Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Dominika11 10:29, 15 lis 2016

malgol napisał(a)

Odkąd mam własny ogród najbardziej śmieszą mnie ludzie , którzy się buduja i twierdzą ,że oni chcą tylko trawnik, żadnych rabat ,żeby mieć spokój z ogrodem A Ja chyba zmniejsze trawnik bo jest najbardziej wymagający ze wszystkich roslin !
mnie też zawsze to rozbrają - ludzie są nieświadomi, ale ja też taka byłam
Pszczelarnia 10:31, 15 lis 2016

malgol napisał(a)
Mua? Nie chowam tylko jak jest brzydko to nie pokazuje no i jak nic się nie dzieje to tez

Poniżej to to jest ta rabata pod lasem ,która chcę wiosna zmienić i pytałam o radę na 71 stronie mojego watku.Na środku widać zielone krzewiszcza borówki amerykańskiej do wywalenia a po bokach po prawej anabelki a po lewej Vanilki Fraise( obok vanilek kepa piwonii,ale już przycięte wiec pusto).Pomiędzy jest 3,5 m i tam chce derenie, miskanty , choiny Jedelloh i tuje Golden Tuffet. Moze cos jeszcze wejdzie? Teraz tam chaos tylko a zimą pusto .

Wyobrażam sobie, że zima pomiędzy tymi brązami hortek będą czerwienić się pędy derenia , zdobic będą też kępy traw a w stopach choiny i Golden Tufetki.Wiosna i latem rozjaśnią dodatkowo całośc derenie, moze turzyce Ice Dance pod stopami hortek i piwonii?
To taka próba...

Może jak Jedelloh to już nie Golden Tuffet? Pisałaś o cisach kolumnowych na wątku projektowym: one pasowałyby bliżej dereni zamiast zawilców, chyba. Niwe na brzegu rabaty, bo na brzegu masz raczej niższe rośliny.

Piękne zdjęcia.

Nett 10:31, 15 lis 2016

Dominika11 napisał(a)
zaraz podam ci na priva linka skąd ja zawsze zamawiam i jestem zadowolona - cena mi pasuje, szybko wysyłaja towar

Dominika wyślij i mi, dobrze?
malgol 10:42, 15 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Może jak Jedelloh to już nie Golden Tuffet? Pisałaś o cisach kolumnowych na wątku projektowym: one pasowałyby bliżej dereni zamiast zawilców, chyba. Niwe na brzegu rabaty, bo na brzegu masz raczej niższe rośliny.

Piękne zdjęcia.

No właśnie te cisy to chciałam obok dereni i żeby za plecami miąły Variegatusy.A zawilce to po drugiej stronie rabaty obok rozplecic ale też z dereniami w tle...nie wiem czy to jasno brzmi.bo jak czytam to sama się czasem nie rozumiem
malgol 10:42, 15 lis 2016

dzięki Dominiko za info
malgol 10:53, 15 lis 2016

Ewo, tak uściślając ...moje zawilce maja około 80-90 cm to chciałam je troszkę dalej od brzegu rabaty w pobliżu piwonii a na brzegu niskie iglaki( Tuffetki albo choiny albo jedno i drugie A obok zawilców rozplenice...licze,że zawilce dobrze z nimi by wyglądały.Cisy z Variegatusami w tle po drugiej stronie rabaty ( po prawej na zdjęciu )derenie tak mniej więcej na środku rabaty.
Dominika proponowała mi jeszcze inny układ rabaty i cały czas bije się z myślami i nie mogę się zdecydować
malgol 12:31, 15 lis 2016

A Danusia zaproponowała mi takie rozwiązanie tematu rabaty

Mam nadzieję,że uda mi się ją dostosować do tego planu

1 Hortensja
2 miskanty
3 cisy Fastigiata Robusta
4 zawilce plus peonie
5 turzyce
6 konwalnik
7 Golden Tuffet
białe - derenie
Dominika11 12:35, 15 lis 2016