Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 14:07, 26 kwi 2020

jolanka napisał(a)
Anulka, na bank niezapominajki, poznaje bo tez miałam i tez nie mam pojęcia skąd

Siem niedługo okaże. Moje zza płota musiały przwędrować.
Zana 14:11, 26 kwi 2020

BKosimkArt napisał(a)
Duże masz już te niezapominajki...
Anulko śpieszę donieść, że azalki od Ciebie żyją i mają się dobrze, całe w pąkach... już pisałam u Mrokasi, że jak chodzę z wężem i podlewam to tak sobie myślę o Tobie, o April, o Joasi, co rabata to o kimś innym myślę fajnie tak mieć kawałek Waszego ogrodu
Przesyłam pozytywne myśli.

Cieszę się bardzo, że azalki u Ciebie odzyskują formę i mają się dobrze. Wstaw koniecznie fotkę jak będą kwitły.
Zana 14:17, 26 kwi 2020

kwartet napisał(a)
SUGERUJĘ jak najbardziej sugeruję także ten tego jak ino chęci są i możliwości to modele też są nie wspominając o stęsknionej gospodyni.

Ba, może się jakoś uda mimo tych nieszczęsnych okoliczności.

kwartet napisał(a)
Hochla to by tam weszła bez problemu .Jak rozumiem sporobolusy musiały by się przeprowadzić.Myślę że dziewczyny powaliła wielkość hortensjii w sezonie,patrząc na zdjęcia mnie by też powaliła, dopiero o tej porze roku co nieco widać.

Tak, sporobolusom odgrażam się już chyba trzeci rok , że je z tej miejscówki eksmisja czeka. Bardzo je lubię, teraz już zaczynają się zielenić. Myślę, że hortensje opierałyby się na hakone. Aaaa, wszystko wskazuje na to, że w tym sezonie nadal zostanie bez zmian.
Zana 14:19, 26 kwi 2020

inka74 napisał(a)
przywołana do tablicy twierdzę nadal, że w tej konfiguracji one tam nie wejdą albo inaczej wejdą, jak u mnie na ścisk, ale w sezonie raczej nie będą widoczne tak jak pożarte przepiękne twoje jeżówki. Chyba, żeby z tych hortek zrobić dwa razy więcej hortek, podzielić je. Pod płotem za ławką rządek by się przydał...

Jeżówki to stamtąd trzeba zabrać, bo już ich całkiem nie widać. No to jest niewiarygodne jak te hortki bez mała potrajają swoją wielkość w sezonie. Ale ja tam myślę swoje
Zana 14:24, 26 kwi 2020

Magara napisał(a)

Anula, młodziutka zielenina to pewnie w części padła, ale że ja nie pamiętam co gdzie sadziłam, a rabaty mam z powodów j/w takie jakby niewytyczone, więc trochę w nieświadomości błogiej żyję na dziś to się cieszę bo wszystkie sześć jarzmianek z trudem zdobytych zlokalizowałam - wytyczyłam patykami - Małżonek się trzyma i się tam nie kręci, gorzej z kotami, które TAM WŁAŚNIE AKURAT widzą super miejsce żeby się wytarzać, grrrr....
Co do czekania i myślenia - no to ja kolejny rok myślę nad pewnymi sprawami i się nie posuwam do przodu ani ani - czyli dokładnie tak jak Ty z żywoplotem

Na ogoniaste nie ma rady. U mnie przyłazi jakiś w sezonie i wyleguje się na montanie raureif, a czasami nawet bezczelnie ślad namacalny i cuchnący swego polegiwania zostawi, wrrr....
Powtykaj tak gęsto patyki, żeby nie miały możliwości się tam panoszyć.
Mnie się udało zrobić kolejny malutki kroczek do przodu, ale o tym za chwilkę.
Zana 14:31, 26 kwi 2020

lilarose napisał(a)
Anula,
dzień dobry, buszuję tu u Ciebie (i nie tylko) incognito od kilku sezonów,
ale zastrzygłam własnie uszkami w związku z tematem sporobolusów- mogłabyś zajrzeć na moją działeczkę i doradzić, czy one nadawałyby się do posadzenia przy mojej wejściowej pergoli.
Jak przeczytałam, że lubią sucho i ciepło a na dodatek przewieszają się (a tego pragnę w tym miejscu) to uczepiłam się myśli, że TO mogłoby być TO.
napisz mi proszę, jaka to odmiana

Witaj Kasiu. Zaraz zajrzę do Ciebie
Zana 14:32, 26 kwi 2020

malgol napisał(a)

Oj znam te dylematy Zazwyczaj rabata na to co planuję jest za wąska,ale wmawiam sobie wtedy ,że najwyżej będę cięła
Na 1,5 metrowej rabacie ja bym sadziła hortki z hakoną...

No, na Ciebie można liczyć Dzięki!
Zana 14:34, 26 kwi 2020

Johanka77 napisał(a)

Ania,

no moje właśnie dzisiaj przyszły.
I też więcej nie będzie

Jak daleko powinnam posadzić te Annabelle od ściany?
Metr wystarczy?

Wczoraj zmierzyłam, moje posadzone ok. 80 cm od ściany, będzie dobrze

Johanka77 napisał(a)
Ale Ty chcesz sporobolus zamienić na hakone...?

A i owszem. Ten niecny plan mam już od dawna, ale ciągle mi realizacja nie wychodzi
Zana 14:39, 26 kwi 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Moj jeden sporobolus sie zieleni. Dwa uschly niestety, ale sadzonki juz jak do mnie doszly byly nieciekawe. Moze jednak sprobuje z nimi jeszcze w innym miejscu.Jak szerokie u ciebie rosna?

Moje właśnie zaczęły się zielenić. Ile zajmują miejsca? Hmmm, ja mam je zdecydowanie za gęsto posadzone, co 50 cm. Myślę, że one osiągają średnicę tak. ok 80 cm.
Zana 15:10, 26 kwi 2020

Wzięłam sobie dwa dni urlopu i zrobiłam sobie długi weekend. Bardzo było mi to potrzebne. Najlepsze lekarstwo na skołataną duszę ogrodnika? Oczywiście zakupy Tak więc we czwartek z Iwonką/Inką dałyśmy dyla i taka sytuacja dla mnie z tego wyniknęła

Do tego trzy ciemierniki, dereń kwiecisty Cherokee Princess i jeszcze trzy kulki cisowe.

Tu widać derenia i ogromne kuliszcza, ledwo je wytargałam z samochodu i przetargałam na tę rabatę. Derenia chciałam kwitnącego na różowo, ale ten wygląda na ładny okaz i jak go wzięłam do łapki to już nie było opcji, żeby go zostawić.

Już mam prawie wszystko na tę rabatę, tylko rabata jeszcze nie gotowa.

Iwonka bardzo Ci wieeelkie dzięki za towarzystwo i doradztow