Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 20:12, 13 maj 2018

anulajda napisał(a)
Sylwia powiedz Januszowi że trawa to najbardziej kosztowna i czasochłonna roślina w ogrodzie. Mój to teraz rozumie i wie że nie tylko wystarczy ją kosić żeby ją mieć.
Mój też był uparty na początku a ja nie protestowałam, teraz z czasem chęci na trawę opadły bo widzi ile już czasu i kosztów pielęgnacja wymaga. Sylwia szkoda nerwów a z czasem i tak zrobisz po swojemu, wiem że chciało by się zrobić od razu ale szkoda czasami naszego babskiego zdrowia
Macham cieplutka bukowy żywopłot będzie ekstra

Dziękuję Aniu za babskie wsparcie szkoda zdrowia to fakt !
Elka 22:11, 13 maj 2018

Sylwia miałam Ci na pokrzepienie zrobić zdjęcia mojego piasku żwiru itp. Ale ostatecznie wstyd mi było :$
Toszka 07:59, 14 maj 2018

sylwik69 napisał(a)
Zostało mi jeszcze sporo sadzonek buka szkoda zmarnować a nie ma gdzie wsadzić.Januszek nie pozwala sadzić dalej,bo wciąż uparcie chce położyć rury drenażowe na rowie i przykryć go ziemią na długości ok 14 m twierdząc,że będzie więcej terenu wokół domu...ale tak naprawdę mi tego terenu już nie potrzeba! mam wystarczająco dużo pracy !

Januszek ma rację. Mam część rowu i rów po sąsiedzku i jestem na bieżąco z przepisami. A przepisy odnośnie rowów melioracyjnych są konkretne i egzekucja może być kosztowna. Wszelkie żywopłoty, konstrukcje i płoty powinny być co najmniej 1,5m od krawędzi rowu, tak by był dostęp dla ewentualnych konserwatorów lub innych służb. W praktyce latami pies z kulawą nogą się naszym rowem nie interesował, aż pewnego dnia....

Dodatkowo, położenie rur i ewentualne zasypanie rowu wymaga zgody gminy (ew. innego urzędowego właściciela).
Kolejna sprawa to to, że rów z czasem się osuwa i pomału, ale skutecznie wypłyca i poszerza.
Makusia 09:48, 14 maj 2018

Przesadzałam buka w zeszłym roku- w 30 stopniowym upale. Chciałam go oddać sąsiadom- lipiec był. Jak Siostrzeniec z eMem zaczął kopać, to skończyło się na tym, że go siłą wyrwali po lekkim podkopaniu....Myślę-bez szans- korzeni praktycznie zero i poobrywane. Włożyliśmy to to do wiadra z wodą. Sąsiedzi wkopali dopiero kolejnego dnia. Zgodnie z przewidywaniami, buk padł. Zupełnie.
Aż do wiosny. Żyje, ma się wspaniale- u mnie tak pięknie nie wyglądał
sylwik69 10:19, 14 maj 2018

Elka napisał(a)
Sylwia miałam Ci na pokrzepienie zrobić zdjęcia mojego piasku żwiru itp. Ale ostatecznie wstyd mi było :$

Ela ja tam się nie wstydzę !
sylwik69 10:27, 14 maj 2018

Toszka napisał(a)

Januszek ma rację. Mam część rowu i rów po sąsiedzku i jestem na bieżąco z przepisami. A przepisy odnośnie rowów melioracyjnych są konkretne i egzekucja może być kosztowna. Wszelkie żywopłoty, konstrukcje i płoty powinny być co najmniej 1,5m od krawędzi rowu, tak by był dostęp dla ewentualnych konserwatorów lub innych służb. W praktyce latami pies z kulawą nogą się naszym rowem nie interesował, aż pewnego dnia....

Dodatkowo, położenie rur i ewentualne zasypanie rowu wymaga zgody gminy (ew. innego urzędowego właściciela).
Kolejna sprawa to to, że rów z czasem się osuwa i pomału, ale skutecznie wypłyca i poszerza.

Dzięki Toszko! u nas jest to pokręcone... połowa rowu jest w granicy naszej działki,nawet ciężko to ogrodzić.Nikt tego nie czyści i wyglądem się nie przejmuje.Zgodę na zasypanie posiadamy ale koszt jest znaczny a ja nie mam mebli kuchennych i lamp w domu
Za kilka lat wszystko może się zmienić i tak jak piszesz ktoś może się zainteresować..
Co zrobić z sadzonkami? front to raczej nie jest dla nich dobre miejsce,wydać?

sylwik69 10:30, 14 maj 2018

Makusia napisał(a)
Przesadzałam buka w zeszłym roku- w 30 stopniowym upale. Chciałam go oddać sąsiadom- lipiec był. Jak Siostrzeniec z eMem zaczął kopać, to skończyło się na tym, że go siłą wyrwali po lekkim podkopaniu....Myślę-bez szans- korzeni praktycznie zero i poobrywane. Włożyliśmy to to do wiadra z wodą. Sąsiedzi wkopali dopiero kolejnego dnia. Zgodnie z przewidywaniami, buk padł. Zupełnie.
Aż do wiosny. Żyje, ma się wspaniale- u mnie tak pięknie nie wyglądał

Aż taki niezniszczalny? też jestem skłonna oddać w dobre ręce bo raczej nie mam dla niego miejsca

sylwik69 14:44, 20 maj 2018

W ubiegłym tygodniu powstała bardzo oczekiwana ścieżka
Niestety cała moja koncepcja geometrycznych rabat " wzięła w łeb " i wszystko muszę poprzesadzać,a żeby nie było tak prosto to jeszcze powstało TO:

Płyta pod oranżerię /elementy zabudowy: suwane drzwi,przeszklenia,okna od wielu lat czekają na pomysł/ to wszystko pokazało nam poziom do nawiezienia ziemi.Brak opadów powoduje niesamowitą suszę na moich piaskach.Narazie więc nic nie przesadzam,brakuje mi także pomysłu jak zmienić rabaty i jak mądrze je zagospodarować
sylwik69 14:48, 20 maj 2018

Najładniejszym obecnie miejscem jest skarpa,gdzie tętni życie

a w tunelu pomidorki:

Elka 17:41, 20 maj 2018

Co ja bym dała za taką ścieżke