Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja glebo terapia

Moja glebo terapia

kerii 15:21, 04 wrz 2016

kerii 12:55, 16 wrz 2016

Po okresie wakacyjnego nieróbstwa kiedy to wyrywałam trawy i podlewałam i robiłam fotki, zaczynam się uaktywniać dla odmiany sadząc i przesadzając
Trochę mnie sytuacja zmusiła bo stałam się posiadaczką 8 hortensji "polar bear" a że stoją w doniczkach już od kilku dni to w końcu trzeba je posadzić. I tu się robi mały problem bo niby koncepcje mam gdzie i jak, tylko nadal się zastanawiam czy tak będzie dobrze no i co jeszcze do nich dosadzić żeby nie było łyso na wiosnę.
Na razie wstępnie wygląda to tak

kerii 12:57, 16 wrz 2016

Może ktoś doradzi co jeszcze tam do nich dosadzić żeby było ładnie ale też nie za bardzo naćkane. Myślałam, żeby w w dziury pomiędzy wsadzić azalie miniaturowe albo wrzośce jak myślicie czy to dobra koncepcja??
Psiamama 13:05, 16 wrz 2016

No to przygnałam do Ciebie ale zakupyyyyyyy 8 hortek te misie są piękne nie mam takiej. Kerii a jakby tam hosty? Wiosną szybko jest efekt. Ja mam przy hortkach i fajnie wygląda tzn. mnie się podoba
Zana 13:10, 16 wrz 2016

Ja uważam, że będzie super!!!! Biała kwiaty miśków będą miały piękne zielone tło, będzie super szpaler. Azalie to dobry pomysł - będą kwitły w maju a i ziemię od hortek kwaśną dostaną, wrzośce nie wiem. Ale najpierw posadź te hortensje.
kerii 13:22, 16 wrz 2016

Aga hosty chyba nie za bardzo bo tam słonko jest poza tym na wiosnę i w zimie łyso będzie dlatego o wrzoścach lub azaliach myślałam bo mają listki i kwitną jak jeszcze hortki kikutami świecą

Aniano właśnie się dziś chciałam zabrać za posadzenie tego co mam a resztę jak zdobędę)) Też mi się wydawało ze taki szpaler to fajnie będzie wyglądało tylko nie wiem czy nie za bardzo naćkane będę tam miała tych iglaków ze środka nie bardzo chcę ruszać bo one tam już są od dawna jedyne co jestem skłonna zmienić to ewentualnie te tawułki przy chodniku tylko nie wiem na co, żeby jakoś to do całości pasowało
kerii 13:27, 16 wrz 2016

A to efekt wczorajszego wypadu do B... po papierosy
Zana 13:32, 16 wrz 2016

Tawuł przy chodniku nie ruszaj. A iglaków ze środka też bym nie ruszała, ja bym je włączyła do rabaty z hortkami. Zrobiłabym dużą półokrągłą rabatę od tej figurki po lewej, dalej łukiem włączając wyspę z iglakami w rabatę i potem łukiem w drugą stronę (i ile tak się da, bo nie dowidzę, co tam po prawej stronie iglakowej wyspy jest).
kerii 13:54, 16 wrz 2016

Ania też myślałam żeby to jakoś połączyć w taką jedną całość i dojść do tej rabaty pod płotem
Tak to wygląda stojąc na chodniku pod domem

tak z prawej strony tam w rogu chciałam wysadzić różę czerwoną i posadzić perukowca mam takiego biedaka co się męczy w cieniu

a tak z lewej gdzie jest chodnik i wjazd
kerii 13:56, 16 wrz 2016

Ta różowa róża też musi zostać, stara już jest i boję się ją przesadzać że nie przeżyje eksperymentu.
trochę tam mam takich różności i mało jednolicie ale może jakoś się to razem zgra