Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Pszczelarnia 11:58, 16 mar 2018

makadamia napisał(a)
Dziewczyny, upraszam o precyzję w słownictwie

Bluszcz jest zimozielony, rośnie najlepiej w zacienionych miejscach, niezbyt szybko, ma drobne liście. Jak czytałam różne artykuły, to podawano, że tynkowi nie szkodzi - myślę że balom też nie. Te korzonki są maluśkie - tylko do przyczepienia się. Nie wnikają do środka.

Winobluszcz trójklapkowy to potężne pnącze, BARDZO szybko rosnące (chyba nie skłamię, jak napiszę 2 metry rocznego przyrostu), zrzucające liście, za to pięknie przebarwiające się jesienią.

Moi rodzice posadzili go sobie przy tarasie. Po dwóch latach tak przeraźliwie urósł, że trzeba było go DWA razy w sezonie przycinać, bo wąsy zwisały ze wszystkich stron. Do podłoża przyczepia się nie korzonkami, tylko przylgami. Jak się zerwie go ze ściany, to te przylgi na niej zostają.
Jak rodzice w końcu się wkurzyli i wyrzucili tego winobluszcza, to zostali ze ścianą upstrzoną małymi, brązowymi kropeczkami.

Dodatkowo - u rodziców nie było tego problemu, ale Toszka mówi, że się strasznie rozsiewa.

Podsumowując: winobluszcz to piękne pnącze, jak ktoś ma kamienicę do obrośnięcia.
Jak zwykły, nieduży domek, to zdecydowanie bluszcz.
Tyle

Potwierdzam. Mojego winobluszcza siekierką "kopałam" spod słupa.
Kawa 12:02, 16 mar 2018

winobluszcz jest potęznym pnączem kiedyś o nim myślałam z wzgl. na ogrodzenie ale po zasięgnieciu informacji zrezygnowała i się cieszę
Milka 12:04, 16 mar 2018

makadamia napisał(a)
Dziewczyny, upraszam o precyzję w słownictwie

Bluszcz jest zimozielony, rośnie najlepiej w zacienionych miejscach, niezbyt szybko, ma drobne liście. Jak czytałam różne artykuły, to podawano, że tynkowi nie szkodzi - myślę że balom też nie. Te korzonki są maluśkie - tylko do przyczepienia się. Nie wnikają do środka.

Winobluszcz trójklapkowy to potężne pnącze, BARDZO szybko rosnące (chyba nie skłamię, jak napiszę 2 metry rocznego przyrostu), zrzucające liście, za to pięknie przebarwiające się jesienią.

Moi rodzice posadzili go sobie przy tarasie. Po dwóch latach tak przeraźliwie urósł, że trzeba było go DWA razy w sezonie przycinać, bo wąsy zwisały ze wszystkich stron. Do podłoża przyczepia się nie korzonkami, tylko przylgami. Jak się zerwie go ze ściany, to te przylgi na niej zostają.
Jak rodzice w końcu się wkurzyli i wyrzucili tego winobluszcza, to zostali ze ścianą upstrzoną małymi, brązowymi kropeczkami.

Dodatkowo - u rodziców nie było tego problemu, ale Toszka mówi, że się strasznie rozsiewa.

Podsumowując: winobluszcz to piękne pnącze, jak ktoś ma kamienicę do obrośnięcia.
Jak zwykły, nieduży domek, to zdecydowanie bluszcz.
Tyle

To i ja doprecyzuję
Bluszcze są bardzo różne, mam takie co cudownie kwitną, liść bardziej w owal, mam takie co mają liść wielkości 10cm, mam takie z malutkimi liśćmi, mam niby domowe, co rosną w ogrodzie; co do cienia, najbardziej to lubi, ale w słońcu również doskonale sobie radziwtedy wybarwia się dość często na różowo-bordowo.
A teraz winobluszcze, są 3- klapowe i 5- klapowe, te ostatnie najbardziej inwazyjne, potrafią mieć przyrosty rzędu 5m, z wiekiem posiadają wręcz konary, jak u drzewa, sieją się wszędzie, z wybarwieniem bywa różnie, zależy, jaka aura. Jest pracochłonny, mnóstwo cięcia w sezonie i dużo sprzątania. Odradzam, mój 20-letni wywalałam w styczniu, w lutym była walka z jego konarami. Wolę coś mniej pracochłonnego i o wiele piękniejszego.
Natomiast bluszcz 3-klapowy jest śliczny, delikatny, nie wymaga tyle pracy i ten polecam.
Milka 12:05, 16 mar 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ha, to mam teraz zagwostkę, po tym, co Asia napisała Czy sadzić bluszcz czy winobluszcz To posadzę różę

Zdecydowanie bluszcz, a jeśli winoblusz, to 3-klapowy
Milka 12:07, 16 mar 2018

Zana napisał(a)

Oj Irenko, powiem Ci, że jak wczoraj tak otworzyłam ten folder ze zdjęciami, zaczęłam przeglądać, żeby wybrać coś dla Patrycji, to też jęknęłam! Już taka nieprzemożna tęsknota za prawdziwą wiosną i latem! No, ale jeszcze tylko troszeczkę, już za chwileczkę, już za momencik...

Niby, a u mnie sypie śnieg
Czyli nowy zakup w planie, zimozielonego czegoś nie chcesz?
Fajne są brzozy Purpurea, biały pień i bordowe liście, śliczne, można je ciąć w ekran:
makadamia 12:35, 16 mar 2018

Zana napisał(a)

[b]Asia
ja wiem, że winobluszcz to bestia i potwór. Dlatego specjalnie kupiłam odmianę niższą Diamaond Mountains, która osiąga ponoć max. 4-5 metrów i przyrasta ok. 1 metra rocznie. Jak na razie tempo przyrostu rocznego mniej więcej zgadza się z opisem teoretycznym. Jest u mnie trzy lata i wspiął się w górę ok. 3 metrów. Mam nadzieję, że będzie się trzymał również max. teoretycznej wielkości.

Aaa, tego nie znałam. Zatem wszystko jasne: moi z pewnością mieli gatunek
Zana 14:01, 16 mar 2018

Ooo jaka tu fajna dyskusja u mnie.
Dziewczyny, winobluszcza pięcioklapowego w życiu bym sobie nie posadziła, jest nie do opanowania i walka z nim ciężka. Bardzo chciałam mieć winobluszcz trójklapowy z uwagi na jego śliczne dachówkowate ułożenie liści. Długo się wahałam, bo one też do potworowatych jednak należą. Aż znalazłam tę odmianę Diamond Mountains, która teoretycznie powinna być zdecydowanie mniejsza. Nasz domek działkowy nie jest duży, może sobie na nim umiarkowanie poszaleć. Na razie rośnie grzecznie, zgodnie z opisami.

Irenko zimozielone niekoniecznie muszę tam mieć, to ogród i dom weekendowy, na sezon od wiosny do jesieni. Brzoza purpurowa fajna, ale mam już na tej rabatce dwa akcenty purpurowe w postaci śliw dziecięcych, dodatkowo tam gdzie ma być posadzona zlałaby się trochę z ciemnobrązową ścianą domu. Ale nie znałam tej brzozy, biały pień z tym kolorem super wygląda. Pomysł do wykorzystania ewentualnie w innym miejscu.
Milka 14:24, 16 mar 2018

Kiedys kupiłam twoj winobluszcz, wszystkie mi padły.
A, jesli tak, to pewnie ze pierwotny pomysł lepszy
Sobie rok temu ją sprawilam, maluch na razie, jako soliter ma byc na tle zieleni.
Zana 14:36, 16 mar 2018

No jako soliter na tle zieleni to co innego. A to dziwne, że u Ciebie ten winobluszcz padł, u mnie przecież dużo zimniej, nawet go nigdy nie osłaniam i żyje. Troszkę mu niektóre najmłodsze przyrosty podmarzają, ale szybko to nadrabia.

Donice mają dzisiaj przyjechać, jupi. Mam nadzieję, że będę równie zadowolona, jak je "na żywo" zobaczę!
Milka 14:42, 16 mar 2018

Też się dziwie, chyba wiedza była mniejsza