Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zmyślony

Ogród zmyślony

Lena 23:40, 20 sie 2012

Ożesz jasna cholerka..Myszorek,przesadziłaś z tym swoim ogrodem!!!
No przeca niedawno tak nie było - czym go karmiłaś? Ilu ludzi ci go zakładało?

Zawsze jak wchodzę do Ciebie , to nie moge uwierzyć że tak zmienił sie Twój ogród..zbieram szczękę z podłogi
Magia jednak istnieje

Sonka 07:36, 21 sie 2012

myszorek napisał(a)

Myszorku jaka jest powierzchnia Twojego ogrodu, bez zabudowań oczywiście i jeszcze jedno pytanie, jaką ilość roślin wysadziłaś, możesz uchylić rąbka informacji? ja juz tyle nasadziłam i nie widać tych ilości, jedynie widać po pustych doniczkach,

Cała działka ma 1957 metrów2, nie wiem ile ma metrów "samo zielone". Nie mam też pojęcia ile roślin wysadziłam i jak je liczyć, ale jakoś ciągle chyba o połowę za mało

ok, dzięki
myszorek 07:44, 21 sie 2012

Dziękuję.
Nasadzenia to głównie moja robota, mąż coś pomógł przy większych drzewach, ale jak wchodzę do ogrodu to mam taką siłę, że mogłabym robić w ogrodnictwie całe życie od świtu do nocy. Zastanawiam się, dlaczego ja na to nie wpadłam z 10 lat temu i się nie pokierowałam w zieloną stronę. Teraz to chyba już raczej za późno.
W tym sezonie i tak bardzo mało zrobiłam w porównaniu ze wcześniejszym, ale były tylko soboty więc chyba się rozgrzeszę.
Sonka 07:44, 21 sie 2012

myszorek napisał(a)

Czemu jarząb szwedzki jest nie ten teges? O klonach też już mam wyrobione zdanie (pół roku wgryzania się w temat).

jarząbka to chyba opuchlak lubi podgryzać, a jesienią, czy przy deszczach liście brązowieją i się zwijają-pewnie jakiś grzyb też go lubi. Gołe patyki stoją, nawet nie chcą rosnąć.
Klon także ma już zamiast ślicznie białobrzegich listeczków jakieś burawe, poprzypalane.
Zaskoczyła mnie natomiast katalpa, bo w tym roku jest zdrowa i ciągle ma ładne cytrynowe liście. Zdecydowanie najlepiej trzymać się Danusinych typów drzew, są dobre i sprawdzone.
Jakbym miała coś od siebie dodać to może jeszcze lipa jest dobra, miododajna, ale zachodu wymaga, żeby ją w ryzach trzymać, pięknie wygląda formowana w kandelabry

ja na swojej działce mam dwie catalpy ( jedna poszła- została złamana) i to są akurat trafione drzewa, bo wyglądają pięknie do późnych miesięcy, liście są wyjąkowe, piękne do końca, aż opadną, drzewa przeobrażają się szybko w ciągu lata, w upalne dni dają cień i ochłodę dla domu a zimą nie zasłaniają słońca, u mnie to drzewo się sprawdza, wiosną mocno zostają przycięte.
Lena 09:01, 21 sie 2012

Myszorku mam podobne przemyslenia...teraz moje wybory edukacyjne poszły by w kierunku ogrodnictwa
Ale "po ptokach"....

Pokazuje więcej!!!!
Syla 09:04, 21 sie 2012

Zastanawiam się, dlaczego ja na to nie wpadłam z 10 lat temu i się nie pokierowałam w zieloną stronę. Teraz to chyba już raczej za późno.

Witaj w klubie te myśli mnie dręczą buziolki
Syla 09:13, 21 sie 2012

Myszorku kochaniutki widziałam u Ciebie początek a teraz widzę prawie finisz .... Gratuluję zaparcia i pracowitości oraz efektu ciężkiej pracy .... Również jak i Ty nie wychodziłabym z ogrodu .... ale póki co to niemożliwe .... buziolek
wykasia 23:36, 21 sie 2012

myszorek napisał(a)

Piękny ogród. Coraz lepiej widać zarys całości i rośliny pięknie się rozrastają! Mam pytanie o te pomarańczowe żurawki w tle, czy to może Marmelade?

Wykasiu ciężko mi powiedzieć, mam ze trzy rodzaje pomarańczowych żurawek. Wszystkie w słońcu. Mogę je obfocić, to łatwiej będzie zidentyfikować, ale żadna z nich nie jest marmelade jak sądzę

Jeżeli to nie problem to baaardzo proszę. Widać, że to słońce im służy. Pięknie wyglądają, dają świetny efekt kolorystyczny. Żyłam raczej w przekonaniu, że żurawki, zwł. te z jasnymi liśćmi wolą półcień.
myszorek 22:00, 22 sie 2012

Syla, dziękuję bardzo, ukłony w Twoją stronę, też jesteś zawzięta i do tego efektywna.

Wykasiu spróbuję jutro zrobić zdjęcia, jeśli czas pozwoli
myszorek 22:03, 22 sie 2012

Sonko, bo katalpa jak już ma liście to jest bardzo ładnym drzewem, tylko kapryśna bywa, no i późno się puszcza na wiosnę, a to są duże minusy do jej zastosowania, zwłaszcza na solitera