Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja glebo terapia

Moja glebo terapia

kerii 23:03, 12 lip 2017

Jak by szczęścia wrotyczowego było mało to dokonałam dzisiaj całkiem niespodziewanego i nie przemyślanego zakupu hortensji bukietowej "white lady"
A teraz się zastanawiam gdzie ją posadzić Bo tam gdzie było miejsce na jakąś hortensje, chwilowo rośnie tawułka z poczekalni. Jak ją usunę to gdzieś ją będę musiała umiejscowić a to może grozić przerobieniem połowy rabaty a czasu mało bo pojutrze jadę na urlop a walizka jeszcze nie tknięta więc mam trochę problema

A to sprawczyni zamieszania

Sama nie wiem co mnie podkusiło, bo nawet cena nie była jakaś specjalnie atrakcyjna ani przecena ani wyprzedaż... Chyba tylko to, że to był jedyny kwitnący egzemplarz oprócz anabelek

A ja ostatnio mam obsesję na punkcie szukania oznak kwitnienia na moich hortkach.

Z ośmiu miśków paczki zaobserwowałam na razie tylko na dwóch

Strajkująca anabelka krzak wielki,że klona za chwilę przesłoni a kwiatek aż jeden i nie wiem czy może coś jeszcze wypuści czy to już wszystko na ten sezon

Na dwóch pozostałych też same liście zastanawiam się czy ja ich nie powinnam bardziej do słońca przesadzić bo tam gdzie rosną to raczej jest cień.

Na zachętę podlałam je wszystkie magiczną siłą, może je to zmobilizuje
kerii 23:08, 12 lip 2017

Optymizmem napawa mnie jedynie ta ( nie wiem co za jedna ) zapaczkowano dość ładnie i dalej pączkuje

I jedyna ogrodowa bo reszta jak już pisałam wcześniej same liście

kerii 23:10, 12 lip 2017

Aurelllia napisał(a)
Ślicznie kolorowo widać dobrą rękę, bo kwitnie wszystko

Aurellia dzięki )
kerii 23:21, 12 lip 2017

AgataP napisał(a)
Suzan ?? różowa? dobrze wypatrzyłam już ?

Agatko nie mam pojęcia czy to Suzan ona tak bardziej fioletowa niż różowa

kerii 23:39, 12 lip 2017

Kawa napisał(a)
Jolka no ale się u ciebie rozkwitnęło
slicznie liliowo i liliowcowo

ta wpadajacqa w pomarańcza róża sliczna jest z daleka ja widać
u mnie 2 hortensje ogrodowe też tylko liście mają
trochę mnie denerwują kolejny rok same liście bez kwiatów ...

Ta wpadająca w pomarańcz róża to jakaś dziwna jest, dzisiaj wyglądała tak

a dwa dni temu tak

I nie wiem czy to wina światła czy im bardziej przekwitnięta tym bardziej różowieje

Ma kolejne paczki to mi się może uda ją zaobserwować
m_gocha 01:20, 13 lip 2017

Pięknie, kwitnąco, kolorowo
Czosnki główkowate też mam pierwszy sezon i baaardzo przypadły mi do gustu
Jola! Co to za takie drobne białe kwiatuszki po prawej stronie - kupiłam ostatnio na lokalnym ryneczku od jakiejś babuni ale nie znała nazwy. Na jakim stanowisku je posadzić i jak długo kwitną?

Z akcji wrotyczowej uśmiałam się do łez (zwłaszcza jak ją sobie wyobraziłam)
A co będziesz robić z niego jakiś wywar czy gnojówkę?

paulina_ns 06:29, 13 lip 2017

Uśmiałam się z historii o wrotyczu, u mnie jakoś w ogóle go nie widzę, ale ja nawet pokrzyw nie widziałam

Hortensja piękna i wcale się nie dziwię,że się skusiłaś, nawet nie wiedziałam,że taka odmiana jest Co do hortensji faktycznie nie za ciekawie wyglądaja, jakby miały w ogóle nie zakwitnąć, z własnego doświadczenia wiem,że one uwielbiają słońce, miałam jedna limke w cieniu i dziwnie mi rosła, przesadzilam do słońca i od razu wystrzeliła i dorównala koleżankom
AgataP 09:29, 13 lip 2017

Jola - magnolia to może być Suzan
Wrotycz - ja w tamtym roku nastawiłam gnojówkę z samego wrotyczu i podlałam ziemię przy rodkach, bo miałam wżery na liściach. W tym roku widzę już ich mniej, nastawiłam w tym roku też, z dodatkiem pokrzywy i skrzypu. Niedługo podleję znowu + róże i hortki. Świetnie reagują na takie nawożenie.
Nawozy sztuczne stosuję tylko do trawnika
AgataP 09:39, 13 lip 2017

Aga, nie mam proporcji przy robieniu - ile mam materiału to wsadzam do beczki. W tym roku miałam wszystkiego całe wiadro 10 l, upchnięte nogą
Wrzuciłam do beczki i zalałam wodą na 3/4 wysokości. Śmierdzi już i jest mętna, gotowa do podlewania. Daję 1 część gnojówki na 9 deszczówki
Kawa 09:45, 13 lip 2017

Joluś no prosze jaki zakup
no ta róża to rzeczywiście jakaś dziwna