Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Miskantowo 11:55, 17 lis 2024

Anulo, super ten wiatraczek !
Skąd on taki piękny, jeżeli mogę zapytać.

U mnie Pan Kret zamieszkał tuz przy plocie, tam gdzie moje drzewka kolumnowe i truskawki.
Na paseczku ziemi o szerokości metra i długości dwunastu, zrobił mi pewnej nocy …26! kopczyków.
Myślę pozytywnie.
A. Pewnie było tam pelno opuchlaków i się obżarł za wszystkie czasy
B. Licze na to, ze drzewka jednak nie padną…
antracyt 12:03, 17 lis 2024

Ha Pan Kret i u mnie na wiejskiej szaleje i to w duecie z nornicą... gdzie nie stanę to albo kopiec, albo dziura. Nogi mi się w całej rabacie zapadają. Na pewno też już ani jeden opuchlak się nie ostał
Zana 13:04, 17 lis 2024

Makao napisał(a)
Szybkie jesteście z tym sprzątaniem. Fakt wiosną spokój. Mnie już nie chce się wychodzić do ogrodu. Tylko ten warzywnik mnie jeszcze motywuje.
Jakbym liście z trawnika jeszcze zniknęły …

Aniu, to sprzątanie wczorajsze to ledwie muśnięcie. O spokoju wiosną nie ma mowy. U mnie jednak każde, nawet minimalne, jesienne działanie sprzątające jest istotne. Niestety wiosną nie wyskoczę sobie do ogrodu chociażby na godzinkę po południu.
Zana 13:06, 17 lis 2024

Judith napisał(a)

Mam dokładnie takie same spostrzeżenia w temacie dębowych liści !

Czyli coś w tym jest, może nauka jeszcze o tym nie wie
Zana 13:15, 17 lis 2024

Miskantowo napisał(a)
Anulo, super ten wiatraczek !
Skąd on taki piękny, jeżeli mogę zapytać.

U mnie Pan Kret zamieszkał tuz przy plocie, tam gdzie moje drzewka kolumnowe i truskawki.
Na paseczku ziemi o szerokości metra i długości dwunastu, zrobił mi pewnej nocy …26! kopczyków.
Myślę pozytywnie.
A. Pewnie było tam pelno opuchlaków i się obżarł za wszystkie czasy
B. Licze na to, ze drzewka jednak nie padną…

Wiatraczek kupiony już kilka lat temu, ale jak wpiszesz w goglach "rzeźba wiatrowa" to różne znajdziesz. Ja kupowałam w aurora-g..n, na pewno się na nich napatoczysz

26 kopcy! Nie wiem czy bym to emocjonalnie udźwignęła mimo starań pielęgnowania w sobie sympatii do Panów Kretów. Też sobie tłumaczę, że pędraki i inne pożera. No niestety dżdżownice również i z tym mam problem. Na razie eM przyjął spokojnie wiadomość o powrocie Pana Kreta. Wojnę z poprzednim przegrał, ale obawiam się wznowy jego wojowniczych zapędów
Zana 13:18, 17 lis 2024

antracyt napisał(a)
Ha Pan Kret i u mnie na wiejskiej szaleje i to w duecie z nornicą... gdzie nie stanę to albo kopiec, albo dziura. Nogi mi się w całej rabacie zapadają. Na pewno też już ani jeden opuchlak się nie ostał

Współczuję!
Na szczęście nornic nie mam, tego już bym nie zniosła. Ale "never say never", ślimaków tych gołych też nigdy u mnie nie było, a nagle trzy lata temu przylazły nie wiadomo skąd. Szkoda, że Pan Kret gardzi ślimakami
Gruszka_na_w... 13:28, 17 lis 2024

Zana napisał(a)
Niemiła niespodzianka, która mnie wczoraj na wejściu do ogrodu spotkała: objawił się po dwóch lub trzech latach nieobecności Pan Kret Zapewne jest to nowy osobnik, kredy żyją jak doczytałam od dwóch do czterech lat. Na razie tylko dwa kopce w trawniku, ale za to porył mi nieźle na rabatach, szczególnie na słonecznej. I to akurat tam gdzie sadziłam cebulowe, wrrr...

U mnie kret grasuje od wielu lat. Wmówiłam sobie, że jest pożyteczny i jakoś godzę się z koniecznością naprawiania szkód, które czyni przy okazji. Upodobał sobie trawnik w sadzie, co jest nieco mniej uciążliwe niż likwidacja kopców na trawiastych ścieżkach w ogrodzie ozdobnym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 13:41, 17 lis 2024

Haniu też sobie to wmawiam Tu z pomocą mogą mi przyjść okoliczne koty wiejskie, które nawiedzają naszą działkę, czują się jak u siebie i są za każdym razem zaskoczone, że jakiś człowiek się nagle pojawia. Niestety upodobały sobie niskie trawy, które traktują jak leżaki w związku z czym mam placki a nie ładne kępy. A jeden sierściuch gustuje w kocimiętce, jak go przyłapałam na gorącym uczynku nic sobie z tego nie robił i dalej rozkosznie się nią upajał Kocimiętki w związku z tym wyglądają tragicznie i chyba będę musiała się z nimi rozstać. Nie jestem w stanie znieść widoku tej masakry.

TAR 13:42, 17 lis 2024

U mnie jak jednego sie pozbede to za chwile jest kolejny. Gdyby ryl poza rabatami nie byloby zle ale ryje tam gdzie najlepszy towar. Trawy moze nie przebic, bo mam z rolki na siatce.
A wczoraj nic nie robilam. Pogoda okropna. Najpierw wietrzycho a potem mzawka. Wiec zazdroszcze ogrodowania.
Zana 13:47, 17 lis 2024

Tarciu no na rabaty dajemy różne dobroci, tam przychodzą dżdżownice, właśnie najlepszy towar Mój eM się odgraża, że jak już skończę te rabaty (co raczej nieprędko nastąpi), to zedrze cały trawnik, położy siatkę i będzie miał spokój z kretem. Fakt, że górki i dolinki w trawniku nie są fajne, a mój eM jak chce wyrównać dołek to zawsze tak nadsypie, że nowa górka jest