Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

paulina_ns 07:52, 15 mar 2018

zdjęcia oglądnęłam i od razu humor mi poprawo miły uwielbiam u Ciebie to miejsce
_Martini_ 07:53, 15 mar 2018

Na tych zdjeciach Lavender ile ma lat? Myślę, czy mogę się spodziewać takiego pięknego widoku po mojej pierwszorocznej
Wiesz co? Tak patrzę na te zdjęcia i dochodzę do wniosku, że u mnie nigdy nie wyjdzie nawet jeden zakątek w tym klimacie. Po prostu u Ciebie jest piękne tło, las, stare drzewa. Nasz dom stoi w szczerym polu. Nie wiem czemu ludzie wokół nie sadzą drzew. Takie wielkie puste działki/ogrody są przecież starsznie smutne.
Kawa 08:17, 15 mar 2018

macham Anuś
śliczna ta rabata
w tym roku myślę bedzie jeszcze ładniejsza

a Twoja cieniolubna rabata byłą superowa i bardzzzzo ładna i teraz będziesz przesadzać?
patrycja 08:31, 15 mar 2018

Dziękuję bardzo

Przeważnie molinię łączą z jeżówkami, u Ciebie połączenie z Lavender Ice jest cudne. Molinia zielono-zółta z fioletem - miodzio
Brzozowadzie... 09:57, 15 mar 2018

Aniu, przeglądałam sobie znowu Twoje piękne zdjęcia i mam do Ciebie pytanie natury technicznej Czy ten Twój bluszcz trójklapowy nie wchodzi Ci szczelinami do domu? Bo ja mam takie same ściany z bali i marzy mi się na nich taki bluszcz ale mam dylematy, czy nie wprowadzi mi za dużej wilgoci w ściany i czy nie zrobi mi dekoracji wewnątrz...Wiesz, jeszcze parę lat planuję w nim pomieszkać i mam lekkie obawy, czy on nie przyspieszy starzenia się drewna...
Zana 10:11, 15 mar 2018

Milka napisał(a)
Aż jeknelam na fotki, kiedy znowu tak będzie.

Oj Irenko, powiem Ci, że jak wczoraj tak otworzyłam ten folder ze zdjęciami, zaczęłam przeglądać, żeby wybrać coś dla Patrycji, to też jęknęłam! Już taka nieprzemożna tęsknota za prawdziwą wiosną i latem! No, ale jeszcze tylko troszeczkę, już za chwileczkę, już za momencik...
Zana 10:30, 15 mar 2018

Paulinka no też lubię

Martynka LI na tych zdjęciach drugoroczne. Z pewnością możesz się spodziewać podobnego widoku, u mnie te akurat nie kwitły w ubiegłym roku bardzo spektakularnie. LI to mocna róża, cztery sztuki przesadzałam w ubiegłym roku w maju, dały radę i kwitły!.
Z drzewami masz absolutną rację! Drzewa to skarb. I myślę, że głównie dzięki właśnie temu zapożyczonemu krajobrazowi tak się u mnie zachwycacie. W ogóle to dochodzę do wniosku, że takie właśnie półcieniste ogrody są o wiele bardziej ciekawe, gra światła czyni czasami cuda.

Kamilko też mam nadzieję, że w tym roku będzie ładniej. Tam przecież wszystkie nowiutkie ubiegłoroczne nasadzenia. A z cieniolubną pod ruderą to ja nie wiem co ja zrobię. Nie mam na razie gdzie tych roślin przenieść, no na razie nie chce mi się o tym myśleć.

Patrycja cieszę się, jeżeli coś pomogłam.
Zana 10:46, 15 mar 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Aniu, przeglądałam sobie znowu Twoje piękne zdjęcia i mam do Ciebie pytanie natury technicznej Czy ten Twój bluszcz trójklapowy nie wchodzi Ci szczelinami do domu? Bo ja mam takie same ściany z bali i marzy mi się na nich taki bluszcz ale mam dylematy, czy nie wprowadzi mi za dużej wilgoci w ściany i czy nie zrobi mi dekoracji wewnątrz...Wiesz, jeszcze parę lat planuję w nim pomieszkać i mam lekkie obawy, czy on nie przyspieszy starzenia się drewna...

Agatko, mój bluszcz ma dopiero trzy lata. Na razie do domu się nie wpycha. I nie wydaje mi się, żeby mu się chciało. On czepia się ściany powierzchniowo przylgami. Jak na razie jedyną obawę jako mam, to że będę musiała go ciąć wokół okien, żebyśmy całkiem nie zarośli. Nie znam odpowiedzi na pytanie czy może przyspieszyć starzenie się drewna, my trzy lata temu władowaliśmy mnóstwo impregnatu w belki. Swoją drogą są stare drewniane domy, przepięknie oplecione bluszczami, który rośnie sobie na nich wiele, wiele lat. Wydaje mi się, że bardziej niebezpieczny byłby zwykły zimozielony bluszcz, bo on wrasta w drewno, wypuszcza takie malutkie korzonki.
Zana 11:12, 15 mar 2018

Kurcze, wyobraźcie sobie, że mój eM chyba po raz pierwszy wyraził stanowcze życzenie ogrodowe roślinne. I to od razu takie całkiem konkretne. Zażyczył sobie mianowicie, żeby zagościła u nas brzoza płacząca/pendula i nawet wskazał miejsce gdzie ma rosnąć! Miałaby rosnąć przy tarasie pod płotkiem odgradzającym nas od sąsiadów. No i co ja mam z tym faktem począć? No mus trzeba będzie chyba zakupić!
mrokasia 11:22, 15 mar 2018

Zana napisał(a)
Kurcze, wyobraźcie sobie, że mój eM chyba po raz pierwszy wyraził stanowcze życzenie ogrodowe roślinne. I to od razu takie całkiem konkretne. Zażyczył sobie mianowicie, żeby zagościła u nas brzoza płacząca/pendula i nawet wskazał miejsce gdzie ma rosnąć! Miałaby rosnąć przy tarasie pod płotkiem odgradzającym nas od sąsiadów. No i co ja mam z tym faktem począć? No mus trzeba będzie chyba zakupić!

Ty się kochana nie zastanawiaj tylko leć, kupuj i sadź. Żeby mu się przypadkiem nie odmieniło i zachciał mieć jakiegoś jałowca .