Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 18:05, 29 wrz 2016

anbu napisał(a)
Sylwia to mazaj na papierze a my, będziemy ciachać
Tzn. Toszka będzie ciachać a my reszta będziemy asystować i podawać Toszce herbatkę z nalewką malinową bo chooora Boroczka

Ok Ania,narazie muszę te wszystkie Wasze pomysły zebrać i połączyć z moimi.Masz rację może przeniosę na papiernajbardziej przeraża mnie ciachanie tych wszystkich obwódek z bukszpanu.Sprzęt mus kupić albo dostać na urodziny
Toszko wracaj do zdrowia! i do nas!
Toszka 18:34, 29 wrz 2016

Ciachanie bukszpana to czysta przyjemność, która docenisz jak zaczniesz ciachać berberysa. te kolumnowe trzeba co jakiś czas ciachać krótko, czyli odmładzać, inaczej z wiekiem tracą pokrój i gęstość na dole. Młode gałązki ładnie się wybarwiają. Starsze już niestety nie.

Jeśli tuje już są blisko siatki to za dwa, trzy lata będziesz miała nabyty żywopłot - gałązki przejdą przez siatkę i ja zakryją. Ze słupkami troszkę dłużej to trwa, ale też dadzą radę

Miłorząb, okey, ale pamiętaj, ze to iglak i wymaga kwasnej ziemi. Zastanów się nad odmiana, bo ta podstawowa to na prawdę spore drzewo będzie. A za wiele, wiele lat więcej niż spore
BKosimkArt 20:15, 29 wrz 2016

sylwik69 napisał(a)

O Basia wróciłaś wreszcie!witaj,każda z nas ma gorsze dni i okresy w życiu,dla mnie Ogrodowisko jest odskocznią od pędu codziennego dnia!zaglądaj do mnie i czekam na nasionka werbeny!

Zbieram cały czas, wyślę niedługo... no właśnie ja mam chyba takie dni... i tak jak Ty mam chwile zwątpienia nawet w Ogrodowisko...
sylwik69 14:33, 30 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Ciachanie bukszpana to czysta przyjemność, która docenisz jak zaczniesz ciachać berberysa. te kolumnowe trzeba co jakiś czas ciachać krótko, czyli odmładzać, inaczej z wiekiem tracą pokrój i gęstość na dole. Młode gałązki ładnie się wybarwiają. Starsze już niestety nie.

Jeśli tuje już są blisko siatki to za dwa, trzy lata będziesz miała nabyty żywopłot - gałązki przejdą przez siatkę i ja zakryją. Ze słupkami troszkę dłużej to trwa, ale też dadzą radę

Miłorząb, okey, ale pamiętaj, ze to iglak i wymaga kwasnej ziemi. Zastanów się nad odmiana, bo ta podstawowa to na prawdę spore drzewo będzie. A za wiele, wiele lat więcej niż spore

A co polecasz do ciachania?czym pracuje się najlepiej?
sylwik69 14:38, 30 wrz 2016

BKosimkArt napisał(a)

Zbieram cały czas, wyślę niedługo... no właśnie ja mam chyba takie dni... i tak jak Ty mam chwile zwątpienia nawet w Ogrodowisko...

Fajnie że pamietasz!a ja pamiętam o Tobie więc się nie smućdrzemie w Tobie potencjał,ja go widzę,jeśli masz jakiś problem napisz.Coś uradzimy!
Toszka 18:26, 30 wrz 2016

sylwik69 napisał(a)

A co polecasz do ciachania?czym pracuje się najlepiej?

Do ciachania trzeba mieć zestaw - dobre nozyce ogrodowe, nozyce elektryczne lub spalinowe.
sylwik69 20:16, 30 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Do ciachania trzeba mieć zestaw - dobre nozyce ogrodowe, nozyce elektryczne lub spalinowe.

Oj będzie fajny prezent!widziałam zestaw z wymiennymi nożycami różnej wielkości ,wybór duży...może ktoś poleci sprawdzony?
Dzięki Toszka
BKosimkArt 08:44, 01 paź 2016

sylwik69 napisał(a)

Fajnie że pamietasz!a ja pamiętam o Tobie więc się nie smućdrzemie w Tobie potencjał,ja go widzę,jeśli masz jakiś problem napisz.Coś uradzimy!
Problemy życiowe to chyba nie na portal więc nie będę zaśmiecać...

Toszka 09:57, 01 paź 2016

Nozyce elektryczne lub spalinowe lepiej kupić na wyciągniku, ale uprzednio polataj chwilę z tym po sklepie i sprawdź czy ci ręce nie będą mdleć...

Nożyce ręczne muszą być porządne. Te tanie do 70zł. są z lichej stali i zaraz się szczerbią, zacinają, tępią.
sylwik69 12:57, 02 paź 2016

Po dyskusji jaka zawrzała na wątku Polinkimam dalsze przemyślenia...cieszę się że są osoby które zaglądają do mnie i mi pomagająkażdą propozycję analizuję i żadnej nie odrzucam.Każda osoba jest tu mile widziana i wręcz oczekuję podpowiedzi i "postawienia do pionu",bo to co się mi podoba ma się nijak do mojej wiedzy ogrodniczej.Nie oczekuję gotowych projektów/bo to zarzucono osobom z wątku Projektowanie/,bo wiem że w dzisiejszym biegu,nikt nie ma za dużo czasu dla innych,ale Wasze podpowiedzi drogie Koleżanki i Koledzy są bezcenne!!!więc wspierajcie nas "młodych"!