Witam, po baardzo długie przerwie. Niestety obowiązków teraz tak dużo że tylko czasami wpadam pooglądać co u Was Bardzo bym chciała nadrobić zaległości, ale chyba to dopiero w zimie takie cuda Bardzo dziękuję, zaglądacie i pamiętacie o mnie już pokazuję co u mnie się pozmieniało Frontowy przytył
Pokochałam rozplenice i dlatego będą na najwyższej skarpie w bardzo dużej ilości
Mam we frontowym Vanilki które od początku mnie denerwują. Co prawda mają piękne duże kwiaty ale o deszczach leżą i krzaczki są zdecydowanie mniejsze od posadzonych obok Limek. Udało mi się rozmnożyć Limki i MM w tym roku i zastanawiam się czy nie przesadzić z frontowego Vanilek i zastąpić je nowymi Limkami.
Vanilki są piękne, ale właśnie wykładają się pod ciężarem kwiatów. Po 3-4 latach mężnieją. Radzę je wiosną dość nisko ciąć i zostawiać tylko patyki grubsze od ołówka. Resztę bezwzględnie wycinać
Tu bym Vanilki posadziła. Nawet jak się wyłożą to będa tworzyć kaskadę i wylewać się wokół ławki
Trzmielinę przenieś, bo za dwa lata wśród hortek nie będą miały szans, znikną i zanikną z braku przestrzeni.
Mieczyki zabiły mnie Chwilę trwało zanim załapałam, że to one!
Czy czytałaś o ćmie bukszpanowej? Buksy potrzebują ochrony i czujności. W dziale chorobowym ćma ma swój oddzielny wątek. Oswój się z tematem.
Jak miło że wpadłaś do mnie :* Vanilki moje mają teraz u mnie trzeci sezon, ale jak pamiętasz strasznie marne kupiłam. Tnę je na jedno oczko co roku żeby je wzmocnić, kwiaty mają piękne i olbrzymie, ale leżą nawet po małym deszczu
Pod kratkową mam Magical Moonlight, są najsztywniejsze z moich hortek, kwiaty tez mają piękne giganty bardzo nabite, bardzo je lubię Na kratkowej mam tylko jedną trzmielinę nie to ta która w pierwszym sezonie rosła przy bramce zastąpiłam ja wiśnią .Rosła cały tamten rok w doniczce i szkoda mi jej było, a tu bukszpan transplantowany z tunelu nie przeżył i była dziura Te niskie kulki to azalie japońskie które rosły we frontowym, ale z powodu koloru dostały eksmisje tu kolor cegły będzie bardziej pasował. Do frontowego dokupiłam różowe .
Mieczyki już przekwitają przynajmniej te z przodu te na skarpie sadziłam z 3 tygodnie później więc niektóre są nawet w pąkach jeszcze Uwielbiam te zielone więc innych nie mam.
O ćmie już co nieco czytałam choć w realu nie miałam styczności ( na szczęście) Przy ganku niestety moje bukszpany niektóre dostały grzyba chyba przez to że strasznie się tam żurawki rozrosły Musze je wszystkie wykopać i opryskać topsinem może się uratują. Oby bo pięknie tam rosną.
Ściskam Cię mocno :* i dziękuję za pamięć o mnie :*