Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

TAR 14:15, 17 lis 2024

No fakt. U mnie sypnelam ze 20 cm dobrej ziemi. A wczesniej przekopalismy warstwe z chwastami i obrocilismy zeby sie chwasty same zutylizowaly przez 2 mce, do tego obornik, maczka bazaltowa. Dżdżownic jest mnostwo. Ale byly tez pedraki, bo kilka znalazlam przy kopaniu dolkow.
U mnie na razie pulapki dzialaja. Koty gonie, bo poluja na ptaki, wiewiorki i zostawiaja odchody. To juz wole krety.
Judith 15:47, 17 lis 2024

Ania, siatka pod trawnikiem da tyle, że nie będzie kopców w trawniku. Za to będzie więcej na rabatach. Ja osobiście z dwojga złego zdecydowanie wolę kopce w trawniku . Niestety u mnie gadzina (nie wiem co to jest, ale grasuje od 2 lat) ryje w głównie w rabatach.
Rumianka 16:14, 17 lis 2024

Krecia robota trafia się i u mnie...eM wymyślił sposób na krety...kopce rozgarnia zostawiając otwory...kret wraca i zasypuje je , to eM znów odsłania mu dziury ale po jakimś czasie tego "przeciagu" wynosi się sam...u nas te "przeciągowe" dziury działają... kret chyba nie lubi jak mu wiatr do pierdeli fuka...Warto spróbować...
Judith 16:23, 17 lis 2024

Elisko, dobre! Warte wypróbowania
TAR 16:28, 17 lis 2024

Judith napisał(a)
Ania, siatka pod trawnikiem da tyle, że nie będzie kopców w trawniku. Za to będzie więcej na rabatach. Ja osobiście z dwojga złego zdecydowanie wolę kopce w trawniku . Niestety u mnie gadzina (nie wiem co to jest, ale grasuje od 2 lat) ryje w głównie w rabatach.

Jednak wole w rabatach, w trawniku nam grasowal w poprzednim ogrodzie, po wszystkim malo nogi nie skrecilam gdy wpadlam w korytarz pod trawa. W rabaty sie nie pcham.
Zana 16:30, 17 lis 2024

TAR napisał(a)
No fakt. U mnie sypnelam ze 20 cm dobrej ziemi. A wczesniej przekopalismy warstwe z chwastami i obrocilismy zeby sie chwasty same zutylizowaly przez 2 mce, do tego obornik, maczka bazaltowa. Dżdżownic jest mnostwo. Ale byly tez pedraki, bo kilka znalazlam przy kopaniu dolkow.
U mnie na razie pulapki dzialaja. Koty gonie, bo poluja na ptaki, wiewiorki i zostawiaja odchody. To juz wole krety.

Pędraki i u mnie się trafiają, te to niech żre, ale żeby dżdżownice oszczędził. O kocich odchodach to już nawet nie pisałam. Nie dość, że wylegują się na trawach, to jeszcze potrafią na nich właśnie taki ślad zostawić. Te wiejskie koty chyba się w naszej okolicy mocno rozpasały bo właśnie odniosłam wrażenie, że w tym roku jakoś wiewiórek nie było a i ptaków jakby mniej przylatuje.
Zana 16:33, 17 lis 2024

Judith napisał(a)

Masz rację Ja też wolę kopce w trawniku, te przynależą do eMa, nie do mnie
Myślę, że grasują w rabatach bo tam więcej dżdżownic, rabaty użyźniamy a trawnik tylko nawozimy. Dla kreta wybór jest oczywisty
Zana 16:35, 17 lis 2024

Rumianka napisał(a)
Krecia robota trafia się i u mnie...eM wymyślił sposób na krety...kopce rozgarnia zostawiając otwory...kret wraca i zasypuje je , to eM znów odsłania mu dziury ale po jakimś czasie tego "przeciagu" wynosi się sam...u nas te "przeciągowe" dziury działają... kret chyba nie lubi jak mu wiatr do pierdeli fuka...Warto spróbować...

Elisa, muszę to zapamiętać i wypróbować. Dzięki
Muszę wbić sobie do głowy hasło: Pan Kret nie lubi przeciągów
Zana 16:39, 17 lis 2024

TAR napisał(a)

Jednak wole w rabatach, w trawniku nam grasowal w poprzednim ogrodzie, po wszystkim malo nogi nie skrecilam gdy wpadlam w korytarz pod trawa. W rabaty sie nie pcham.

Też miałam podobną "przygodę", ofukałam eMa, że o trawnik nie dba. Wolę jednak, żeby sobie kopał w trawniku a rabaty niech mi zostawi w spokoju. Wyrąbie gadziana ten kopiec między roślinami, trzeba to odkopywać, oczyszczać, jakoś wyrównać. Nieeee, z trawnikiem szybciej idzie, tym bardziej że to eMa działka
Zana 16:42, 17 lis 2024

Pada! Deszcz pada! Jeny, jak się cieszę