Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Zielona 09:44, 17 wrz 2014

ana_art napisał(a)
może posadź w koszykach będzie łatwiej wykopać jak będziesz dosadzać rośliny

Wiecie co... ja miałam rok temu sporo tulipanów na pustych rabatach. Wiedziałam, że będę sadziła rośliny, więc po kwitnieniu po prostu wszystkie cebule wykopałam. Zaznaczałam wstążeczkami kolory, żeby wiedzieć, jak je pogrupować podczas wykopywania i w tym roku wsadzę już w miejsca, gdzie na rabacie są roślinki...
ana_art 09:49, 17 wrz 2014

Zielona napisał(a)

Wiecie co... ja miałam rok temu sporo tulipanów na pustych rabatach. Wiedziałam, że będę sadziła rośliny, więc po kwitnieniu po prostu wszystkie cebule wykopałam. Zaznaczałam wstążeczkami kolory, żeby wiedzieć, jak je pogrupować podczas wykopywania i w tym roku wsadzę już w miejsca, gdzie na rabacie są roślinki...
dokładnie to napisałam powyżej
biorąc pod uwagę 4st nad ranem być może. Wsumie wszystkie magazyny mówią ze wrzesień to najlepszy czas. Pewnie w weekend zacznę sadzić bo jak miły Bóg się nie wyrobię
kosolka 09:51, 17 wrz 2014

A co z liśćmi tulipanów po kwitnieniu? Czy z wszystkimi cebulowymi jest tak, że trzeba liście zostawić az zżółkną? Czy obcinacie?
Zielona 09:56, 17 wrz 2014

Haha - Ty? NOŁ ŁEJ Jak masz się nie wyrobić, kiedy u Ciebie wszystko samo się robi?

Ja wczoraj spróbowałam Twojej metody. Dzieci chore, siedzą w domu, ale pogoda piękna, więc po ugotowaniu obiadu poszłam do ogrodu. Pogroziłam chwastom palcem, poinformowałam róże, że muszą przeprowadzić się z frontu pod taras, popatrzyłam groźnym wzrokiem na derenie w doniczkach, ale... derenie nie chciały same się posadzić, chwasty zniknąć, a róże przesadzić... Jak Ty to robisz, Babo? No musiałam zakasać rękawy i upocić się troszkę
Zielona 09:58, 17 wrz 2014

kosolka napisał(a)
A co z liśćmi tulipanów po kwitnieniu? Czy z wszystkimi cebulowymi jest tak, że trzeba liście zostawić az zżółkną? Czy obcinacie?

Ola - tym razem zostawiłam, bo chciałam wykopać mocne cebule. A teraz już planuję sadzić je tak, by wiosną towarzystwo pochłonęło zasychające liście. Znikną w trawach, żurawkach i innych. A jak będą denerwowały to wytnę tak, jak Ana
Ewkakonewka 10:05, 17 wrz 2014

Bardzo mało piszę, ale.... w czytaniu jestem na bieżąco...zawsze...prawie od początku Twojego wątku. Jest to jeden z kilku ogrodów na Ogrodowisku, które śledzę pilnie I muszę zostawić swój znak w ramach mojego podziwu dla tego co tu widzę, bo czuję się u Ciebie jak u siebie i jakoś tak w końcu głupio tylko z ukrycia Gorąco pozdrawiam.
Mirka 10:06, 17 wrz 2014

Ana Art takiej lekcji nam było trzeba.Nie będę się rozpisywać bo w poprzednich postach jest zawarte to co i ja bym napisała dzięki Ci za tą lekcję Ana ja też mam taką ziemię jak twoja 5-6 kl.piaszczysta opisz proszę w wolnej chwili co robiłaś żeby poprawić jej strukturę.Ja na razie sądzę zielony nawóz,przekopuję i na nowo sieję i tak cały ten sezon robię.Pozdrawiam serdecznie i pokazuj nam wiecej takich lekcji .Dzięki
ana_art 10:10, 17 wrz 2014

kosolka napisał(a)
powinno się zostawić jak najdłużej, dlatego sadzę tak by zasychające nie straszyły, jedynie przy stożkach są na 'świeczniku' i obcinam je szybko, niestety to powoduje że trzeba je wymienić co drugi sezon ...
ana_art 10:12, 17 wrz 2014

Zielona napisał(a)
Haha - Ty? NOŁ ŁEJ Jak masz się nie wyrobić, kiedy u Ciebie wszystko samo się robi?

Ja wczoraj spróbowałam Twojej metody. Dzieci chore, siedzą w domu, ale pogoda piękna, więc po ugotowaniu obiadu poszłam do ogrodu. Pogroziłam chwastom palcem, poinformowałam róże, że muszą przeprowadzić się z frontu pod taras, popatrzyłam groźnym wzrokiem na derenie w doniczkach, ale... derenie nie chciały same się posadzić, chwasty zniknąć, a róże przesadzić... Jak Ty to robisz, Babo? No musiałam zakasać rękawy i upocić się troszkę
przyjedź KONIECZNIE wszystkiego Cię nauczę
Zielona 10:15, 17 wrz 2014

ana_art napisał(a)
przyjedź KONIECZNIE wszystkiego Cię nauczę

Ha! Wiesz, że to zrobię! /czytałaś sms?/ Ustalimy termin i przyjadę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies