Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Niepoprawny link
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

kasja83 09:54, 09 maj 2018

sylwik69 napisał(a)
Posadziłam dziś 38 szt bukowych sadzonek na żywopłot

i 27 metrów trzmieliny,która mam nadzieję zarośnie murek od ogrodzenia
Jak prawidłowo przyciąć sadzonki?

Fajnie będzie.Bardzo podobają mi się liściaste żywopłoty.
sylwik69 19:36, 11 maj 2018

Zostało mi jeszcze sporo sadzonek buka szkoda zmarnować a nie ma gdzie wsadzić.Januszek nie pozwala sadzić dalej,bo wciąż uparcie chce położyć rury drenażowe na rowie i przykryć go ziemią na długości ok 14 m twierdząc,że będzie więcej terenu wokół domu...ale tak naprawdę mi tego terenu już nie potrzeba! mam wystarczająco dużo pracy !
Działamy intensywnie a właściwie On i dochodzi do wielu konfliktów odnośnie moich wizji rabat.Rabata przy tarasie wyglądała tak:

teraz:

Ta podokienna rabata dostała krawężniki i dużo ziemi.Jeszcze brakują kamyki i ścieżka z płyt.Mój zamysł był taki,aby połączyć ją z rabatą na oczyszczalni żywopłocikiem bukszpanowym,dodać kilka gatunków cieniolubnych... a On upiera się przy trawniku w tym miejscu!!! czy wy to rozumiecie? gdzie jakiś zmysł estetyczny,ogrodniczy?nie wiem jak to nazwać brakuje słów! dlatego weny do pracy nie mam
I już myślę jak będę wykrawać i szarpać się z tą darnią usuwając ją co roku po troszkę!

sylwik69 19:44, 11 maj 2018

wywrotka ziemi zginęła nie zauważona,tu doskonale widać ile jej brakujepłyty chodnikowe zamówione
Ogrodzenie pnie się w wolnej chwili z pobudowlanych resztek
Moje rozsadzone rozplenice chyba umarły i wcale im się nie dziwię!
Elka 13:31, 12 maj 2018

Zazdraszczam Ci już tak ładnie u Ciebie się robi.
Magleska 18:25, 12 maj 2018

postępy prac obejrzałam
ten bukowy żywopłocik zapowiada sie super ....żal ciąć ,ale ,żeby był ładny ,to trzeba
warzywniczek na medal
a mój em też tylko trawa i trawa a cieszy się jak inni chwalą rabaty
Krakus 23:41, 12 maj 2018

ja bym z chęcią trawy oddał bo mi 4h zajmuje koszenie i zawsze mam poczucie że stracone bo możnaby co porobić na rabatach - mimo że ich nie mam za wiele jeszcze...

co do wizji ogrodu to znam to Ż-et woli bardziej naturalistyczno/ wiejskie klimaty i nieraz do sporów dochodziło ale doszliszlimy do porozumienia ...na moich rabatach nie ma gadania a ja na Jej sie nie wcinam - tylko kopie i zdzieram darń trzeba wyznaczyć własne terytoria ogrodowe i jakoś będzie jak to w Małżeństwie

buka sadź...powiesz że na razie tylko bo bezsensu koszty na ten drenaż i zasypywanie rowu...
jak o tym pomyślałem to może argumentem finansowym go przekonasz
sylwik69 12:36, 13 maj 2018

Elka napisał(a)
Zazdraszczam Ci już tak ładnie u Ciebie się robi.

Ela! a ja widzę tylko brud i piach wszędzie sprzątanie już brzydnie,jeszcze potrwa zanim coś się z popiołu wyłoni...
sylwik69 12:38, 13 maj 2018

Magleska napisał(a)
postępy prac obejrzałam
ten bukowy żywopłocik zapowiada sie super ....żal ciąć ,ale ,żeby był ładny ,to trzeba
warzywniczek na medal
a mój em też tylko trawa i trawa a cieszy się jak inni chwalą rabaty
dla mnie rabaty są bardziej bezobsługowe niż ciągłe koszenie trawy!
sylwik69 12:59, 13 maj 2018

Krakus napisał(a)
ja bym z chęcią trawy oddał bo mi 4h zajmuje koszenie i zawsze mam poczucie że stracone bo możnaby co porobić na rabatach - mimo że ich nie mam za wiele jeszcze...

co do wizji ogrodu to znam to Ż-et woli bardziej naturalistyczno/ wiejskie klimaty i nieraz do sporów dochodziło ale doszliszlimy do porozumienia ...na moich rabatach nie ma gadania a ja na Jej sie nie wcinam - tylko kopie i zdzieram darń trzeba wyznaczyć własne terytoria ogrodowe i jakoś będzie jak to w Małżeństwie

buka sadź...powiesz że na razie tylko bo bezsensu koszty na ten drenaż i zasypywanie rowu...
jak o tym pomyślałem to może argumentem finansowym go przekonasz

a myślisz że nie próbowałam? uparty jak osioł... ale ja na razie nie odpuszczam! szkoda,że buka nie tak łatwo przesadzić.Fajnie wyglądałby też po drugiej stronie rowu,ale tam to już nie na moje siły, tylko ciężki sprzęt
anulajda 14:45, 13 maj 2018

Sylwia powiedz Januszowi że trawa to najbardziej kosztowna i czasochłonna roślina w ogrodzie. Mój to teraz rozumie i wie że nie tylko wystarczy ją kosić żeby ją mieć.
Mój też był uparty na początku a ja nie protestowałam, teraz z czasem chęci na trawę opadły bo widzi ile już czasu i kosztów pielęgnacja wymaga. Sylwia szkoda nerwów a z czasem i tak zrobisz po swojemu, wiem że chciało by się zrobić od razu ale szkoda czasami naszego babskiego zdrowia
Macham cieplutka bukowy żywopłot będzie ekstra