Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Monia81 09:09, 20 lip 2018

Anus pytałaś u mnie o roślinkę, więc żeby nie umknęło to też piszę u Ciebie to szałwia lekarska Berggarten, jak dla mnie bardzo fajna, ładnie tworzy zwartą kępkę, pięknie pachną jej liście, ale zobaczę jak będzie po zimie, bo to jej pierwszy sezon u mnie buziaki
Kasia_CS 09:36, 20 lip 2018

Dla mnie donice przy ławce się świetnie prezentują i chyba bym ich stamtąd nie zabierała ale na amforę na wodę, to by mi było szkoda takiej śliczniastej (i drogiej) przeznaczać...
UlaB 11:09, 20 lip 2018

Kasia_CS napisał(a)
Dla mnie donice przy ławce się świetnie prezentują i chyba bym ich stamtąd nie zabierała ale na amforę na wodę, to by mi było szkoda takiej śliczniastej (i drogiej) przeznaczać...

uważam tak samo
nie pisze ochów i achów dla zasady tylko z serca ale każdy ma (na szczęście) swój gust i wyczucie estetyki
Zana 15:40, 20 lip 2018

Paulinko . Realizacja znowu trochę poczeka, bo urlopy przede mną i boję się, że mi donice zdechną.

Ewelinka o to, to! Kilka ogrodów w kilu stylach, też by mi się to marzyło. Tylko kto by to obrobił!

Johanka . Śledzę u Ciebie na bieżąco, ale nie odzywam się, bo to kompletnie inny klimat niż mój i trudno mi coś doradzić. Ale po cichu trzymam kciuki, żeby wyszło tak, żebyś była zadowolona.
Zana 15:45, 20 lip 2018

Monia dzięki bardo. Nie znałam tej szałwii, a listki ma naprawdę śliczne. No to zobaczymy jak u Ciebie przezimuje.

Kasiu jako, że większość jest za donicami w tym miejscu, to na pewno tam zostaną. Zresztą trudno byłoby mi znaleźć aktualnie dla nich inne miejsce. Na amfory wodne też na pewno nie pójdą.

Ula wierzę, że tak jest!, dziękuję

A teraz zaraz zmykam na moją działkę i jak mnie gorąc nie uwali, to może uda się zrobić jedną z zaplanowanych ścieżek.
Johanka77 15:49, 20 lip 2018

Zana napisał(a)
Paulinko

Johanka . Śledzę u Ciebie na bieżąco, ale nie odzywam się, bo to kompletnie inny klimat niż mój i trudno mi coś doradzić. Ale po cichu trzymam kciuki, żeby wyszło tak, żebyś była zadowolona.

Dzięki Ania!
Mam taką nadzieję, choć chwilami mętlik w głowie.

paulina_ns 21:05, 20 lip 2018

Zana napisał(a)
Haniu no właśnie, u mnie w rodzinie to nawet tak przyziemnych, ale jakże potrzebnych profesji jak prawnik czy też lekarz nie uświadczysz. A o artystach to nawet nie ma co marzyć. To tylko, ja jakaś taka wyrodna, miałam takie zapędy artystyczne (ku rozpaczy mojego mega praktycznego ojca), ale niestety opatrzność mnie talentem żadnym nie obdarzyła (oczywiście ku ogromnej uciesze rodziciela).

Paulinko absolutnie nie będę ich nigdzie chowała, ich chyba nawet dorodny chłop nie dźwignie, jak już będą z ziemią.

I myślisz,że hortki przeżyją w nich zimę? Nie ukrywam mam ochotę na hortensje na tarasie w doniczce, co prawda nie w tak pięknej jak u Ciebie, ale zastanawiam się właśnie co z nią stanie się w zimie
Kasia_CS 21:45, 20 lip 2018

Słuchajcie - moja mama ma działkę na wygwizdowie, w dodatku przez deszczowy koniec lata i całą jesień miała tak podtopiony teren, że miejscami woda na trawie i rabatach do kostek i wyżej stała. Potem przyszla zima, tą wodę skuła lodem, więc mnóstwo roślin przeżyło (bądź i nie...) niezłą szkołę przetrwania. Zanim ziemia rozmarzła to chyba kwiecień nastał (u mnie już dawno dało się sadzić rośliny), a mama nie była w stanie wbić łopaty, tyle czasu minęło, żeby dobrze się ziemia ogrzała. Okazało się, że limki są mega pancerne, rosną i kwitną jak szalone, więc jeśli padłoby na nie w donicy, to z dużym prawdopodobieństwem nic im nie będzie. U mamy rosną co prawda już ładnych parę lat, ale takich ekstremów u Ciebie Aniu raczej nie będzie jak tu
Zana 17:15, 22 lip 2018

Johanka Będzie dobrze!

Paulinko nie martwię się o to czy przezimują, bardziej martwię się o to czy przez lato dam radę utrzymać je w tych donicach. Ja już miałam na balkonie hortensję Little Lime w donicy, zimę przeżyła, liście wypuściła, jednak potem zaczęły czernieć, zaschły i tak hortka dokonała żywota. Podobnie się dzieje z tymi, które mam teraz na balkonie w donicy, wsadzone wiosną i marnieją.

Kasia bo hortki (oprócz może ogrodowych) to są mocne rośliny. Tylko, że mi coś nie wychodzi z ich uprawą w donicach i tego się obawiam. O zimę się nie martwię.
Zana 17:26, 22 lip 2018

Popełniłam ścieżkę do komórki

Taka historia:

Wstępna przymiarka (miała miejsce już dwa tygodnie temu):

W piątek po południu usunęłam darń i wyrównałam, w sobotę rano piach (w końcu się na coś przydał). Przy okazji zobaczcie jaką mam wesołą taczkę

Miejsce pobrania piachu dosłownie pod ręką

Przytargałam i ułożyłam płyty, a przy okazji w punkcie poboru piachu powstało miejsce na mini rabatkę. Wcześniej był to kąt na składowanie m.in. pustych doniczek. Zielenina po lewej stronie zostanie zlikwidowana i powstanie nowa duża rabata pod małym domkiem: