Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ana 11:28, 01 maj 2012

Zbyszku wstawię różanki - niech jeszcze tylko krzaczki troszkę podrosną Zaglądaj częściej
Postaram się wkleić schemat nasadzeń na różankach z nazwami, bo został zmodyfikowany od ostatniego projektu

Zbyszku, a jak rabata od pd-wsch? Zrobiona już? bo moja hortensjowa nadal w powijakach

Syla dzięki

Nika - zaraz biegnę do ogródka sadzić
Ana 21:13, 01 maj 2012

Nie wstawię dziś zdjęć z nasadzeniami w doniczkach, ale wstawię schemat i projekt rabaty pod oknami - czyli tej hortensjowej, pomożecie mi ją dokończyć?????? Błagam....

to jest fotka z ubieglego roku - "starzy" podczytywacze pamiętają ją z moich nieudolnych projektów, hihihihi...

Nadeszła wiosna i jest kolejny projekt i postanowienie ukończenia nasadzeń do lata!

I dzisiejszy zeskalowany schemat z wymiarami - tak to faktycznie wyglada obecnie..

.

Cała rabata ma 11,8 m długości, wystawa pd-wsch, słońce jest tam do godziny 11-12, potem cień od budynku. w kółku przy tarasie będzie ciurkadło w żwirku. w tej chwili rabata jest wykonczona obrzeżem z kostki granitowej - kółko pod ciurkadło także

Ana 21:16, 01 maj 2012

A to mój projekt:

Przepraszam za jakość, ale nie mam skanera i robiłam fotkę przy sztucznym świetle...no i jest jak jest

Nie mogę wykończyć tego kawałka po prawej za kulkami (rabata w jasnym żwirku, wzorowana na rabatce Danusi z ogrodu z lustrem)...co dać z tyłu? Żurawkę caramel (mam już kilka kupionych), carexy? Ostrokrzewy?

Na rogu za ciurkadłem - jesli uda nam się przenieśc rynnę na zadaszenie, będzie wykończenie z płytek ceglanych (jakby urwany mur) i tam małe lustro Mężowi się spodobał pomysł (pod zadaszeniem na ścianie tarasu będzie taka płytka z ciętej cegły właśnie)

za kulkami tawuły sa 3 trawy - musza być max do 1,5 m wys, bo będą pod oknem - może Miskant kleine fontane?
anula_wn 21:31, 01 maj 2012

Ana, nie mogę się dopatrzeć czy ta prawa strona rabatki już jest tak zrobiona? skąd taka "dziwna" linia?
ja osobiście wolę prostrze rozwiązania

i jeszcze nie mieszałabym anabelek z limligt'ami , powinien być jeden rodzaj hortensji w dużej ilości + trawy, tez jeden rodzaj
Ana 22:07, 01 maj 2012

Anula - ten dziwny kształt już jest (na pierwszym schemacie widać), zaraz znajdę fotkę jeszcze - tam się łączy podjazd dla samochodu ze ścieżką...

z hortensjami to jest tak, że one juz są No i wybralabym limelight'y, ale nie mam gdzie przesadzić Annabellek już kupionych...stąd dwa rodzaje na tej rabacie (kłaniają się zeszłoroczne nieprzemyślane zakupy )
anula_wn 22:12, 01 maj 2012

wiesz, pewnie rok temu bym się nie czepiała..... ale nauka Danusi nie idzie w las
co prawda obie są białe i obie uwielbiam, więc może będzie oki ?
a kształt dziwny.... nie gniewaj się !
jutro pomyślę i jak coś uda mi się sensownego wydumać - napiszę !
Ana 22:16, 01 maj 2012

Anula nie gniewam się Coś Ty, po to piszę przecież
Gardenarium 22:17, 01 maj 2012

Cudne kanty

Instagram Ogrodowiska
Ana 22:20, 01 maj 2012

Gardenarium napisał(a)
Cudne kanty

Danusiu, kanciki to były rok temu, teraz jest obrzeże z kostki

Błagam pomóż!
Linka 06:29, 02 maj 2012

Hej Ana ale zmiany, pędzisz kobieto ostro w ostatnim czasie