Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Nett 21:31, 28 paź 2016

Ja chyba plamami bym sadziła żeby nie wyszło poletko.

Sylwia a narysuj na zwykłej kartce kształt tej rabaty z wymiarami i z naniesionym tym odpowietrznikiem, to sobie będziemy na nim kolorować

Podoba mi sie pomysł z trzmielinami na pniu.
sylwik69 10:17, 29 paź 2016

makadamia napisał(a)
Ja bym posadziła same byliny i trawy, niezbyt niskie.
Łubiny, kosaćce, goździki na wiosnę.
Liatry, jeżówki, perowskie, werbeny, kłosowce, lawendy, bylice, mikołajki, przegorzany na później.
Trawy też, ale nie wiem, które dadzą radę w takiej płytkiej ziemi. Rozplenice? Trzcinniki?

Wrzosy i sosny nie

Czyli stworzyłabyś taką łąkę kwietną w trawach?Toszka sugerowała,aby zimą nie było łyso,więc trzeba coś zimozielonego też wkomponować.Lista roślin fajna,niektóre pokrywają się z moimi
sylwik69 10:30, 29 paź 2016

Nett napisał(a)
Ja chyba plamami bym sadziła żeby nie wyszło poletko.

Sylwia a narysuj na zwykłej kartce kształt tej rabaty z wymiarami i z naniesionym tym odpowietrznikiem, to sobie będziemy na nim kolorować

Podoba mi sie pomysł z trzmielinami na pniu.

Przepraszam za jakość/ na str 45 lepsza fotka/.Wymiary od lewego boku w kierunku wskazówek zegara to 5,30 x 6,60 x 11 x 4,40m.Kominek i pokrywa to kółka.
sylwik69 10:35, 29 paź 2016

Zrobiłam stroiki na groby
sylwik69 10:48, 29 paź 2016

Jeden wianek jest zawsze inny,wyjątkowy dla mojego męża.Jeszcze nad nim pracuję.Ten czas gdy pochylam się nad wiankami jest czasem pełnym wspomnieniem i mimo że upłynęło 19 lat zawsze mam łzy w oczach.Mój syn ma dziś urodziny i tak mnie "wzięło"
sylwik69 18:28, 30 paź 2016

Rabata o której wciąż rozmyślam.Przy samym krawężniku też mogłyby być trzmieliny na pniu Emerald Gold czy Gaiety lub ligustry szczepione jajolistne/duzo tańsze/.Mają płytki system korzeniowy i stworzyłyby wyższe piętro.I takie samo zestawienie 3 roślin na pniu zastosować przed gospodarczym...
Nett 18:35, 30 paź 2016

Sylwia śliczne są Twoje stroiki. Przytulam Cię ciepło. Domyślam się jakie trudne dni masz za sobą.

A co do planowania.. Nie mam dziś weny
sylwik69 18:39, 30 paź 2016

Nett napisał(a)
Sylwia śliczne są Twoje stroiki. Przytulam Cię ciepło. Domyślam się jakie trudne dni masz za sobą.

A co do planowania.. Nie mam dziś weny

Dziękujęnie ma sprawy Anetko!jak czas wolny to siedzę nad moimi rabatkami
sylwik69 19:19, 30 paź 2016

Zielone kółka-bukszpany kule
Białe -trzmieliny na pniu Gaiety
Fioletowe -lawendy
Różowe -Amanogawy
Może zrezygnować z obwódki bukszpanowej przy krawężniku i porozrzucać kule bukszpanowe,których mam sporo a resztę wypełniacze byliny:szałwia,krwawnik,kocimiętka,trawy:stipa,kostrzewa sina,rozplenice,werbena patagońska,perowskia?
Nett 19:31, 30 paź 2016

Też widziałabym lawendy od tej strony.

Jako taki pierwszy pomysł, do dalszych rozważań:
Obwódka z trzech stron, tych jakby zewnętrznych. Później duża plama lawendy- widac ją będzie ładnie z tarasu i jest w sumie zimozielona, więc coś będzie się działo. Dałabym ją jakby po łuku. W samym rogu jakaś plama czegoś kwitnącego (jeżówki, rudbekie?). Za lawendą duża plama seslerii, z której mogłyby wystawać większe trawy w dwóch miejscach - to takie żółto-zielone. później pas werbeny może? I na końcu ze 3 duże plamy wysokiej rudbeki. Nie wiem co pomiędzy- może też trawy? Jako przedłużenie rabaty pod bud gosp. dałam berberys, bo wiem, ze masz go sporo