Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród i co dalej

Ogród i co dalej

Monka 17:55, 30 sie 2017

Renia dowcipnisia z Ciebie zbuduj białą ściankę ha ha , ale jak własnymi rękoma ? będą jakieś trawy, ale w przyszłym roku

Dziękuję za podpowiedź o bukszpanach zaznaczyłam wątek pryskam topsinem i czekam
ren133 08:43, 31 sie 2017

Monka napisał(a)
Renia dowcipnisia z Ciebie zbuduj białą ściankę ha ha , ale jak własnymi rękoma ? będą jakieś trawy, ale w przyszłym roku

Dziękuję za podpowiedź o bukszpanach zaznaczyłam wątek pryskam topsinem i czekam

Ściankę eM Ci zbuduje ... z płyty warstwowej poszłoby szybko

Kilka moich bukszpanów też kuleje ...
Nikita 02:53, 01 wrz 2017

No, już Renia ci odpowiedziała w sprawie bukszpanów.
Myślę, że na wiosnę jakiś nawóz powinnaś jeszcze zastosować (może z większą ilością żelaza) i powinno być ok.
Monka 07:25, 01 wrz 2017

Nikita napisał(a)
No, już Renia ci odpowiedziała w sprawie bukszpanów.
Myślę, że na wiosnę jakiś nawóz powinnaś jeszcze zastosować (może z większą ilością żelaza) i powinno być ok.

Madzia dzięki
makadamia 14:26, 01 wrz 2017

Hej, hej,
Witam się grzecznie w wątku. Wpadłam przypadkiem (bo ja raczej na projektowaniu urzęduję) i się zachwyciłam:
- elewacją kamienną (jak to się stało, że nikt do tej pory o niej nie wspomniał? jest fantastyczna!)
- rabatką a'la Ren - widać, że dopiero "się robi" ale na tle tego okna będzie robiła świetne wrażenie
- idealnie utrzymanym, gęstym żywopłotem (mimo że tujowym)

I z tego zachwytu przeczytałam cały wątek.
Jestem niepocieszona, że nie załapałam się na planowanie, ale jak przymierzysz się do tego tyłu, to daj znać - z dziką rozkoszą podrzucę Ci ze dwa pomysły
makadamia 14:33, 01 wrz 2017

Aaa - a jeszcze w sprawie bukszpanów - u mnie też takie obwódki były, i o ile pamiętam - to jest oznaka, że bukszpan jakieś trudne warunki odreagowuje. Trzeba wspomóc nawozem (jesiennym! bez azotu!) i znikną.

Dodatkowo jeszcze wspomnę: ja też przesadzałam (rękami męża i taty) takie duże buksy. Ze względu na wagę, sadzenie nie było zbyt staranne i skutek był taki, że mi zimą bardzo pożółkły. Mazan orzekł suszę fizjologiczną. Obfite podlewanie (w tym korzonkiem) i obkładanie obornikiem pomogło. To tak na wszelki wypadek piszę
Monka 19:34, 01 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Hej, hej,
Witam się grzecznie w wątku. Wpadłam przypadkiem (bo ja raczej na projektowaniu urzęduję) i się zachwyciłam:
- elewacją kamienną (jak to się stało, że nikt do tej pory o niej nie wspomniał? jest fantastyczna!)
- rabatką a'la Ren - widać, że dopiero "się robi" ale na tle tego okna będzie robiła świetne wrażenie
- idealnie utrzymanym, gęstym żywopłotem (mimo że tujowym)

I z tego zachwytu przeczytałam cały wątek.
Jestem niepocieszona, że nie załapałam się na planowanie, ale jak przymierzysz się do tego tyłu, to daj znać - z dziką rozkoszą podrzucę Ci ze dwa pomysły

Witam Asiu w moich skromnych progach zapraszam częściej ! i tak odpowiedam :
- elewacja z kamienia mnie też kiedyś u kogoś zachwyciła i mi się zamarzyła - marzenie zrealizowałam
-rabata a la Ren cóż dużo jej brakuje, ale we wrześniu zamierzam uzupełnić ją
dodatkowymi buksami
- żywopłot otrzymałam w spadku powiem szczerze,że tnę go tylko raz w roku a o odkurzaniu (jak robią to niektóre forumowiczki) nawet nie myślę - jednym słowem jestem leń i wiatr za mnie robi tą robotę

Mam nadzieję, że nie usnęłaś czytając mój wątek nam parę ciekawszych, które podczytuję i nie zawsze się ujawniam, ot taki mały podglądacz-poczytywacz ze mnie.

Śmiało możesz podrzucać pomysły, bo niby zarys mam i jestem przed zakupem drzew, nie będę oryginalna - graby fasigiata, ale plany są po to by je zmieniać, więc śmiało puszczaj wodze fantazji, jak widzisz u nie nie ma dużo roślin, więc prawie czysta karta.
W razie pytań jestem do dyspozycji , nie ukrywam ,że widziałam Twoje pomysły i bardzo mi się podobały i mijałyśmy się w wątkach tylko ja się nie ujawniałam , bo kiepska jestem w planowaniu ogrodu.
Monka 19:36, 01 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Aaa - a jeszcze w sprawie bukszpanów - u mnie też takie obwódki były, i o ile pamiętam - to jest oznaka, że bukszpan jakieś trudne warunki odreagowuje. Trzeba wspomóc nawozem (jesiennym! bez azotu!) i znikną.

Dodatkowo jeszcze wspomnę: ja też przesadzałam (rękami męża i taty) takie duże buksy. Ze względu na wagę, sadzenie nie było zbyt staranne i skutek był taki, że mi zimą bardzo pożółkły. Mazan orzekł suszę fizjologiczną. Obfite podlewanie (w tym korzonkiem) i obkładanie obornikiem pomogło. To tak na wszelki wypadek piszę

Dziękuję za podpowiedź w sprawie bukszpanów jutro idę kupić nawóz
Margarete 20:01, 03 wrz 2017

Takie sobie foty...żartujesz Monia chyba
Wypasione hortensje, cudnie rozpoczęta rabata a'la Renia i fajny niwaki a do tego podszykowana rabata do sadzenia nowych roślin. Same dobre słowa mi się cisną na usta. Powolutku ale z pomysłem zmierzasz w dobrym kierunku.

Popieram dziewczyny co do bergenia, ale Evergold zostaw, powtórz je tylko gdzieś na końcu rabaty raz jeszcze to będzie taki rytm na rabacie.

Żurawek nie wywalaj, obsadż nimi którąś krawędż nowej rabaty dużą plamą, dołóż obok tych ciemnych drugą plamę jakichś żurawek w jaśniejszym kolorze i będzie git - może odmianę Marmalade - ona jest taka nieoczywista w kolorze albo jakąś ogniście czerwoną typu Chery Coce lub Rio.

Rozplenicy nie dziel teraz - trawy lepiej znoszą dzielenie na wiosnę z tym że trzeba to zrobić wczesną wiosną, zaraz jak ruszą- początek maja lub koniec kwietnia - różnie to w różnych latach wypada.

Bukszpany ( i inne rośliny też ) podsyp teraz we wrześniu jakimś jesiennym nawozem zawierającym dużo potasu i żelaza a mało azotu - to powinno im pomóc.
Ja już wczoraj sobie taki kupiłam.
Monka 20:19, 03 wrz 2017

Gosiu dziękuję za podpowiedzi bardzo je sobie cenię co do bergenii pomyślę na wiosnę w tym sezonie tylko muszę kupić i wsadzić graby oraz kule bukszpanowe, a i przyciąć niwaka i choiny