liliowce

jeżówka w trzech odsłonach

dzwonek rozkwita

nasturcje

Sebek 19:48, 12 lip 2011

No ślicznie
ell 19:52, 12 lip 2011

Po tych deszczach wszystko rośnie jak szalone, a trawa najszybciej - nie mam czasu na to, żeby ją kosić dwa razy w tygodniu, a przydałoby się
an_tre 22:29, 12 lip 2011

ell napisał(a)
5 min odpoczynku z aparatem w ręce
liliowce

jeżówka w trzech odsłonach

dzwonek rozkwita

nasturcje

Ell świetne ujęcia a jeżówka jak prawdziwa dama dawkuje swoje piękno
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
ell 08:17, 13 lip 2011

Dziękuję Aniu
ell 18:40, 13 lip 2011

i jeszcze kilka dzisiejszych fotek

kupiłam różyczki miniaturki - nie mogłam się oprzeć

posadzę je wieczorkiem przy wrzosach - mam nadzieję, że będą kwitły do jesieni