Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 13:02, 06 mar 2017

Matko ! i co ja mam robic? Jedni w lutym, drudzy latem...amonogawy w marcu a to w sumie chyba podobne drzewa...zostawię decyzje do lata
mam pretekst ,żeby odpocząć bo czuje się jakby mnie ktoś kijem do baseballa obił po tych ogrodowych pracach
anbu 13:15, 06 mar 2017

Gosiu witaj w klubie "obitych kijem wiadomym"

Tu masz cytat z wątku o Nigrach, to chyba Waldek pisał:
Kiedy ciąc Nigry?
Pierwsze cięcie pobudzające roślinę do wypuszczenia licznych bocznych przyrostów wykonuje się w marcu. Drugie cięcie polegające na skróceniu o 2/3 młodych tegorocznych przyrostów wykonuje się na początku czerwca.Trzecie cięcie korygujące należy wykonać ok 15 sierpnia. Starsze ponad pięcioletnie śliwy z gęstą, ładnie uformowaną koroną można przycinać dwa razy w roku.

Gosiu ja cięłam swoje Nigry 15 sierpnia - radykalnie. Potem jeszcze rosły i wypuściły liczne cienkie gałązki. Ciekawa jestem teraz czy te liczne, cienkie gałązki ruszą z wiosną? Czy Nigra zacznie wypuszczać w zupełnie nowych miejscach? To takie moje obserwacje, dlatego zastanawiam się czy to cięcie marcowe nie jest lepsze, bo pobudza roślinę do wzrostu

A Amonogawy się tnie? nawet nie wiedziałam
malgol 13:32, 06 mar 2017

Jola ma amonogawy i mówi,że cięła w marcu
A poza tym to dzięki Aniu za te wskazówki, z chęcia się zastosuję Ten marzec to mnie trochę martwi bo żal mi tych scietych pąków kwiatowych...dlatego rozpocznę ogołacanie od lata
Kawa 13:47, 06 mar 2017

Gocha ale masz cudną wiosnę
u Ciebie to wszystko jakieś 2 tygodnie do przodu jak u mnie
malgol 14:01, 06 mar 2017

Kamila, no właśnie to nie wiem o co chodzi...wydaje mi się ,że wszędzie cieplej niż u mnie... a jednak Na dodatek od jutra jakies przymrozki noca maja być bojam się o te malutkie roślinki
Kawa 14:03, 06 mar 2017

Dadzą sobie radę przecież wiadomo że w marcu to różnie jest

skoki temperatur są okropne

ne martw się
śliczne masz te krokusy
malgol 14:06, 06 mar 2017

Czekam jeszcze na białe i żółciutkie
MirellaB 16:19, 07 mar 2017

Wiosennie ślicznie i dużo

Moje ID po trzech latach tak ładnie nie wyglądają jak u Sebka po czterech miesiącach.
Zana 21:11, 07 mar 2017

Nooo, moja Droga, Twoje czochy to chyba na sterydach pędzone. Tulipanki też niczego sobie, a kępka krokusów piękna

O Nigrach poczytałam. Ja swoje kupione wiosną ubiegłego roku tak w sezonie przycięłam, że w zasadzie wyglądają jak zaraz po kupnie. Muszę się opamiętać z tym cięciem w tym roku.
Anda 21:16, 07 mar 2017

Wiosna pędzi To czochy takie wielkie już?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies