Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

malgol 14:38, 07 maj 2018

Alez pięknie i równiutko posadzone niestety nie wiem jak się przycina bukowe żywopłoty bo nie posiadam.
sylwik69 14:44, 07 maj 2018

malgol napisał(a)
Alez pięknie i równiutko posadzone niestety nie wiem jak się przycina bukowe żywopłoty bo nie posiadam.

Starałam się
asiak 15:14, 07 maj 2018

Spracowałaś się kobieto, ale efekt super
Gruszka_na_w... 21:44, 07 maj 2018

Sylwia, jeśli to ma być szczelny , ładny żywopłot, to niestety trzeba go drastycznie przyciąć 30-35 cm od ziemi. Tylko wtedy zagęści się od dołu i nie będzie miał łysej nogi i czupryny na górze (czasem w zieleni osiedlowej się takie spotyka). Jeśli na tej wysokości będą boczne odgałęzienia, to zetnij im delikatnie końcówki.

Popatrz jak zagęścił się mój żywopłot bukowy po ostrym cięciu. Ma 3 lata i dopiero w tym roku puszczę go w górę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Elka 23:25, 07 maj 2018

Sylwia cudnie będzie też dojrzewam do myśli o żywopłocie z buka. A na jaką wysokość docelowo chcesz go prowadzić?
sylwik69 15:49, 08 maj 2018

asiak napisał(a)
Spracowałaś się kobieto, ale efekt super

O tak!!! bo latka już nie te i cały dzień w pełnym słońcu,ale mam nadzieję mieć ładny żywopłot
sylwik69 15:54, 08 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sylwia, jeśli to ma być szczelny , ładny żywopłot, to niestety trzeba go drastycznie przyciąć 30-35 cm od ziemi. Tylko wtedy zagęści się od dołu i nie będzie miał łysej nogi i czupryny na górze (czasem w zieleni osiedlowej się takie spotyka). Jeśli na tej wysokości będą boczne odgałęzienia, to zetnij im delikatnie końcówki.

Popatrz jak zagęścił się mój żywopłot bukowy po ostrym cięciu. Ma 3 lata i dopiero w tym roku puszczę go w górę.

Haniu bardzo dziękuję twój bukowy dobrze znam i z zimy i z wiosny...tak żal obcinać tyle zielonych gałązek ale jak mus to mus !
sylwik69 15:56, 08 maj 2018

Elka napisał(a)
Sylwia cudnie będzie też dojrzewam do myśli o żywopłocie z buka. A na jaką wysokość docelowo chcesz go prowadzić?

Ela na razie będę zadowolona jeśli się przyjmie potem będę ciąć jak Gruszka przez 3 lata aby się zagęścił a potem się zobaczy
Makusia 09:29, 09 maj 2018

Sylwia znam ból ogołacania czegoś, co nie wygląda (na pierwszy rzut) źle. Poczekaj, jak przytniesz- można się załamać....ale! Trzeba być dobrej myśli- HAnia najlepszym przykładem, że żeby było dobrze, to trzeba mieć ogrodniczą odwagę
anbu 09:45, 09 maj 2018

O rany ale żywopłot będzie ekstra Ale ciąć go teraz to serce boli