Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Nett 12:21, 21 sty 2017

Gosia nie wiesz czy w naszych marketach można dostać ciemierniki? Dziewczyny na forum pokazują, że już kupują, a ja u nas nigdzie nie widziałam.
Milka 12:46, 21 sty 2017

Sarny fajny widok, u mnie lis latał
malgol 13:35, 21 sty 2017

Aneta, ja widzialam w Lidlu, chyba w ubiegłym tygodniu. Nie kupowałam bo nie bardzo wiem jak je uprawiać. Chyba nie jest latwo...?
malgol 13:35, 21 sty 2017

Milka, witaj u mnie też lubisz leśne klimaty?
Anda 13:41, 21 sty 2017

malgol napisał(a)
Aneta, ja widzialam w Lidlu, chyba w ubiegłym tygodniu. Nie kupowałam bo nie bardzo wiem jak je uprawiać. Chyba nie jest latwo...?

Ciemierniki nie są trudne w uprawie. Lubią stanowiska półcieniste, nie za suche ale i nie za mokre. Lubią ziemię obojętną lub zasadową. Mimo, ze nie lubią przesadzania, przesadziłam mojego kiedyś wiosną i chyba nawet tego nie zauważył

https://zojalitwin.wordpress.com/2010/10/31/ciemiernik-bialy/
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 14:22, 21 sty 2017

Kurcze, to ja już nie wiem o co chodzi. Ale z rodkami ich posadzić nie mogę? To z czym można je laczyc, Ewa?
Nett 14:48, 21 sty 2017

Mi zawsze znajomi powtarzali, że ciemierniki trzeba posadzić tam, gdzie się je będzie oglądało z bliska,z okna lub przy wejściu do domu, koło ścieżki, bo jednak są niepozorne i z daleka ich nie widac, no chyba, że te czerwone.
No i że trzeba je sadzić pomiędzy innymi roślinami, bo po kwitnieniu już nie są takie ozdobne.
Ja mam tylko jednego, młodziutkiego, właśnie przy wejściu do domu. Ale nie zabiera się jeszcze do kwitnienia.
Chciałabym dokupić więcej, ale musze jeszcze poczytać, bo są jakies cuchnące, wschodnie, orientalne i chyba kaukaskie. Nie wiem czym się różnią.
Anda 14:58, 21 sty 2017

Mój ciemiernik rośnie obok hortensji, tak jakoś pół metra obok. Hortka tylko wiosną dostaje trochę kwaśnej ziemi w korzenie. Obok rodka to rzeczywiście ciemiernik mógłby być mało zauważalny. Dobrymi partnerami dla ciemiernika są anemony wiosenne, fiolki, cyklameny, żurawki, carexy, miodunka, prymułki, niezapominajki, kosmatka, przylaszczki. To z mojej encyklopedii
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 16:17, 21 sty 2017

A ja mam ciemiernika od ubiegłego roku w donicy na balkonie a jak jest mróz to wędruje do domu i dzięki ciepełku już kwitnie.
Tak z nim latam w tą i z powrotem.
Z bouganvilleą zresztą też
malgol 18:54, 21 sty 2017

No to podziwiam Cię Renata za te wędrówki Z tego co piszesz Ewa to ja chyba nie mam odpowiedniego miejsca.Na razie. Coś muszę wykombinować żeby gdzieś znaleźć im miejsce.
Może pod sosnami wśród carexow byłoby im dobrze?