Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

BEATA_S 22:36, 05 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)

Bardzo proszę

Kochani mam pytanie - chciałabym mieć na tarasie drzewko oliwne, cytrusowe bądź laurowe w donicy - czy po sezonie może stać w domu, ale nie w garażu? Myslałam o holu bądź salonie - chcialabym się nim cieszyć cały rok...poradzi sobie? czy się rozhartuje i nie będzie się nadawało na zewnątrz już?

Zależy jaką temperaturę masz w holu zimą? Najlepiej chyba ciepło zimą w holu zniesie drzewko cytrusowe i oliwne. Przecież są to rośliny śródziemnomorskie, ktore nawet zimą mają +10 stopni, chyba że będzie zima z anomaliami jak w tym roku.
Laur wytrzymuje nawet do -15 stopni więc spokojnie mógłby stać w garażu, w domu niektorzy też hodują ale lepiej aby miał temperaturę poniżej 10 stopni zimą ...

Pytanie jednak zasadnicze, czy masz dobrze doświetlony hol? Bo wszystkie te drzewka potrzebują dużo światła, szczególnie cytrusowe. Linkuję ci stronę z poradami dot oliwnego drzewka i laura.
http://www.drzewkonaprezent.pl/webpage/poradnik-pielegnacji-roslin.html#2

O i właśnie odwiedzając Twój wątek Ano natknęłam się na porady którymi jestem zainteresowana. Otóż niedawno kupiłam drzewko laurowe i szukałam porad odnośnie ich uprawy
Drzewko też mi się od dawna podobało i teraz je mam
Ano podziwiam Twoje zdolności, bardzo mi sie podobają rzeczy które robisz
Ana 22:40, 05 maj 2012

Dziękuję Beatko i zapraszam częściej, też rozmyslam które drzewko wybrać

dziś winka na Ogrodowisku nie wysączę, zmykam do małżonka
Buziaki
bociek 17:21, 06 maj 2012

Ana, w jakich tonacjach robisz nasadzenia balkonowe? Z tym ptaszkiem to mnie zrobilas
Konstancja30 17:54, 06 maj 2012

Ana kiedyś zachwycały mnie pięknie dopieszczone detale w domku ... teraz lekkość i ciepło bijące od ogrodowych kompozycji ... ... różanki z lawendą od tego lata zadomowią się i u mnie ... kochamy lawendę )) ... i rabata z cudownymi hortensjami i ich milionami kwiatów ... podglądam i kibicuję ... na razie się zalogowałam ... w planach wątek ale muszę to sobie poukładać ...

obiecane doniczki terakotowe
isia33 20:57, 06 maj 2012

Ana napisał(a)
Kolej na patio

tam jeszcze króluja bratki, a w dużej donicy fioletowo-niebieska petunia, heliotrop i i biała pelargonia

Cudnie wyszło W tym roku mam podobne kompozycje - heliotrop, petunia, wilczomlecz i coś srebrnego. NIestety, nie mam jeszcze takich ładnych donic. I nie pomyślałam o białej pelargonii, a wygląda rewelacyjnie.
Ana 21:26, 06 maj 2012

Iwonka - ja mam najtansze donice z castoramy/nomi ale przerobię je tak jak wstawiła Konstancja fotkę wyżej - wybielającą pastą do drewna, wyglądają pięknie

Konstacja
- witam na Ogrodowisku, koniecnie załóż wątek i pokaż ten magiczny ogród!!! donice faktycznie wygladają "rasowo" po tej paście!

Boćku droga Boćku - ano udało mi się wkręcić Tarasowe donice i skrzynki w tym roku w bieli i odcieniach niebieskiego (od błekitu aż po chabrowy.niebiesko-fioletowy)
Konstancja30 21:43, 06 maj 2012

Ana założyłam ... ale on jest tylko w głowie ... magia ta zanim ujrzy światło dzienne to potrwa
arcobaleno 22:18, 06 maj 2012

Drzewka oliwne widziałam dziś w LM
nika 20:26, 07 maj 2012

No ja to mam pecha normalnie... ominęło mnie winko
No trudno... Odbyłam samotny, spóźniony spacer po Twoim ogrodzie. Patio i taras to moje ulubione miejsca u Ciebie Kawka przy cudnym stole i na tych boskich poduchach w otoczeniu pięknych kwiatowych kompozycji musi smakować nieziemsko
anna_studio 21:00, 07 maj 2012

Ana, kolejna porcja fajnych fotografii...dobrze, że nie kaloryczna...