Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

asiak 19:30, 03 lut 2017

Ewa te grube linie na planie to tak są ułożone krawężniki

Muszę gdzieś umieścić te rośliny, które mam I dlatego myślałam, że z lewej strony wsadzę tą tuję z tymi maczugami, ładnie je przytnę. Później róże, no i na końcu chciałam dać tą różę pienną i obsadzić ją czymś, żeby było ładnie.

gosika67 19:36, 03 lut 2017

Hej piszesz o miłorząbie a czy on nie przemarza, też mi się podoba.Gosia
gosika67 19:37, 03 lut 2017

może lawendy posadź przy tej róży piennej, albo jakieś niskie roślinki
anna_t 19:39, 03 lut 2017

asiak napisał(a)
Dziewczynki, tutaj właśnie chcę wsadzić te róże, których nie mogę wybrać

W tej chwili ta rabata jest wytyczona w całości krawężnikiem, tak jak na załączonym planie.

Nie wiem, co wsadzić w tym zakreskowanym miejscu. Czy będzie tu pasować róża pienna?
O taka

Dziewczynki pomóżcie mi plisss, bo ja nie umiem

Asiu a moze wysokie trawy?gracek, ml.. i po lewo miedzy szklarnie a tuje tez?
a w nogi coś juz tam zaplanowałaś?
asiak 19:41, 03 lut 2017

gosika67 napisał(a)
Hej piszesz o miłorząbie a czy on nie przemarza, też mi się podoba.Gosia

Z tego co czytałam, to nie... może ewentualnie w pierwszym roku można go ubrać na zimę
anna_t 19:43, 03 lut 2017

asiak napisał(a)

Muszę gdzieś umieścić te rośliny, które mam I dlatego myślałam, że z lewej strony wsadzę tą tuję z tymi maczugami, ładnie je przytnę. Później róże, no i na końcu chciałam dać tą różę pienną i obsadzić ją czymś, żeby było ładnie.

a doczytalam że po lewo chcesz tuje
ale dodalabym tam trawy bo późną jesienią/zimą róże szału nie robią i wtedy trawy przykują uwagę
jakie maczugi? na nozce coś zimozielonego? to może za róże?
coś jak u Ewy
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709724156/
asiak 19:45, 03 lut 2017

anna_t napisał(a)

Asiu a moze wysokie trawy?gracek, ml.. i po lewo miedzy szklarnie a tuje tez?
a w nogi coś juz tam zaplanowałaś?

Aniu, nic nie zaplanowałam, bo jestem "noga" ogrodowa. Nie wiem, co z czym pasuje, jak zestawiać rośliny... Jak na fotce widzę, to jest pięknie, a nie umiem nawet przenieść tego do siebie
asiak 19:50, 03 lut 2017

Aniu, nie zależy mi na wyglądzie w zimę, bo mnie tam nie będzie (działka ROD-os)
Na nóżce mam różę pienną, z którą nie mam, co zrobić i przy okazji szukam jej miejsca
A "maczugi" to te w dalszym planie za tują takie ala kulki

Anda 19:53, 03 lut 2017

asiak napisał(a)

Czyli dobrze zrozumiałam Dlatego ponieważ to miejsce blisko warzywnika to preferowalabym tam nasadzenia mniej formalne Tak jak napisałam wcześniej. Możesz tak posadzić jak napisałaś, po lewej tuje z maczugami A po prawej różę na nóżce. Wg mnie to nie będzie pasować do warzywnika i szklarni z tylu. Ale wiesz, to wszystko to sprawa gustu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 20:06, 03 lut 2017

asiak napisał(a)

Aniu, nic nie zaplanowałam, bo jestem "noga" ogrodowa. Nie wiem, co z czym pasuje, jak zestawiać rośliny... Jak na fotce widzę, to jest pięknie, a nie umiem nawet przenieść tego do siebie

jak słonecznie to daj lawende, szalwie, stipe a jak cieniście to moze przywrotnik, ice dance... ja tez jeszcze nie czuje się znawcą, raczej uderzam w znane i minimalistyczne nasadzenia