Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

arcobaleno 22:51, 19 maj 2012

Ania - pokazuj, pokazuj - też jestem ciekawa nowych nabytków
I zazdroszczę ciurkadełka okrutnie ! Ja już się wody w ogrodzie doczekać nie mogę
Ana 22:57, 19 maj 2012

Zacznę nietypowo...od kamieni Bo nasza wizyta w Smętowicach objęła też skład kamienia w Rajkowie (ale oni tam mają tez rośliny i piękne zaczątki pokazowego ogrodu!)

I mam "kamyczki" do mojej rabaty trawiastej (ten z prawej nie kupiony, tylko wykopany z naszej ziemi)

na tarasie powiesiłam solarne lampiony, fajny tworzą klimat i za dnia i nocą...no i przyszedł już materiał na tarasową pergolę będzie szycie...

(wiem że to graniczy z cudem, ale nie zwracajcie uwagi na niebieską...szufelkę na rabacie Mój syn postanowił tę rabatę pozamiatać)

Na frontowej rabacie posadzone dwa brakujące Rh Cunningam's White, jeszcze nie ma tu kory, bo będę dosadzać hosty... W tle widać zakupioną sliwę wiśniową Pissardi do drugiej rabaty frontowej. Tam dosadziłam szczepki tojeści (bo za rzadka była) i begonie...foty next time, kiedy będzie już drzewo na miejscu

Ana 23:03, 19 maj 2012

I malutka hosta w rogu w/w rabaty, podarowana przez znajomą...tfu tfu tfu...moje pierwsze hostowe dzieciątko

Na patio szaleją bratki, wręcz wylewają się z donic Petunie też rosną w oczach i zagluszają heliotrop i pelargonię, dlatego chyba zostaną same, a kolezanki powędrują do kolejnej donicy

arcobaleno 23:11, 19 maj 2012

Cudne są te brateczki
I muszę powiedzieć, że jak za żurawkami nie przepadam tak te o różowych liściach mi się podobają
Lampioniki jakie bielutkie - u mnie po roku już są mocno zwichrowane Ale świecą nadal
Pięknie się już zagęszcza u Ciebie
Ana 23:16, 19 maj 2012

no a teraz zasypię Was fotami ciurkadła Oj będzie ich duuuużo, bo jestem bardzo bardzo bardzo zadowolona z finalnego efektu
Ale zanim foty to muszę oficjalnie pochwalić małża mojego kochanego, bo wszystko tam zrobił przez trzy dni, podłączył ciurkadło, ułożył kostkę, wysypał kamyk, ułożył ekobord, obniżył kamyki pod scianą i zrobił na nowo kamykowy pas wzdłuż ściany, przesiał i wyczyscił korę spod thujek (na razie paru) i wysypał taką śliczną na moją rabatkę Także ten zakątek to jego dzieło, ja tylko sadziłam roślinki...

Zdecydowaliśmy się nie na granitowe łupki ale na małe otoczaki wokół ciurkadła...troszkę są jasne (jakoś w sklepie wydawały się ciemniejsze), ale i tak bardzo nam się podobają.

W tle jak widzicie pojawił się klonik. Tak sobie to wymarzyłam od początku, ciurkadło, kamyki i zwieszający się nad nimi klon palmowy..miał być dissectum, ale w szkółce były same wielkie okazy w formie drzewka - nie odpowiadała nam ani forma ani cena Ale gdy zobaczylismy GO, wiedzieliśmy, że to jest to...to SANGOKAU, który ma piękne czerwone gałązki cały sezon, młode są wręcz fluorescencyjne No i soczyście zielone listki do tego...

dobra, już nie gadam tyle tylko przestawiam się na pismo obrazkowe

Ana 23:23, 19 maj 2012

Jeszcze trochę w szczególe

Sebek 23:35, 19 maj 2012

Ana - no przecudnie to wygląda - gratuluję
Ana 23:38, 19 maj 2012

Między hortensjami i klonem posadziłam cisa, za jakiś czas przytnę go w ładny stożek...w planie była tam rozplenica, ale stwierdziłam, że byłoby zbyt chaotycznie...stożek wprowadzi ład pomiędzy rozwichrzone krzewy mam nadzieję

Ana 23:39, 19 maj 2012

Sebciu dziękuję!!
Ana 23:42, 19 maj 2012

Za ciurkadłem i klonem na ścianie pojawi się...LUSTRO Mąż początkowo był na NIE, ale przytargałam małe lustro z domu, postawiłam, popatrzył, pomyślał i się zgodził Będzie w drewnianej glębokiej ramie chyba...no ale to przyszłość, chyba następny sezon dopiero, bo czaka nas za rok malowanie elewacji...a potem puszczę tam bluszcz