Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 23:27, 17 wrz 2018

April napisał(a)
Anula, dla takich widoków jak pokazujesz, to ja mogę i na płocie powisieć
Tylko żeby mnie płot utrzymał...
Powalczyłaś coś w weekend? Bo ja niewiele. Goście...
Kupiłam tylko dwa miskanty gigenteum i posadziłam w przerwy między szarymi przęsłami wzdłuż podjazdu. Tak się nie mogłam zdecydować co tam dać, szybka decyzja w ogrodniczym i już rosną. Trochę mi ten "naturalistyczny" widok zasłonią Może nie zdominują cisowego żywopłotu. Dałam bariery w korzenie.
Z tego co widzę to worki z ziemią masz takie same, nadruk znaczy się. Tylko folia ciemniejsza. Zdarza się, zależy co akurat kupią.

Aprilku, powalczyłam oj powalczyłam nieźle! Wręcz utyrałam się po czubek nosa (albo i wyżej). Na samą tylko obrabianą aktualnie część ruderowej władowałam 15 worów ziemi, 4 worki obornika (wiem, że ta ziemia jest z obornikiem, ale tak dodatkowo dołożyłam dla pewności), dwie taczki kompostu (chyba za mało), mączkę bazaltową, wiórki rogowe. Wszystko to mieszałam, przekopywałam widłami, zeszło mi tak ze cztery godziny. A to jeszcze nie koniec! Jeszcze trochę worów tam wejdzie i kory przekompostowanej jeszcze dołożę.

Widok z placu boju przed urobieniem się, po niestety fotki nie zrobiłam. W każdym razie ta czarna plama dołu za ścieżką już jest wypełniona. Jeszcze trzeba dosypać, bo wszystko osiądzie. Liści brzozowych jeszcze tam dorzucę. A z przodu widać mój nowy dół zasypywany aktualnie czym popadnie. Przede wszystkim wylądowała tam zdjęta darń z kilku miejsc, lądują wyplewione chwasty, liście i co tam jeszcze popadnie. Dorzucę tam jeszcze parę worków obornika i kory, mączke i wiórki rogowe. Na przyszły rok się przerobi.

Zana 23:32, 17 wrz 2018

effka napisał(a)
Ta zieleń na zdjęciach mogłaby być używana jako terapia, niesamowite...

Terapię to ja mam przede wszystkim mięśniową aktualnie Kochana. Wreszcie pogoda pozwala podgonić z pracami, to tyram.

Dla Ciebie na zielono hosta Striptease z hakone All Gold:

Zana 23:46, 17 wrz 2018

Gardener27 napisał(a)
Jestem ostatnio często u Ciebie, więcej wolnego czasu mam na forum.
Podziwiam i mocno kibicuję, lekkiego chleba nie masz z tą ziemią.
Ścieżka wyszła kapitalna, idealnie pasuje do stylu ogrodu. Rabaty przepiękne, idealnie skomponowane a zdjęcia jak zawsze mistrzowskie.
Na czym stanęło zagospodarowanie donic przy ławce ?

Hej, no jak miło, że zaglądasz. Bardzo się cieszę, że ścieżka się podoba, mam zamiar jeszcze dwie takie zrobić. Na jedną materiał jest kupiony, ale już nie zdążę w tym roku. Mam nadzieję, że w przyszłym roku te płyty będą nadal do kupienia. U mnie to wiesz, zdjęcia lepsze niż te "idelanie skomponowane rabaty".
A wielka dyskusja na temat donic stanęła właściwie na razie na niczym. Wiesz, upały, wyjazdy wakacyjne itp. itd. i tak oto nagle jest już połowa września. Tak więc obsadzenie donic przesunęło się na przyszły rok. Na razie z prawej strony wyrzuciłam zmarniałe ostrokrzewy Golden Gem, posadziłam derenie Kelseyi i dwie hortensje. Lepszych zdjęć brak, hortensje jakoś mi strasznie zmarniały i wyglądają szpetnie, ale w przyszłym roku odbiją.

Zana 23:53, 17 wrz 2018

inka74 napisał(a)
Ładnie ta ścieżka wyszła. Nawet bardzo ładnie. Rantu prawie nie widać a jak jest wyżej żwirek się nie wysypie na rabaty. Rabata ruderowa nabiera wielkości i rozmachu. Ona spora już była jak ją ostatnio widziałam )))
Teraz boję się zapytać gdzie sięga

Worków sporo ale przy twoich dołaxh i piachu to kropla w morzu potrzeb. U mnie tylko po wierzchu sypiąc ponad 120 worków poszło. Ze 2 lory pewnie by u ciebie weszły.

Za ścieżkę THX. Ruderową powiększam metodą salami. Co do ostatniego poszerzenia to eM się chyba nawet nie zorientował, bo nic nie powiedział, że znowu mu trawnika ubyło. Miałam zmierzyć, ale teraz chyba w najszerszym miejscu od siatki do trawnika będzie prawie pięć metrów. Troszkę można już poszaleć. O worach to mi nawet nie pisz, jak pomyślę o obszarze z tyłu działki, za ławką to mi słabo. Tam to jest dopiero wyzwanie, tam nawet nie czysty piasek jest tylko taki miał/pył piaskowy, jakaś masakra.

Schone Maid raczyła zakwitnąć jednym kwiatkiem, damulka:

Zana 23:55, 17 wrz 2018

Kasia_CS napisał(a)

Przepięknie podświetla słonko te pióropusze Już się cieszę na swoje w przyszłym roku

No piękne są, szkoda tylko, że tak późno kwitną.
Kasiu, trochę plany wyjazdowe, o których Ci na priv pisałam nam się z pewnych względów zmieniają i prawdopodobnie mogłabym Ci te montany w ten weekend ukopać jeśli nadal reflektujesz.
Zana 00:13, 18 wrz 2018

A, że ostatnio sporo o świecznicach było, to moje aktualnie w stanie kwitnienia, pachną upojnie, jak zwykle łaziłam do nich na krótką terapię zapachową.

A zza rogu zagląda ciekawska:

Wymyśliłam, że tę monstrualnie wielką paproć przeniosę w przyszłym roku do tyłu pomiędzy świecznice. Tam w tej chwili rośnie paproć, której już kompletnie nie widać. A to monstrum z kolei zeżarło inne hosty. Potwór na ścianie też się nieźle rozrasta, chyba planuje włam przez okno.

Zana 00:16, 18 wrz 2018

Kochani, wybaczcie proszę, że tak mało u Was bywam, ale.... Ledwo czasowo wyrabiam, żeby własny wątek prowadzić. Podczytuję Was, ale na pisanie czasu brak. Miejmy nadzieję, że to się zmieni.
paulina_ns 06:34, 18 wrz 2018

Widoczki cudne jak zawsze zaglądam do Ciebie cały czas nie zawsze pisze Aniu powiedz mi co zrobić z przekwitniętymi " świeczkami " świecznicy? Obciąć tylko gdzie? Buziaki
BKosimkArt 07:03, 18 wrz 2018

Zana napisał(a)

A to napisz mina priv gdzie kupujesz. Też zamawiasz hurtowo?

Jesień już za progiem, lecą liście z drzew:

Dąb sypie w tym roku żołędziami w takich ilościach, że całą działkę mam zasypaną. Ciekawe ile dębów będę w przyszłym roku wyrywać. A jak patrzę ile na nim liści, to jak co roku słabo mi się robi.

O matko, ja też mam ten problem z dębęm sąsiadów... oni go uwielbiają a ja szczerze niecierpię...
Gosiek33 07:36, 18 wrz 2018

Liście jeszcze u mnie nie żółkną ale żołędzie lecą. Na razie w worki z bio pakuję. Potem będę liście zbierać dmuchawą w jedno miejsce i rozdrabniać kosiarką. Obsypuję tym ziemię pod rodkami i hortensjami. Reszta idzie na kompost