Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

mrokasia 07:47, 11 maj 2018

Moje frosted curlsy też zdechły i kilka brązowych też. Mam wrażenie że wygniły. Na moim piachu!!!
Piękne masz te rodki i azalie. I klonik śliczny.
malgol 11:39, 11 maj 2018

Makusia napisał(a)

Mnie o to pytasz??
Nie mm pojęcia - może tak, jak bukszpany? W miesiącu z litera "r"?

Ale tak w ogóle, to jesteś okrutna kłamczucha, bo Twoje to są jakieś Pudziany przy moich I nie tylko przy moich- po prostu są ładne, gęste i zdrowe.
A na zieleń to może żelazo? Albo miksturę od Bogdzi. Nadaje się do kwasolubów.

To na fotce tylko tak grubo wyszły Tak przyjrzałam się tym "Pudzianom",ale już w okularach i zauważyłam,że nie załapała się w kadr najbardziej rachityczna Także nie skłamałam Oprócz tych dwóch z przyrostami dwie inne są prawie przezroczyste.Ale chyba coś zaczynają puszczac
Ania, Anbu rzuc okiem kiedy je ciąć i jak? górą? boki?
malgol 11:40, 11 maj 2018

Zana napisał(a)

A jednak. Ale jakoś zzieleniał czy teraz mnie jednak oko zawodzi? Taki był ślicznie limonkowy. Czy w tle jakaś rabatka powstaje?

Kfffiotki śliczne, o reszcie się nie wypowiadam, bo ja na tych nieszczęsnych iglakach to się w ogóle nie znam.

Anula, to fotka z telefonu a on jakos tak zmienia kolory.Jest nadal limonkowy.Chyba bardziej widać to na fotce z rodkami
W tle to placyk pod sosnami, na którym nic nie rosnie bo nie ma szans warstwa igieł.Służy do hamakowania,ale przed deszczem zwinełam
malgol 11:46, 11 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Moje frosted curlsy też zdechły i kilka brązowych też. Mam wrażenie że wygniły. Na moim piachu!!!
Piękne masz te rodki i azalie. I klonik śliczny.

Dzieki Kasiu No rodki w tym roku mnie zachwyciły.Wszystkie naraz kwitną i tak barwnie nie miałam nigdy w ogrodzie NIe do końca to dobrze bo niektóre maja barwy niepasujące do siebie ,ale do tej pory kwitły naprzemiennie więc wszystko grało a teraz jarmark
ren133 13:53, 11 maj 2018

malgol napisał(a)
No to mam fotki Amazonów. Renia i wszystkie chętne poradzić Zywe one czy nie? Jak je obudzić bo stoja tak bez zmian od tygodni

No przecież zyją
Tylko ja myślę, że tą trawę trzeba ciąć jednak niżej żeby tego suchego było mniej widać Moje były gorsze ... jedynie na tym trzecim zdjęciu widać, że dużo tego siana tam jest ... a próbowałaś pociągać? może to siano wyjdzie i zostanie zielone, które nie może się przebić teraz?
la_estrellita 23:46, 11 maj 2018

Jestem i się nie odzywam bo jak zwykle nie mam nic mądrego do dodania .
MirellaB 03:37, 12 maj 2018

Dziewczyny poradziły mi kiepskie trawy podsypać nawoze do trawników, albo podlać florowitem - tak uczyniłam - pomogło tzn.trawy ruszyły z kopyta
malgol 10:14, 12 maj 2018

Renia, pociagalam, nie wychodzi. Ok, będę jeszcze chwilę czekać. Ja myślałam że to turzyca I jej się nie tnie, dlatego przycielam tylko końcówki. Te przyciete to darowane.

Mirelka, ja też swoje trawy wiosna podsypuję nawozem do trawnika ale te były przesadzane I dostały tylko kompost do dolka

Aga, bądź , nawet po cichu
JoannaDe 10:22, 12 maj 2018

Gosiu ale dlaczego turzyc się nie tnie?
Ja swoje ścinam zawsze na wiosnę i co roku odżywają. Z tego co pamiętam Madzen tez swoje ścina.
Toszka 13:05, 12 maj 2018

Turzyce tego typu tnę na 10-20cm w okolicach kwietnia. Czasami trzeba wykopać, podzielić, oczyścić z suchego, skrócić korzenie i sadzić. One są do -15, -18C. Cudów nie ma i trzeba pielegnację dostosować. Kwitną i sieją się. Trzy lata temu wymarzły mi FC. A w zeszłym roku nagle pojawiły się siewki. Setki. Tak samo rokrocznie mam z wysiewem Bronze Form. Co ciekawe - siewki rosna błyskawicznie. Uwielbiają towarzystwo kory i ziemię przekopaną z nią. Jednak na kwaśnej nie rosną jak carexy (np. FC, ID i podobne), czyli lubia ziemię od lekko kwaśnej do obojętnej.

Choiny traktuj jak cisa. Tnij mocno tak samo. Ja bym nawet teraz ciachnęła, póki idą przyrosty. To pobudzi do wypuszczenia nowych. W zeszłym roku przez przypadek odkryłam, że cisy świetnie i błyskawicznie zagęczają się, kiedy tnie się je co 2-3 tygodnie: poduchę chciałam optycznie przesunąć i to co miało "stać" w miejscu cięłam często, a reszta miała rosnąć. Efekt - ta część często cięta jest gęsta i puchata. Część "przesuwana", czyli do wzrostu jest rzadsza i lekko dziurawa Potrzebne jest tylko dość spore podlewanie najlepiej deszczówką (woda ze studni lub z kranu zazwyczaj ma wysokie ph).