Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 11:31, 02 lis 2016

Nett napisał(a)
Też widziałabym lawendy od tej strony.

Jako taki pierwszy pomysł, do dalszych rozważań:
Obwódka z trzech stron, tych jakby zewnętrznych. Później duża plama lawendy- widac ją będzie ładnie z tarasu i jest w sumie zimozielona, więc coś będzie się działo. Dałabym ją jakby po łuku. W samym rogu jakaś plama czegoś kwitnącego (jeżówki, rudbekie?). Za lawendą duża plama seslerii, z której mogłyby wystawać większe trawy w dwóch miejscach - to takie żółto-zielone. później pas werbeny może? I na końcu ze 3 duże plamy wysokiej rudbeki. Nie wiem co pomiędzy- może też trawy? Jako przedłużenie rabaty pod bud gosp. dałam berberys, bo wiem, ze masz go sporo

Ciekawe!plamy roślin pod kątem widoku z tarasu,po łuku-bardzo fajny pomysł!o jakich trawach tu myślisz?
BasiaLT 11:35, 02 lis 2016

Plan bardzo fanie się prezentuje
Nett 12:05, 02 lis 2016

sylwik69 napisał(a)

Ciekawe!plamy roślin pod kątem widoku z tarasu,po łuku-bardzo fajny pomysł!o jakich trawach tu myślisz?

Miałaś na liście seslerię, więc o niej myślałam. A co do wyższych, wystających to albo stipa albo molinie mogłyby być.
Ten plan to tylko taki szkic. Można by jakoś jeszcze pofalowac linie, dodac szałwię. Myślełam też, czy w jakims miejscu nie dosypac ziemi i nie zrobić takiej wzniesionej rabaty, takiego jakby pagórka, gdzie mogłyby być rosliny zimozielone, które więcej trochę ziemi potrzebuja.
Nie wiem, jeszcze można dużo tu pokombinować.
sylwik69 12:06, 02 lis 2016

BasiaLT napisał(a)
Plan bardzo fanie się prezentuje

Dziekuję,cały czas go wałkujemy!
sylwik69 12:21, 02 lis 2016

Nett napisał(a)

Miałaś na liście seslerię, więc o niej myślałam. A co do wyższych, wystających to albo stipa albo molinie mogłyby być.
Ten plan to tylko taki szkic. Można by jakoś jeszcze pofalowac linie, dodac szałwię. Myślełam też, czy w jakims miejscu nie dosypac ziemi i nie zrobić takiej wzniesionej rabaty, takiego jakby pagórka, gdzie mogłyby być rosliny zimozielone, które więcej trochę ziemi potrzebuja.
Nie wiem, jeszcze można dużo tu pokombinować.

W kombinacjach to my jesteśmy dobre hi hi!Szałwia jak najbardziej,stipa jednoroczna,wciąż trzeba dosadzać,wysiewać,pikować,zobaczę czy moja przezimuje,teraz zerknęłam że rudbekie są też w innych kolorach ale wpadka!a ja myślałam ze tylko w żółtym.Mam dużo jeżówek i ich nasion,szałwia jest,lawenda też,nie będzie żle,wiosną coś się dokupi może w bieli żeby rozjaśnić?o pagórku myślałam kiedyś i o małym wrzosowisku,ale chyba do geometrycznych rabat nie bardzo to pasuje.Poza tym brakuje mi tak dużo ziemi,że trzeba będzie kredyt wziąć
Jednym słowem ogólną koncepcje rabaty już mam!trzeba ją jeszcze połączyć z tą pod gospodarczym.Myślę tam o tych 3 trzmielinach i jakieś plecy trzeba im zrobić,może też bukszpan chociaż tam cis można by było ciąć w wąski prostopadłościan a bukszpan chyba nie jest tak elastyczny?bo co innego dać jako ścianę?
Berberysy czerwone także można tu wykorzystać tak jak sugerujesz.Ach moje piny chyba się nie wgrały,nie umiem
sylwik69 12:29, 02 lis 2016

Nett napisał(a)

Jak już masz kupione te buki, to ja bym je dała przed żywopłotem, a po drugiej stronie coś wielopniowego lub nieduże drzewko, np magnolia.

2 buki Dawyck Purple będą symetrycznie w kwadaratach,bo ta wersja jest niemożliwa ze względu na oczyszczalnię która jest z lewej strony i sadzenie drzew odpada!wielopniowa może być brzoza w prawym rogu
Makusia 13:56, 02 lis 2016

No i planowania ciąg dalszy
Świetnie Wam idzie Dziewczyny! Ja się tylko przyglądam
sylwik69 21:17, 02 lis 2016

Makusia napisał(a)
No i planowania ciąg dalszy
Świetnie Wam idzie Dziewczyny! Ja się tylko przyglądam

I tak do wiosny!będziemy skakać po rabatachale za to wiosną pewną ręką wezmę się za sadzenie i będę pić kawkę na tarasie delektując się widokiem
sylwik69 12:11, 03 lis 2016

Drzewka przyjechały!Amanogawy piękne,proste z gołym korzeniem więc jutro jak nie będzie padać mus posadzić
Nett 12:13, 03 lis 2016