Januszek ma rację. Mam część rowu i rów po sąsiedzku i jestem na bieżąco z przepisami. A przepisy odnośnie rowów melioracyjnych są konkretne i egzekucja może być kosztowna. Wszelkie żywopłoty, konstrukcje i płoty powinny być co najmniej 1,5m od krawędzi rowu, tak by był dostęp dla ewentualnych konserwatorów lub innych służb. W praktyce latami pies z kulawą nogą się naszym rowem nie interesował, aż pewnego dnia....
Dodatkowo, położenie rur i ewentualne zasypanie rowu wymaga zgody gminy (ew. innego urzędowego właściciela).
Kolejna sprawa to to, że rów z czasem się osuwa i pomału, ale skutecznie wypłyca i poszerza.
Przesadzałam buka w zeszłym roku- w 30 stopniowym upale. Chciałam go oddać sąsiadom- lipiec był. Jak Siostrzeniec z eMem zaczął kopać, to skończyło się na tym, że go siłą wyrwali po lekkim podkopaniu....Myślę-bez szans- korzeni praktycznie zero i poobrywane. Włożyliśmy to to do wiadra z wodą. Sąsiedzi wkopali dopiero kolejnego dnia. Zgodnie z przewidywaniami, buk padł. Zupełnie.
Aż do wiosny. Żyje, ma się wspaniale- u mnie tak pięknie nie wyglądał
Dzięki Toszko! u nas jest to pokręcone... połowa rowu jest w granicy naszej działki,nawet ciężko to ogrodzić.Nikt tego nie czyści i wyglądem się nie przejmuje.Zgodę na zasypanie posiadamy ale koszt jest znaczny a ja nie mam mebli kuchennych i lamp w domu
Za kilka lat wszystko może się zmienić i tak jak piszesz ktoś może się zainteresować..
Co zrobić z sadzonkami? front to raczej nie jest dla nich dobre miejsce,wydać?
W ubiegłym tygodniu powstała bardzo oczekiwana ścieżka
Niestety cała moja koncepcja geometrycznych rabat " wzięła w łeb " i wszystko muszę poprzesadzać,a żeby nie było tak prosto to jeszcze powstało TO:
Płyta pod oranżerię /elementy zabudowy: suwane drzwi,przeszklenia,okna od wielu lat czekają na pomysł/ to wszystko pokazało nam poziom do nawiezienia ziemi.Brak opadów powoduje niesamowitą suszę na moich piaskach.Narazie więc nic nie przesadzam,brakuje mi także pomysłu jak zmienić rabaty i jak mądrze je zagospodarować