Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

makadamia 11:40, 29 wrz 2016

To fakt, ale wzięłam pod uwagę co następuje:
- jak na początku wątku proponowałam Sylwi jakiś wyższy żywopłot na zasłonięcie się, to napisała, że ma zakaz od eMa - rozumiem, że nadal aktualny
- berberysy już są i trzeba je jakoś zagospodarować,
- boję się, że wysoki, zimozielony żywopłot w tym miejscu nie będzie dobrze wyglądał, będzie zbyt masywny.

Toszko, a Ty widzisz w ogóle potrzebę osłaniania się z tej strony? Czy bardziej w kierunku propozycji Anbu - zrobić "siatkę" ze strzyżonego buksa i berberysa, a w jej oczka wsadzić jakieś lizaki?
Toszka 12:00, 29 wrz 2016

tylko pamiętajmy, ze tam oczyszczalnia, szambo czy cóś... czyli sucho i płytko...
makadamia 12:16, 29 wrz 2016

Aj, zapomniałam.

A berberys ma korzeń idący w dół? Czyli nie da rady tutaj?

To co? Trawy i rozchodniki?
Toszka 12:30, 29 wrz 2016

Berberys ma bardzo rozległy, gęsty system korzeniowy. Dobrze ukorzeniony powinien dać radę, ale nie w pierwszym roku po posadzeniu.
BKosimkArt 16:04, 29 wrz 2016

Ja też jak Toszka jestem za Admirationem w obwódce... pięknie by wyglądał w rządku...
sylwik69 17:22, 29 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Berberys musi być niski, albo bordowy Bagatelle, albo Admiration. Sadzenie kolumnowego będzie pomyłką i ewentualną katorgą z zaawansowanym masochizmem przy cięciu...

Jeśli nie chcesz żywopłotu przy drzewach, bo liczysz na tuje sąsiada, to chociaż kostki/skarpety zrób drzewkom. Bukszpan lub niski cis.

Jak blisko płotu rosną szmaragdy sąsiada? kluczowe pytanie

I tu się zmartwiłam,bo co zrobić z berberysem kolumnowym?Tuje dotykają już siatki.Kostki lub skarpetki będą na pewno!czy zamiast buków i grabów mógłby być miłorząb bilboa?mam go u siebie niedaleko...
sylwik69 17:28, 29 wrz 2016

makadamia napisał(a)
To fakt, ale wzięłam pod uwagę co następuje:
- jak na początku wątku proponowałam Sylwi jakiś wyższy żywopłot na zasłonięcie się, to napisała, że ma zakaz od eMa - rozumiem, że nadal aktualny
- berberysy już są i trzeba je jakoś zagospodarować,
- boję się, że wysoki, zimozielony żywopłot w tym miejscu nie będzie dobrze wyglądał, będzie zbyt masywny.

Toszko, a Ty widzisz w ogóle potrzebę osłaniania się z tej strony? Czy bardziej w kierunku propozycji Anbu - zrobić "siatkę" ze strzyżonego buksa i berberysa, a w jej oczka wsadzić jakieś lizaki?

Całkowite zasłonięcie gospodarczego nie wchodzi w grę!dlatego próbuję coś kombinować z niewysokim żywoplotem.Może zrobić go z czerwonego berberysu który już mam?ale zimą będzie łyso
sylwik69 17:38, 29 wrz 2016

anbu napisał(a)
Berberysa z inspirki można posadzić zygzakiem. W trójkąty, które utworzą zygzaki można powtykać trzmieliny na pniu i podsadzić je jakimiś bylinami

Nie wiem czy mi to wyjdzie,aż taka zdolna nie jestem,ale pomysł mi się podoba)
anbu 17:50, 29 wrz 2016

Sylwia to mazaj na papierze a my, będziemy ciachać
Tzn. Toszka będzie ciachać a my reszta będziemy asystować i podawać Toszce herbatkę z nalewką malinową bo chooora Boroczka
sylwik69 17:59, 29 wrz 2016

BKosimkArt napisał(a)
Ja też jak Toszka jestem za Admirationem w obwódce... pięknie by wyglądał w rządku...

O Basia wróciłaś wreszcie!witaj,każda z nas ma gorsze dni i okresy w życiu,dla mnie Ogrodowisko jest odskocznią od pędu codziennego dnia!zaglądaj do mnie i czekam na nasionka werbeny!