Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja glebo terapia

Moja glebo terapia

kerii 12:58, 15 maj 2017

Agatko to jest ta moja nieszczęsna bylinówka. W założeniu jest, że z tyłu tam gdzie tak na razie w miarę pusto hortensje dwie już rosną a jeszcze dwie chcę dosadzić, przed nimi ogryziona azalia (miała kwitnąć) i rododendrony, miskanty i zeribus. W tamtym roku pogrupowałam floksy, michałki, liliowce, trzy piwonie jedną w desperacji przesadziłam w tamtym tygodniu bo mi się wydawało że głębiej będzie ok drugiej nie zdążyłam bo się rozlało, i jeszcze trochę innych kwiatków ale to dopiero wszystko będzie kwitło w lecie a teraz jest hmmm zielono, dobrze że chociaż tulipany dają jakiś kolorek na jesień dosadzę jeszcze.

Nie wiem co tam posadzić żeby TERAZ w maju kwitło.
W tym tygodniu zapowiadają u nas ciepło, to wybieram się na wieś na kilka dni może i kanciki będą na razie to ledwo uporałam się z trawskiem.

kerii 13:05, 15 maj 2017

Agania napisał(a)
Patrzę jak ogród u Ciebie już się rozbujał, masz skalne akcenty, cudownie wkomponowane porastajaą piwniczkę...takie widoczki lubię

Czekam na kwitnienie azalii słabe będzie ale czekam...ja też się borykam z bylinami, zawsze nie mam tylu, żeby stworzyć grupy, zawsze wszystko mi się zlewa lub za bardzo rozrasta, ogród zaczyna sam się komponować i ja już uległam, robię tylko nie znaczną korektę

Podziwiam Twoje zmagania ze stipą...masz Ty dziewczyno cierpliwość...gratuluję

Z piwniczki już prawie jestem zadowolona choć korekty plątają się po głowie
U mnie też problem ze zlewaniem się roślin, jedna na drugą włazi, mieszają się ze sobą w niektórych miejscach też już dałam sobie spokój, skoro tak im dobrze niech sobie rosną

A co do stipy hmmm urzekła mnie to posiałam ale jak nie będzie oczekiwanego prze zemnie efektu to będzie to jednorazowy wyczyn )
ElzbietaFranka 13:48, 15 maj 2017

Witam, juz chyba bylam u ciebie Kerii bo pamietam roze staruszke na str 15.
Sprobuj ja z patyczkow posadzic do ziemi. Ucinasz wsadzasz do ziemi zakrywasz sloikiem i czekasz. Jak zakwitnie zrob zblizenie kwiatu rozy.

Zapisuje sie jak wyrosnie nowa rozyczka. Szkoda, aby taka pieknosc sie zmarnowala a beda jej dzieci. Czerwiec jest bardzo dobra pora na takie rozsady.

Bylam na str 44 zmarzla ta piekna roza. Tym bardziej prosze abys zrobila tak jak pisalam wyzej rozmnozyc z patyczkow.

Nie natrafilam w przegladzie twojego watku na moj wpis.
Ogrod masz piekny tylko nie wiem ktory ogladalam, czy wiejski czy miejski, ale wszystko ladne.
Roze ktore tak lubie piekne.

Na co zwrocilam uwage ta wszedobylska woda cie gnebi jak nie burza to leje bez opamietanka a wtedy sa straty. U mnie tak samo jak leje z 3 dni to makabra. A tej wiosny mielismy wszystko naraz deszcze, i mrozy.
Pozdrawiam.
Agania 14:16, 15 maj 2017

kerii napisał(a)
Agatko to jest ta moja nieszczęsna bylinówka. W założeniu jest, że z tyłu tam gdzie tak na razie w miarę pusto hortensje dwie już rosną a jeszcze dwie chcę dosadzić, przed nimi ogryziona azalia (miała kwitnąć) i rododendrony, miskanty i zeribus. W tamtym roku pogrupowałam floksy, michałki, liliowce, trzy piwonie jedną w desperacji przesadziłam w tamtym tygodniu bo mi się wydawało że głębiej będzie ok drugiej nie zdążyłam bo się rozlało, i jeszcze trochę innych kwiatków ale to dopiero wszystko będzie kwitło w lecie a teraz jest hmmm zielono, dobrze że chociaż tulipany dają jakiś kolorek na jesień dosadzę jeszcze.

Nie wiem co tam posadzić żeby TERAZ w maju kwitło.
W tym tygodniu zapowiadają u nas ciepło, to wybieram się na wieś na kilka dni może i kanciki będą na razie to ledwo uporałam się z trawskiem.

Teraz pięknie kwitną wilczomlecze, przywrotnik, bergenie, gęsiówka, smagliczki, żagwiny, floksy szydlaste, skalnica, ale te znasz, zaczynają czosnki ozdobne, goździki, orliki, startują trzcinnki
sylwia_slomc... 14:54, 15 maj 2017

Dosadź wczesne piwonie i irysy
kerii 20:40, 15 maj 2017

Sylwia, Agata dzięki za rady faktycznie iryski by tam można jeszcze upchnąć mam to rozsadzę, takich małych skalniakowych nie bardzo chcę typu żagwin czy floksiki bo one się płożą i ciężko z nich trawsko wyplewić, a ja tam tylko weekendowo z doskoku więc jak w padnę to czasem nie wiem w co ręce włożyć.
Orlików miałam kilka kępek ale coś im się stało i zostały tylko dwie dosadziłam ale młode i nie wiem czy zakwitną. A trzcinnika nie mam -jeszcze
kerii 20:50, 15 maj 2017

Posadziłam dzisiaj moje mikruski i dodałam jeszcze molinie oczywiście od razu zasieki dla piesów musiałam zrobić bo jeszcze do niedawna tam biegały między hortensjami a rabatą z iglakami. Mam nadzieję że je zauważą

Prawie ich nie widać jak dosadzę tam jeszcze żurawki to będą większe od nich
Nie mogę się zdecydować jaką tą żurawkę tam dosadzić, którąś z tych

Czy, może jakąś taką z bordowymi listkami nie wiem...
kerii 21:15, 15 maj 2017

Ela z ta różą może być problem bo po pierwsze nigdy róż nie ukorzeniałam a po drugie na razie nie bardzo jest z czego, obcięłam prawie do zera i dopiero coś tam wypuszcza
Magleska 21:52, 15 maj 2017

kerii napisał(a)
Posadziłam dzisiaj moje mikruski i dodałam jeszcze molinie oczywiście od razu zasieki dla piesów musiałam zrobić bo jeszcze do niedawna tam biegały między hortensjami a rabatą z iglakami. Mam nadzieję że je zauważą

Prawie ich nie widać jak dosadzę tam jeszcze żurawki to będą większe od nich
Nie mogę się zdecydować jaką tą żurawkę tam dosadzić, którąś z tych

Czy, może jakąś taką z bordowymi listkami nie wiem...

A gdzie te zasieki , bo nie widzę ? Jak robisz ? Ja daje kijki i sznurek , ale czasem tez pozrywa
Co do nasadzeń , to ja za cienka do doradzania podobają mi się czerwone , ale w korze to bardziej będą widoczne żółte chyba ...
kerii 22:11, 15 maj 2017

Fotka jest bez zasieków, żeby nie straszyły a zrobiłam je z bambusów i każdy rodek otoczony jest patyczkami na wszelki wypadek mam nadzieję, ze szybko załapią ze tam nie wolno biegać. Specjalnie musiałam zakończyć tą rabatę tak nagle bo gdzieś muszą wchodzić i wychodzić z pod tych tuj.