Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

jolanka 21:20, 16 maj 2016

Zana napisał(a)

Mówi się, że rh to wytrzymałe rośliny i niejedno zniosą. To chyba zależy od odmiany i od innych czynników. Ten duży biały podziadkowy rósł sobie przez parę lat w pełnym słońcu w piaszczystej glebie i nic sobie z tego nie robił, kwitnie co roku niezawodnie. Ja kupiłam w ubiegłym roku Rasputina, posadziłam, dopieściłam a on przez pół lata walczył z grzybem. Dwa z pięciu kupione jesienią nie przeżyły zimy. Ale tu przypuszczam, że to ja zawiniłam za mocno rozluźniając im bryłę korzeniową.

Rh nie zawsze dobrze rosną. Maja swoje "humory". Ja muszę jednego wyrzucić, bo nie mam siły lać tyle chemii Wszędzie już kwitną, a u mnie "myślą" . Kupiłam teraz białe - CW - może będzie lepiej. Haga ciągle choruje i tak jak u Ciebie chyba to wina korzeni Kolejne dwa potraktowałam magiczna siłą - zobaczymy .

Różyczki przyszły Padało więc nic nie robiłam - planowałam podobno
Zana 21:21, 16 maj 2016

anbu napisał(a)
Ten wewątek pędzi jak Pendolino Nie ogarniam
Ale byłam, zdjęcia pooglądałam, rh cudne wszyststkie Śliwy posadzone widzę, ogromnie zazdraszczam Ci Aniu tych śliw. Muszę też takie znaleźć ech

Ja myślę, że Twój wątek zdecydowanie bardziej w tym sezonie pędzi. Śliwy moje wyczekane były, rok na nie polowałam. Już byłam tak zdesperowana, że w tym roku to bym chyba na drugi koniec kraju naszego po nie pojechała, gdyby było trzeba. A tu się nagle pod nosem trafiły. Cierpliwości Aniu!
Zana 21:21, 16 maj 2016

Kawa napisał(a)
rh cudne
potwierdzam że wątek niesamowicie leci
ale to dobrze

foty cudne

Kamciu, dziękuję. Z tym pędzeniem to chyba są lepsi ode mnie
Zana 21:23, 16 maj 2016

Juzia napisał(a)
Też mi się wydaje, że to Cunningham's White.... przez te różowe pąki
A kwitnie dwa razy w sezonie????

No nie, zdecydowanie ani razu nie widziałam żeby kwitł po raz drugi. Fakt, ma różowe pąki i rozkwita na biało. Ale powinien mieć teoretycznie jeszcze taką żółtawą plamkę, a ja się w moim dopatrzeć jej nie mogę.
Zana 21:28, 16 maj 2016

Kasya napisał(a)
Cofnelam się jeszcze kawałek bo masz piękne, duże rodkowe egzemplarze
Podobają mi się tez nowe kompozycje

Kasiu są i duże podziadkowe sztuk dwie i nowe jeszcze malutkie.
Zana 21:31, 16 maj 2016

Marga napisał(a)
Piękne rabaty! Rh, paprocie, hosty , trawy to moje klimaty Ślicznie!
Na Cunningham's White od Ciepluchy i ja się skusiłam kilka dni temu, ale takich fatalnych korzeni, dosłownie jak beton, to nigdy nie widziałam

To fakt, mają mocną zbitą bryłę korzeniową. I przez to chyba dwa z pięciu ubiegłorocznych tamże zakupionych ukatrupiłam, bo za bardzo im ją poszarpałam przy sadzeniu. Tak przypuszczam.
A co do reszty to oczywiście dzięki.
babka 21:33, 16 maj 2016

Ja zraziałam do rododendronów, jakoś nie pasowaliśmy do siebie Wolę patrzeć na Twoje w pięknym otoczeniu Pozdrawiam poniedziałkowo
Zana 21:36, 16 maj 2016

LyraBea napisał(a)

Hahahah, no i teraz rozumiem Twoje umiłowanie do zdjęć z cyfrówki. Rabata pod ruderą a rudery ni widu, ni słychu. Fakt, telefonem nie byłoby tak łatwo
Azalię dzisiaj lecę ratować.
Piękne okazy rododendronów. Moje kwitną jakoś tak na raty, chociaż zawsze zakwitały mniej więcej w tym samym czasie. A może to dobrze, one i tak są w miejscu, gdzie nikt ich nie dojrzy, więc tylko dla mnie kwitną i sąsiada od drugiej strony, to mogą sobie na raty. Dłużej oko pocieszą.

Ja bym nie chciała, żeby kwitły wszystkie razem. Dobierałam przy zakupach tak, żeby wydłużyć kwitnienie - odmiany kwitnące wcześniej i później. A jak wyjdzie to się okaże. Ale na razie idzie zgodnie z planem. Najpierw biały, potem różowa Jadwisia i fioletowy. Potem powinien zakwitnąć drugi podziadkowy i jeszcze jeden z nowych. To taki zakątek rododondrenowy mi się zrobił.
Zana 21:37, 16 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Ten biały dziadkowy rh chyba ma lekko różowy muśnięty kolor czy jest czysto biały? Mi się wydaje, że coś różu ma

Rabata pod zabytkiem klasy zero bardzo mi się podoba Ten fioletowy rh to chyba taki sam jak mój. Zobacz do mnie wstawiłam jego fotkę dzisiaj, oceń czy to taki sam?

Kurcze, ja teraz po rozwinięciu kwiatów to tam różu na nim się dopatrzeć nie mogę.
O Twoim już pisałam, ale to wiesz
Kacha123 21:38, 16 maj 2016

Piękne rododendrony. Ten biały to może być scheekrone