Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 09:13, 17 wrz 2014

agata19762 napisał(a)

Ana z którego roku jest Jaś ??? czyżby 2009...

miłego dnia Kochana !!!

nie, listopad 2010 czyli zaraz będzie miał 4 lata
popcorn 09:16, 17 wrz 2014

Ana, dzięki za fotki! Porównuję z moimi i chyba jednak mam gracki a jak wysokie one są u Ciebie i przez ile lat im się udało tak wyrosnąć?

Co do cebulowych, to ja wszystko sadzę w koszyczkach lub doniczkach, bo co chwilę coś przesadzam, dosadzam... i tym sposobem straty wynikające z posiekanych własnoręcznie cebul są mniejsze... i nornice mają utrudnione zadanie. Ale rośliny rosną "w kupie" i niektórym to nie służy, tulipany nie przyrastają (chcociaż nie wiem czy te nowe cebule w ogóle mają taką możliwość?)

pozdrawiam i dziękuję!!
Juzia 09:16, 17 wrz 2014

ana_art napisał(a)
Kochani umówmy się z próżnego i salomon nie naleje... o wszystko trzeba zadbać, możemy się gniewać lub przyjąć to do wiadomości...
Mogę śmiało powiedzieć, że kocham swój ogród, czas jaki w nim spędzam, głównie jednak przy pielęgnacji, nie na leżaku. Ba ostatnio u Oli powiedziałam że brak mi kopania i wybierania chwastów nie lubię siedzieć na doopie, nie lubie pokazywać palcem, że coś trzeba zrobić. Po prostu to robię.
Zaraziłam też ogrodem mojego M, który jak jest w domu to robi obchód, ogląda, zna nazwy roślin, podziwia że coś zakwitło, urosło... moje dzieci również. Rano w niedziele wspólnie oglądamy Maję w ogrodzie. Ostatnio Franek bardzo mnie zaskoczył gdy zapytał czy ta Pani (Maja) mogła by tak i do nas przyjechać, na co Maks powiedział nieee mamy za mały ogród

Wcale nie za mały
Zielona 09:17, 17 wrz 2014

Anetko - a czy Ty już sadzisz cebule, czy czekasz na chłodniejsze dni?
agata19762 09:17, 17 wrz 2014

ana_art napisał(a)

nie, listopad 2010 czyli zaraz będzie miał 4 lata

mój Kubuś grudzień 2009...
kosolka 09:17, 17 wrz 2014

ana_art napisał(a)

rozumiem o czym piszesz.

Ufff

ana_art napisał(a)

jeśli posadzisz cebule na miejscu pustej rabaty to podczas dosadzania roślin niestety możesz je uszkodzić... Cebule sadzimy dość płytko 6-10cm. Pytanie kiedy chcesz sadzić rośliny 'docelowe'? Ja sadzę cebulki pomiędzy roślinami, głównie pomiędzy trawami, hostami, w runiance, za obwódkami. Czosnki rosną w i za hortensjami. Pokaż tę rabatę u siebie

No własnie - w tej chwili mam może 1/3 docelowych roślin.. Więc muszę chyba tak pokombinować, aby cebulami poobsadzac tylko te rośliny które posadze teraz.. I zrobię z cebulwych obwódkę, przynajmniej bede wiedziała dokładnie w którym miejscu są
ana_art 09:33, 17 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Ana, dzięki za fotki! Porównuję z moimi i chyba jednak mam gracki a jak wysokie one są u Ciebie i przez ile lat im się udało tak wyrosnąć?

Co do cebulowych, to ja wszystko sadzę w koszyczkach lub doniczkach, bo co chwilę coś przesadzam, dosadzam... i tym sposobem straty wynikające z posiekanych własnoręcznie cebul są mniejsze... i nornice mają utrudnione zadanie. Ale rośliny rosną "w kupie" i niektórym to nie służy, tulipany nie przyrastają (chcociaż nie wiem czy te nowe cebule w ogóle mają taką możliwość?)

pozdrawiam i dziękuję!!
zobacz że u mnie jeden kwitnie, w tamtym roku miał 3 kwietne wiechy w tym roku kilknaście i zauważyłam ostatnio ze pomiędzy tymi grackami które sadziłam w ty roku za kanapami jest jeden kwitnący również

na tym zdjęciu widać tworzoną rabatę z czerwca 2012

tutaj sierpień i wrzesień 2014

ana_art 09:37, 17 wrz 2014

Zielona napisał(a)
Anetko - a czy Ty już sadzisz cebule, czy czekasz na chłodniejsze dni?

powinnam zacząć sadzić i to na cito żeby zdążyć przed zimą, ale czekam bo trochę ciepło, obawiam się żeby mi cebule nie ruszyły... ale może się mylę, może one są na tyle mądre że będą czekać na odpowiedni czas....
ana_art 09:39, 17 wrz 2014

kosolka napisał(a)

Ufff

No własnie - w tej chwili mam może 1/3 docelowych roślin.. Więc muszę chyba tak pokombinować, aby cebulami poobsadzac tylko te rośliny które posadze teraz.. I zrobię z cebulwych obwódkę, przynajmniej bede wiedziała dokładnie w którym miejscu są
może posadź w koszykach będzie łatwiej wykopać jak będziesz dosadzać rośliny
Zielona 09:41, 17 wrz 2014

a ja tak sobie myślę, że może jednak te chłodne noce zatrzymają je w ziemi...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies