Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 16:35, 24 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Biorę! Bardzo chętnie! Tylko musimy się umówić na odbiór Dzięki!!!

Nie zapomniałam
Zana 16:37, 24 wrz 2018

MartaKozak napisał(a)
Hej, slyszalam ze masz u siebie stipę brachytricha. Zadowolona z niej jesteś? Duże ma wymagania?

Marta, ja po prostu posadziłam i już. Nawet jej specjalnie nic nie dałam. Wyszłam z założenia, że to chyba nie jest zbytnio wymagająca trawa. To ponoć to samo co calamagrostis brachytricha, zamienne nazewnictwo. Rozrasta się, kwitnie co roku, fajna jest.
Zana 20:01, 24 wrz 2018

Dyskusję o żołędziach dla Zoo zostawiam już na boku jako sprawę nieaktualną.

Ubiegły tydzień miałam bardzo mocno zajęty. W poniedziałek i wtorek dużo pracy w pracy, środa i czwartek służbowo w Amsterdamie, a piątek i sobotę spędziłam w ogrodzie. Mieliśmy plany zrobić sobie rodzinny weekend w Amsterdamie, ale niestety młody się rozchorował i trzeba było plany anulować.
Piątek był pogodowo cudowny, taki ostatni dzień lata. Wykorzystałam oczywiście na maksa pracując w ogrodzie. W sumie przez te dwa dni znowu "wbudowałam" xx worków z ziemią, obornikiem, korą itp. itd. Przygotowałam miejsce na samiusieńkim końcu działki dla cyprysika nutkajskiego, którego tam przesadzę. Obrobiłam kolejny kawałeczek ruderowej, znowu kilka roślin wykopanych. Jak pomyślę jaki mnie tam czeka tetris na wiosnę..... Pościnałam trochę tego i owego co już przekwitło i tak dwa dni zleciały. Efektów na razie nie widać, jak to zwykle przy robotach ziemnych.

Najgorsze, że ciągle coś przychodzi zza płotu ruderowej i ryje niemiłosiernie, ostrokrzewy przy siatce znowu wisiały w powietrzu. Przy rododendronach po prostu masakra, chyba się właśnie pożegnałam z cebulkami cebulicy, które tam tydzień temu wsadziłam (nota bene nie sprawdziłam czy one mogą być w kwaśnej rodkowej ziemi). W każdym razie raczej już ich tam nie ma.

A takie dziury w ziemi to coś mi porobiło, normalnie wielkości pięści człowieka. Czy to nornice? Nigdy u mnie czegoś takiego nie było.

Zana 20:03, 24 wrz 2018

I wyrosły mi takie fiutki filutki. Ktoś wie co to jest? Wygląda na jakieś grzyby.

Zana 20:06, 24 wrz 2018

Nieco milsze dla oka obrazki:

Pashimina

Herzogin Christiana

Old Port

Zana 20:07, 24 wrz 2018

A poza tym bida z nędzą i jesiennie się już robi, bodziszek Rozanne dzielnie walczy z suszą

Kasia_CS 20:19, 24 wrz 2018

Takie fiutki też u mnie kiedyś wyrosły, tylko beżowe. Jakieś takie obrzydliwe toto było

Wiesz co, rozanne to niezły terminator-u mnie rośnie właśnie od drzewkiem i zwykle jak nie pada naprawdę porządnie, to zwykle ma tam sucho, a kwitnie non stop fajna roślinka z tego bodziszka
Zana 20:24, 24 wrz 2018

Też myślę, że Rozanne to terminator, on ma tam w tym roku naprawdę baaardzo ciężko, normalnie to powinna być burza niebieskich kwiatków a nie takie kilka na krzyż, ale go podziwiam, że w ogóle daje tam radę, praktycznie prawie bez wody w tym roku.
jolanka 20:50, 24 wrz 2018

Anula, to różowe u Ciebie to chyba mądziak malinowy
ryska 20:55, 24 wrz 2018

Te grzybki to może mądziaki malinowe?
Edit. Widzę, że Jola też tak typuje.
Fociszcza podziwiam jak zawsze