Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

lojalna_ 18:48, 17 paź 2017

Musisz cis sadzic ? On jest taki smukły dosc surowy jemu chyba niepotrzebne towarzystwo . Lepiej zeby go było duzo dwa rzedy i wtedy bedzie sam ozdoba )) tylko nie wiem gdzie ta rabata ....
malgol 18:52, 17 paź 2017

Cis już posadzony. Musiał stworzyć żywopłot i zasłonić widok na sasiednia działkę. Pokaże zaraz ta rabate. Ona wąska więc o 2 rzędach cisow nie
myślałam Na wysokości trzcinników ma 160 cm głebokości. Hortensje, zurawki i tawuły do usunięcia z tej rabaty także się nie sugerujemy
Cisy 25 cm od siatki, 70 cm od nich trzcinniki,pozostaje na cos 65 cm...
Cisy musza zostać a i trzcinniki także bo to jedyne miejsce gdzie moge je posadzić.

Kurcze, muli sie strasznie,nie moge wgrac fotki

malgol 19:25, 17 paź 2017

Fotka piekna nie jest ,ale to zdjęcie techniczne
Nett 09:32, 18 paź 2017

Gosiu moje doświadczenie z trzcinnikiem jest takie, że ta zielona kępa na dole z biegiem lata robi się coraz bardziej roztrzepana i faktycznie przydaje się coś co ją zasłoni (no chyba, że ma być typowa rabata trzcinnikowa, to wtedy mi to jakoś mniej przeszkadza). Mi wizualnie pasuje albo coś kwitnącego, np jeżówki, rudbekie albo inna niższa trawa, np hakone, carex.
Nie do końca widzę przed trzcinnikiem rośliny o regularnym pokroju- są zbyt grzeczne , więc tawułek, żurawek itp bym nie sadziła. Może ewentualnie cyprysik filifera?
malgol 09:40, 18 paź 2017

NO własnei Anetko, zgadzam się z Tobą w zupełności i dzięki za Twój glos w tej sprawie
Tez uważam,ze jakoś trzeba zasłonić te poczochrane kępy ...może wiec rozchodnik albo Red baron byłby dobry?mam te zEvergoldy ,które mogłabym tam przesadzić ,ale nie wiem czy bialo zielona kępa trzcinnika i evergolda nie będzie się zlewac?
Nett 12:54, 18 paź 2017

Red Baron wydaje mi sie za niski, choć dostarczyłby koloru. Rozchodnik też mógłby być. Widziałam chyba nawet kilka pinów z rozchodnikami i było ok. Tylko rozchodnik nabierze koloru dopiero w drugiej połowie lata, a przydałoby sie coś z kolorem już wcześniej.
malgol 13:08, 18 paź 2017

no właśnie... Ale wiesz, u mnie Red baron wcale nie jest taki niski, , kepę lisci trzcinnika powinien zasłonić.Zeby tylko chciał się wybarwić jak należy
A może na tych 65 cm oprócz rozchodnika ,w jego nogach dac coś małego?np konwalnik czarny? zmieściłyby się te 2 rośliny?
Nett 15:51, 18 paź 2017

Wiesz co Gosiu, jak oglądam jakies kompozycje z trzcinnikiem (niestety nie mogę podesłac pinów, bo coś mi się popsuło), to z trzcinnikiem ładnie komponuje się szałwia, lawenda, jeżówki różowe, pysznogłówka chyba, przetacznik, trawy (kostrzewy, carex, stipa), rudbekia, a nawet liliowce, trzykrotka, astry, dzwonek karpacki, chyba nawet irysy widziałam. Rozchodnik też, jak najbardziej.
Generalnie albo coś z kolorem, albo trawy. Nie wiem czy u Ciebie w tym miejscu jest potrzebny kolor, a jeśli tak, to jaki.

malgol 17:05, 18 paź 2017

No więc dodam, (bo zapomniałam a chyba to wazne jednak), że w pobliżu, na przedłużeniu tej rabaty trzcinnikowej są zawilce białe a pod nimi właśnie Red Baron.Dlatego myślałam o pociagnieciu red barona przed trzcinniki a jeśli nie to coś co będzie do barona pasowalo

Marzył mi się jakiś ładny krwawnik pod trzcinniekiem a pod nim stipa, ale nie wiem czy jest jakiś krwawnik, który pasowałby do sasiadujacego z boku Red barona
UrsaMaior 17:42, 18 paź 2017

Krwawnik Red Velvet Jeśli chcesz dam Ci namiar na sprzedawcę