Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 15:08, 25 paź 2016

Nett napisał(a)

Tak, tam buki pokrojem pasują. A słońce od której strony świeci?
Bo ja to bym tam widziała coś z dużą koroną co się pięknie na zimę przebarwia. Ambrowiec, klon Red Sunset, grujeczniki, albo nawet miłorząb
nie zasłonią na warzywnik.
W sumie w tych kwadratach to mogłoby być wszystko co ci się podoba. I Nigry pasują, i kule na pniu i korony

Na wątku o miłorzębach uświadomiono mnie że drzewo potrzebuje co najmniej 5-6m odstępu,aby posadzić kolejne..więc w kwadratach też odpada ginko bilboa.
Słońce jest cały dzień i pada z prawej strony zdjęcia,więc warzywniaka nie zasłoni!Klonu i grujecznika nie brałam pod lupę,czeka mnie dalsze czytanie!
Pszczelarnia 15:20, 25 paź 2016

Sylwio, obejrzałam strony amerykańskie o tych drzewach. One mają szerokość 20 - 30 stóp. Zakładam wersję 20, to i tak daje nam duże drzewo.

Ono może w metrze z pniem się zmieści na pewno ale zobacz ile przestrzeni zajmie Ci jego korona dookoła i co będzie pod nim? Mże za 20 lat nie bedzie pod nim rabaty tylko właśnie samo drzewo ładnie wkomponowane jako taki okaz w ogrodzie? Nie wiem?

U mnie one będą rosły w trawniku wzdłuż tzw. podjazdu to jest inna sytuacja wyjściowa.
Gdzie ta rabata wyrysowana jest?

Mixtoorka 15:26, 25 paź 2016

Hej! A ogranicza Cię przestrzeń czy przestrzeń i wysokość też? A może pomyśl o Magnolii Genie? Podobno ma rosnąć wąsko dość. Bardzo marzyłam o niej, jednak zdecydowałam się na różę i inne takie tam mniejsze zachcianki
Nett 15:30, 25 paź 2016

Tu masz Amanogawę wiosną:
https://pl.pinterest.com/pin/375909900125718139/
i jesienią
https://pl.pinterest.com/pin/374572893988325795/

I potwierdzam, że faktycznie tak wyglądają, bo rosną na moim osiedlu. Sama się zastanawiam nad ich zakupem, tylko na razie nie mam gdzie ich wsadzić.
Wydaje mi się, ze to jedne z niewielu drzew (mi znanych), które by weszły na tą rabatę. I miałabyś jeszcze miejsce pod nimi do nasadzeń, bo można je troszkę podciąć od dołu i sa wtedy na pniu.
Mixtoorka 15:36, 25 paź 2016

Sylwio ja również pochodzę z lubuskiego Moi rodzice mieszkają w Gorzowie.
MirellaB 16:11, 25 paź 2016

Przeglądam Twój wątek. Masz dom bardzo podobny do mojego, budynek gospodarczy ja też mam, nieszczęsne kominki od oczyszczalni są również u mnie. Zakryłaś je już czy nadal się zastanawiasz co z nimi począć? Ja mam zakryte je doniczkami tzn.doniczki bez dna wykopane i obsadzone roślinami, które całkowicie kryją kominki. To jeszcze pomysł przed przystąpieniem do Ogrodowiska Wygląda nieźle.
sylwik69 17:52, 25 paź 2016

Mixtoorka napisał(a)
Hej! A ogranicza Cię przestrzeń czy przestrzeń i wysokość też? A może pomyśl o Magnolii Genie? Podobno ma rosnąć wąsko dość. Bardzo marzyłam o niej, jednak zdecydowałam się na różę i inne takie tam mniejsze zachcianki

Wysokość mnie nie ogranicza jest tam nie zabudowana przestrzeń.Chętnie o niej poczytam
Miło,że jesteś z okolic.Czuje się tu osamotniona na zachodzie,jakby nie było tu pięknych ogrodów i zazdroszczę spotkań w ogrodach i grup,które wspólnie organizują wyjazdy.Jeśli będziesz w okolicy zapraszam serdecznie do mnie.Daj znać to adres podam na pw.Będzie mi miło
sylwik69 18:05, 25 paź 2016

Nett napisał(a)
Tu masz Amanogawę wiosną:
https://pl.pinterest.com/pin/375909900125718139/
i jesienią
https://pl.pinterest.com/pin/374572893988325795/

I potwierdzam, że faktycznie tak wyglądają, bo rosną na moim osiedlu. Sama się zastanawiam nad ich zakupem, tylko na razie nie mam gdzie ich wsadzić.
Wydaje mi się, ze to jedne z niewielu drzew (mi znanych), które by weszły na tą rabatę. I miałabyś jeszcze miejsce pod nimi do nasadzeń, bo można je troszkę podciąć od dołu i sa wtedy na pniu.

Też doszłam do takiego wniosku,że to jedyne drzewa które bezproblemowo tam się zmieszczą.Tak jak sugerujesz można podciąć i zrobić obwódki bukszpanowe.Teraz trzeba się rozejrzeć gdzie je kupić i czy teraz czy poczekać do wiosny...
Super,więc drzewka wybrane i ta opcja zostaje!jestem Ci bardzo wdzięczna za zaangażowanie i wsparcie
sylwik69 18:10, 25 paź 2016

MirellaB napisał(a)
Przeglądam Twój wątek. Masz dom bardzo podobny do mojego, budynek gospodarczy ja też mam, nieszczęsne kominki od oczyszczalni są również u mnie. Zakryłaś je już czy nadal się zastanawiasz co z nimi począć? Ja mam zakryte je doniczkami tzn.doniczki bez dna wykopane i obsadzone roślinami, które całkowicie kryją kominki. To jeszcze pomysł przed przystąpieniem do Ogrodowiska Wygląda nieźle.

Kominek mam na szczęście tylko jeden,jest to rabata nad którą będę pracować wiosną.Wstępnie posadziłam tam dużą kulę bukszpanu a właz obsadziłam trzmieliną,bo trawa tam w ogóle nie chciała rosnąc i całą darń ściągnęłam pod koniec lata.A teraz będę projektować obsadzenie
Mirelo ładny domek,ogródek w energetycznych barwach,doswiadczenie ogrodowiskowe cóż chcieć więcej?pięknie!Gratuluję!i zapraszam częściej
wrobelki 18:20, 25 paź 2016

Gratuluję wyboru są śliczne